Żywiec, Warka PET 1,5l (butelkowana w Hurbanovie)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

Hmm jakby to powiedzieć, mało wiecie o zasadach działania korporacji. Korporacji opłaca się wozić kilkaset km piwo, albo robić je i dowozić bo wtedy jedne spółki płacą drugim i w ten sposób następuje transfer pieniędzy albo do spółki matki albo tam gdzie im wychodzi korzystniej ze względów różnych (np.odatkowych).
    Teoretycznie działąnie takie nie ma sensu dla jednej spółki ale z punktu widzenia holidngu/korporacji ma sens.
    Bywa to czasem wręcz tragiczne doprowadzające do upadku jedne spółki kosztem rozwoju innych ale takei są zasady w międzynarodowych korporacjach.
    Prosty przykład z mojej dziedziny - TP SA będąc włąścicielem PTK Centertel płaci swojej podległej spółce kupę szmalu za używanie czegoś co nie potrzebuje - znaku orange ale korzystne jest to dla całej Grupy kapitałowej TP, z kolei Grupa TP kupuje wiele usług w spółkach zaleznych od France Telecom mimo, że mogłaby robić to sama lub kupować duzo mniejszym kosztem dla samej siebie ale mimo, że niekorzystne jest to dla Grupy TP, korzystne jest dla właściciela czyli Grupy France Telecom.
    I tak to funkcjonuje także w Heinekenie. Coś co jest niekorzystne dla Grupy Żywiec (droższe na ten przykład), może być korzystne dla spółki Heineken która jest właścicielem GŻ.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

France Telecom jest firmą państwową, to żadne wynaturzenia nie dziwią...

Jeśli dana kombinacja jest tańsza dla GŻ, może też być tańszą dla samego Heńka - jedno nie wyklucza drugiego. Podatki to też koszty, na Słowacji są takie same (CIT). Gdyby było, jak piszesz, to przed rokiem browary GŻ w ogóle nie produkowałyby piwa, bo złoty był za mocny i taniej byłoby w zagranicznych fabrykach Henia.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

VanPurRz dobrze pisze. Ksiegowość na poziomie całego koncernu i na poziomie takiej GŻ to są różne tematy. Takie Hurbanovo może np. za rozlew peta golić GŻ na niezłą kasę. Żywiec za to wrzuca tę usługę w koszty i już płaci mniejszy podatek.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

Za to Hurbanovo dopisuje ją sobie do przychodów i już płaci wyższy podatek. Jeśli stawki CIT są takie same (a chyba są) w obu krajach, to dla Heńka bez różnicy. No, jest drobna różnica związana z wymianą waluty - na niekorzyść zresztą; chyba, że Heineken ma jakiś bank już?

Zresztą rozlew i tak GŻ musiała zlecić tamże, bo nie miała gdzie (owszem, zgadzam się z Vanpurzem o tyle, że gdyby istniało "zewnętrzne" wobec grupy miejsce, to i tak by zleciła to "wewnętrznie"). Od początku pisałem, że skoro tak zrobili, to się musi opłacać. Na poziomie Żywca. Dla całego koncernu zapewne też, nie neguję tego...

Comment

• kofer
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.02
            • 19

Warki w PETach w Warszawie nadal nie ma. Za to była w Przysuchej i pod Warszawą koło Wiązownej - coś z tą dystrubucją nie jest najlepiej. Może producent uznał, że w Warszawie się nie opłaci. Ale ja już w Stolicy widziałem walające się po trawnikach puste PETy po tej Warce - więc chyba nie jest tak źle.
            Przeprowadziłem eksperyment - postrzelałem do tego PETa z broni pneumatycznej (S&W na CO2). Otóż jest nieprzebijalny - bez względu na odległość strzału. Śrut się odbija, czasami zostają nieznaczne plamki - ale bez odkształceń plastiku.

Comment

• Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

Ależ jest. W Karfurze na Głębockiej w zeszłym tygodniu widziałem całą półkę tego. Nawet mnie dwie panie hostessy namawiały do nabycia, ale grzecznie odmówiłem.

O dystrybucję Żywiec Trade bym się nie martwił...

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kofer Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale ja już w Stolicy widziałem walające się po trawnikach puste PETy po tej Warce - więc chyba nie jest tak źle.
                Nie, nie jest źle, jest wręcz zajebiście.
                Last edited by kopyr; 2009-07-02, 12:27.
                blog.kopyra.com

Comment

• VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Za to Hurbanovo dopisuje ją sobie do przychodów i już płaci wyższy podatek. Jeśli stawki CIT są takie same (a chyba są) w obu krajach, to dla Heńka bez różnicy. No, jest drobna różnica związana z wymianą waluty - na niekorzyść zresztą; chyba, że Heineken ma jakiś bank już?

Zresztą rozlew i tak GŻ musiała zlecić tamże, bo nie miała gdzie (owszem, zgadzam się z Vanpurzem o tyle, że gdyby istniało "zewnętrzne" wobec grupy miejsce, to i tak by zleciła to "wewnętrznie"). Od początku pisałem, że skoro tak zrobili, to się musi opłacać. Na poziomie Żywca. Dla całego koncernu zapewne też, nie neguję tego...
                  Wujciu ja pisałem o generalnej zasadzie i przykładzie (podatki). Nie musi chodzić o podatki, może chodzić o zasilenie pieniędzmi spółkę w Hubranovie itp., itd. Po prostu jeżeli chodzi o korporacje to często się zdarza, że działanie złe dla jednej spółki jest dobre dla innej która np.: jest bardziej kluczowa dla całej grupy.
                  Ciężko tu czasem dojść konkretnej przyczyny, ja chciałem tylko wskazać, że nawet w syutuacji gdy dla samej spółki GŻ taka operacja przynosi straty to wcale nie znaczy, że nie robis ię tego bo tak "kazał" ojciec/matka Heineken który ma z tego swoje korzyści.
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

Ja tę generalną zasadę rozumiem, w tym konkretnym przypadku nie mogę się dopatrzyć jednak jakichś strat dla spółki GŻ. Zwłaszcza, że ponoć PETy sprzedają się nadspodziewanie dobrze...

Comment

• Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kofer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warki w PETach w Warszawie nadal nie ma.
                      Jak to nie ma. W Piwoszu na ul. Płowieckiej 64 (Wawer) była.

Comment

• Promil03
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.10
                        • 2833

Ależ jest. W Karfurze na Głębockiej w zeszłym tygodniu widziałem całą półkę tego. Nawet mnie dwie panie hostessy namawiały do nabycia, ale grzecznie odmówiłem.

O dystrybucję Żywiec Trade bym się nie martwił...
                        Ja bym na Twoim miejscu zaczął się martwić . Formalnie Spółka Żywiec Trade nie istnieje od roku. Została przejęta przez Grupę Żywiec S.A.

Comment

• Cez
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1789

Jeśliby się "pecior" przyjął na rynku, to prędzej czy później zainstalują linię do "petowania". Może nawet w Warce...
                          Mnie wydaje się, że to na razie produkt sezonowy, na lato. Później, jeśli przyjmie się, to będzie produkowany w małej skali, bo piwa czeskie w PET'ach dostępne w Polsce np. w Tesco nie przyjęły się mimo niskiej ceny.
                          Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                            bo piwa czeskie w PET'ach dostępne w Polsce np. w Tesco nie przyjęły się mimo niskiej ceny.
                            Tylko, że na reklamę piw czeskich w "petach" nikt nie wykładał milionów zł. A tu gdzie nie wejdę, to plakat/stoisko megabutelki, a telewizornię, to strach włączyć po tej godzinie co można reklamować piwo
                            Za to Hurbanovo dopisuje ją sobie do przychodów i już płaci wyższy podatek. Jeśli stawki CIT są takie same (a chyba są) w obu krajach, to dla Heńka bez różnicy.
                            CIT owszem, ale podstawowa stawka VAT jest już na Słowacji niższa. Do tego dochodzą tematy związane z odpisami na amortyzację, kursem wg którego się chłopcy rozliczają itp. itd. Możliwości do kombinacji jest naprawdę sporo.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja bym na Twoim miejscu zaczął się martwić . Formalnie Spółka Żywiec Trade nie istnieje od roku. Została przejęta przez Grupę Żywiec S.A.
                              Nawet nie wiedziałem. Ale dla mnie to i tak żaden powód do zmartwienia...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tylko, że na reklamę piw czeskich w "petach" nikt nie wykładał milionów zł. A tu gdzie nie wejdę, to plakat/stoisko megabutelki, a telewizornię, to strach włączyć po tej godzinie co można reklamować piwo

CIT owszem, ale podstawowa stawka VAT jest już na Słowacji niższa. Do tego dochodzą tematy związane z odpisami na amortyzację, kursem wg którego się chłopcy rozliczają itp. itd. Możliwości do kombinacji jest naprawdę sporo.
                              Dobra, ale VAT i tak płaci na końcu konsument, a to ma miejsce, tak czy owak, w Polsce. Tyle, że przy niższym VACie mniej forsy jest zamrożone. Załóżmy, że to wyrównuje różnice kursowe i koszt wymiany waluty. Kombinować można, zastanawiałbym się tylko, czy z punktu widzenia samego Heńka to nie są groszowe sprawy, niewarte uwagi ichnich szpeców od buchalterii i planowania finansowego.

Comment

• emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

Może do myślenia da to, że Kulczyk rozlicza swoje podatki dochodowe w Holandii i w Austrii. Dlaczego nie w Polsce ? W ogóle jaki człowiek z listy najbogatszych płaci podatek dochodowy w Polsce ? Polska jest jednym z najbardziej opresyjnych podatkowo krajów. Każdy kto ma jakieś znaczne dochody ucieka z tego kraju z opodatkowaniem swoich dochodów.
                                Last edited by emes; 2009-07-02, 22:43.

Comment

Przetwarzanie...
                                X