Okocim, Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domeq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.04
    • 46

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno zolty. Złotawo jasny. [3]
    Piana: Szybko opada. Pozostawia slady. [4]
    Zapach: Owocowo-alkoholowo-słodowy. [2.5]
    Smak: Czuć intensywną gorycz po wypiciu, z nutką winno-owocową. Wyraznie naznaczony spirytus, w porownaniu do innych piw z akcentem owocowym, to jest wyjatkowo dobrze skomponowane z obecnoscia chmielu i slodu. Piwny smak, dobry, moze dzieki dlugo utrzymujacej sie intensywnej goryczce, ktora wyjatkowo lubie. [5]
    Wysycenie: Znikome, przyjemne w piciu, a w ogole nie odczuwalne po wypiciu. [5]
    Opakowanie: Ładne, podstawowe informacje o piwie... przecietne w stosunku do wszystkich pozostałych, nie wyróżnia sie niczym specjalnym (puszka). [3]
    Uwagi: Piwo z mocno zaakcentowaną goryczą, ładnie wkomponowany akcent "owocowy" (ciekawe, skad bierze sie taki zapach i smak). Przeszkadza troche wyczuwalność spirtysusu. Jako, że w piwie cenie najbardziej smak, to piwo otrzymuje wyjatkowo wysoka moja osobista ocene. Pozostale czynniki (poza piana i nasyceniem), niestety mocno przecietne (zapach, kolor oraz opakowanie).

Moja ocena: [3.825]

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, brazowawy ze tak to okresle [5]
      Piana: szybko opada, nie zostawia sladu na szklance [3.5]
      Zapach: Slabo wyczuwalny, z puszki w ogole nic nie czuc [3.5]
      Smak: Gorzki, nie slodki, troche czuc procenty ale jest ok. Prawdziwie mocne piwo, nie nadaje sie do gaszenia pragnienia, ale jezeli mamy ochote na mocna goryczke chmielowa to jest idealne [5]
      Wysycenie: na poczatku Co2 buzuje, potem jest juz tylko gorzej, ale nie przeszkadza to za bardzo w degustacji [4]
      Opakowanie: ciemna tonacja, ale brakuje mi motywu okocimskiego koziolka, ciekawa informacja o tm ze okocim jako pierwszy wypuscil pio mocne [4.5]
      Uwagi: Dobre, jedno z lepszych mocnych piw w kraju, jezeli nie najlepsze(tuz za nim sa Bractwo mocne i Debowe), ale niestety drogie. Przecietnie w sklepie to 3 zł, w biedronce 2,59 ale tylko puszka

Moja ocena: [4.25]

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty [5]
        Piana: drobnobąbelkowa, średniej wielkości, dosyć szybko opada do dywanika który jednak zostaje na długo [3.5]
        Zapach: chmielowo-owocowy, pod koniec z przewagą owoców, niby ma wszystko co trzeba ale jakiś taki niezbyt intensywny i mało wyrazisty [3.5]
        Smak: treściwy, dobrze zrównoważony słód z chmielem, nie czuć woltów, nie ma nic charakterystycznego co by pozwalało odróżnić to piwo, po prostu porządny koncerniak [4]
        Wysycenie: niezbyt wysokie ale mi to nie przeszkadza [4.5]
        Opakowanie: etykietki jak każdy zna tyle że w wersji eksportowej - minus za niepodanie ekstraktu (chociaż na Zachodzie w ogóle rzadko podają) [3.5]
        Uwagi: nawet na obczyźnie raz na jakiś czas trzeba przetestować artomat - kupione w nowym polskim sklepie w Utrechcie - dostępny cały przekrój naszej masówy po 0.9€ i do tego cieszyńsko-żywiecki porter (1€ za 0.33) którego nabyłem większą ilość

Moja ocena: [3.825]
        Last edited by lzkamil; 2006-06-07, 23:30.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• zetko
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.03
          • 28

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, klarowny, chociaż spodziewałem się trochę ciemniejszego [4.5]
          Piana: dosc spora, biała, średnio gruboziarnistai niestety dość szybko znika:/ [3.5]
          Zapach: bombaczysta esencja chmielu [5]
          Smak: hmm producent na stronie obiecuje chmielową goryczkę no cóż przez pierwsze kilka łyków czuć było goryczkę ale niestety i moc piwa:/jednak po chwili piwo nabrało wyrazu i czuć było już tylko chmiel, a nawet dużo chmielu [4.5]
          Wysycenie: jest ok ale mogli by troszeczkę je dogazować [4]
          Opakowanie: jedno z bardziej charakterystycznych i stałych opakowań na naszym rynku, są wszystkie potrzebne informacje oprócz adresu browaru [4.5]
          Uwagi: dobre piwoi w dobrej ceniew sumie najbardziej ona mnie zadziwiła2,29zł za butelke przy 2,65zł sugerowanej na butelcespokojnie moge polecić

Moja ocena: [4.55]
          zetko

Comment

• petrus33
            Gość
            • 2008.01
            • 888

Witam,
            Właśnie to piwo piję i musze powiedzieć, że nie jestem jakoś szczególnie zauroczony nim, ale jak narazie nie stwierdziłem nic negatywnego !! Piwo poprawne jak najbardziej, smak całkiem zacny, wysycenie raczej kiepskie, zapach niezbyt wyrażny, piana jak to w dzisiejszych czasach bywa, szybko znika.......ale w sumie napój całkiem dobry !!!
            Etykieta to straszna lipa, ten orzeł zadziorny taki jakiś i ten napis.....Tylko dla orłów !!!......noooooo, ale film pod tym samym tytułem to mój No.1 od wielu lat, uważam, że jeden z najlepszych filmów wojennych jaki zrobiono, mogę go oglądać codziennie, nałogowo !!!......ale czy popijając Okocim.......nie wiem.....za mało tego piwa wypiłem, żeby się wypowiadać. Trzeba spróbować w różnych porach roku, z różnych warek, wtedy coś sie wie.
            pozd

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Trzeba spróbować w różnych porach roku, z różnych warek, wtedy coś sie wie.
              pozd
              Naprawdę, szkoda życia na próbowanie takiego piwa z różnych warek, o różnych porach roku. Jest masę ciekawszych piw do spróbowania.
              Last edited by kopyr; 2008-02-27, 20:44. Powód: interpunkcja
              blog.kopyra.com

Comment

• Samoglow
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.07
                • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, choć spodziewałbym się nieco ciemniejszego, ale czego wymagać od tej masówy. [4]
                Piana: Raczej słaba. Barman nalał go przy mnie z butelki i ani jej za dużo nie było, ani nie chciała się utrzymać. [2.5]
                Zapach: Slaby, trochę słodu, jakiś taki niejaki, obojętny. Widać odzwyczaiłem się od tych wszystkich "pseudo piw", i nie przemawiają one już wcale do mnie. [3]
                Smak: Ani chmielowego aromatu, ani zdecydowanego słodu. Goryczka w miarę ok. Rzadko zdarza mi się, abym miał dość po jednym piwie, ale na 2 już ochoty nie miałem. Ukryty alkohol daje nagle znać o sobie i robi się po prostu nie przyjemnie. Nikt by mnie nie namówił na zakup tego paskudztwa, ale zobowiązałem się koledze postawić piwo i chcieliśmy pogadać. Innego właściwie nie było. [3]
                Wysycenie: Tu bez większych zastrzeżeń, ale to o CO2 to chyba najłatwiej. [4]
                Opakowanie: Jeśli chodzi o butelkę, to jest estetyczna, ale nie ma ekstraktu i informacje są jak we wszystkich mu podobnych - złe. [4]
                Uwagi: W barze kosztowało bandyckie 6 zł za 0,5l. Obiektywnie, to szkoda by mi było 2 zł na niego. Kupiłbym Ambera Reda i mógłbym się cieszyć smakiem dobrego, mocnego piwa

Moja ocena: [3.1]

Comment

• Gambrinus
                  • 2001.06
                  • 696

Piana niestety gorsza niz 6.5 roku temu, gdy je ocenialem pierwszy raz. Goryczka wciaz porzadna, ale ogolne wrazenie takie sobie. Lepsze od mocnej Warki, ale od Debowego chyba juz nie. 3.5 (2-5)
                  Popieraj małe browary!!!
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 2003.02
                    • 7971

Spróbowałem, tylko nie wiem po co .Przepraszam swój zlew, że musiał łyknąć to coś.Spirytusowo, chemiczny ściek.Nie wiem czy to coś wyprodukowano w Szczecinie czy w Brzesku.Zdecydowanie odradzam

Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

Comment

• disease
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.08
                      • 80

Kolor: jasnożółty z wpadającym złotym [4]
                      Piana: zwyczajna, tochę za krótko się utrzymuje ale ujdzie [4]
                      Zapach: pachnie jak prawdziwe piwo, wyraźny aromat chmielowy aczkolwiek nie wali po nozdrzach [5]
                      Smak: zdecydowanie gorzkawe, bardzo dobrze wyważone proporcje. Czuć że to prawdziwe piwo. Zero jakichś kwaskowatych sensacji. Przy dużej ilości wypitego trunku czuć maltozę ale generalnie nie narzekam [5]
                      Wysycenie: idealne [5]
                      Opakowanie: stare z orłem było ok ale nie oddawało charakteru Okocimia. Nowa etykietka idealnie pasuje zwłaszcza jeśli ktoś był w Brzesku i spacerował sobie wokół zameczku Goetza [5]
                      Uwagi: najlepsze polskie piwo mocne. Bije na głowę Tatrę, Dębowe, że już o Warce Strong nie wspomnę.

Comment

• disease
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.08
                        • 80

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnożółty z wpadającym złotym [4]
                        Piana: zwyczajna, tochę za krótko się utrzymuje ale ujdzie [4]
                        Zapach: pachnie jak prawdziwe piwo, wyraźny aromat chmielowy aczkolwiek nie wali po nozdrzach [5]
                        Smak: zdecydowanie gorzkawe, bardzo dobrze wyważone proporcje. Czuć że to prawdziwe piwo. Zero jakichś kwaskowatych sensacji. Przy dużej ilości wypitego trunku czuć maltozę ale generalnie nie narzekam [5]
                        Wysycenie: idealne [5]
                        Opakowanie: stare z orłem było ok ale nie oddawało charakteru Okocimia. Nowa etykietka idealnie pasuje zwłaszcza jeśli ktoś był w Brzesku i spacerował sobie wokół zameczku Goetza [5]
                        Uwagi: najlepsze polskie jasne piwo mocne. Bije na głowę Tatrę, Dębowe, że już o Warce Strong nie wspomnę.

Moja ocena: [4.85]

Comment

• Mario_Lopez
                          • 2009.08
                          • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, bursztynowy, jednak jak na mocne, to odrobinę za jasny. [4]
                          Piana: Na początku obfita, po chwili jednak opada, jak w 95% obecnie dostępnych piw. [3]
                          Zapach: Bardzo intensywny, chmielowo-słodowy, ale to dobrze. [4]
                          Smak: Goryczkowy, na szczęście nie czuć alkoholu, jak na swoje 7,1% [4]
                          Wysycenie: Dobre, bąbelki drapią język i gardło. [4]
                          Opakowanie: Osobiście mi się nie zbyt podoba... "Goła" butelka, jedynie z krawatką, na której zawarte są informacje (nie pełne). Dużo bardziej podobała mi się jego poprzednia wersja. [3]
                          Uwagi: Od wielu lat na wysokim poziomie, jak na mocne piwo, jak najbardziej może być.

Moja ocena: [3.85]
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• sibarh
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.01
                            • 10387

Kupiłem dzisiaj to piwo przy okazji zakupu portera. Ło matko, po h... takie coś robią. Komu toto smakuje ???? Zrobiłem fotkę, parę łyków, odstapiłem kufel z piwem małżonce. Po spróbowaniu, spytała czy jeszczę chcę. Odpowiedziałem że spokojnie może dokończyc. A ona ten.... płyn ..... wylała. Mało się nie popłakałem ... z żalu.

Może było zepsute
                            2800 nowe piwa opisałem na forum
                            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Baard
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.01
                              • 316

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kupiłem dzisiaj to piwo przy okazji zakupu portera. Ło matko, po h... takie coś robią. Komu toto smakuje ???? Zrobiłem fotkę, parę łyków, odstapiłem kufel z piwem małżonce. Po spróbowaniu, spytała czy jeszczę chcę. Odpowiedziałem że spokojnie może dokończyc. A ona ten.... płyn ..... wylała. Mało się nie popłakałem ... z żalu.

Może było zepsute
                              Chyba nie było zepsute bo miałem takie same paskudne. Nigdy więcej

Comment

• eutanatos
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.11
                                • 43

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoto - brązowy. Klarowny i przezroczysty. [4]
                                Piana: Biała i luźna, redukuje się do grubego pierścienia. [3.5]
                                Zapach: Świeży i orzeźwiający. Chmielowo - chlebowy. [4]
                                Smak: Ostry, wyraźna gorycz. Atakuje brutalnością nasze kubki smakowe intensywniej, niż alianci Berlin w ostatnich dniach wojny... [4]
                                Wysycenie: Piwo żyje cały czas. Jednak im dalej tym mniej bąbelków. [4]
                                Opakowanie: Czarno - złota puszka z czerwonymi dodatkami. Dużo napisów wychwalających piwo + najważniejsze informacje. [4.5]
                                Uwagi: Nie wygładzony smak - nie dla wielbicieli łagodnych, aksamitnych piw. Smak dla tych którzy zamiast jeść miód - żują pszczoły.

Moja ocena: [3.975]
                                Last edited by ART; 2010-12-01, 22:10.

Comment

Przetwarzanie...
                                X