Żywiec, Warka PET 1,5l (butelkowana w Hurbanovie)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Gdyby było taniej, to tak by zrobili, sądzę. Być może diety "piwowarów z Polski" w delegacji do "nadzoru" są wysokie? Może w Hurbanovie nie było miejsca? A może decydenci GŻ pamiętali o tym, że "miejsce pochodzenia ma znaczenie" i jeśli ta "Warka" nie będzie z Warki, to niech chociaż będzie z Żywca, a nie zagraniczna. Najpewniej jednak koszty produkcji warki w Hurbanovie są wyższe niż koszty produkcji w Żywcu plus koszty transportu.

Jeśliby się "pecior" przyjął na rynku, to prędzej czy później zainstalują linię do "petowania". Może nawet w Warce...
    Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-06-30, 11:03.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
      Najpewniej jednak koszty produkcji warki w Hurbanovie są wyższe niż koszty produkcji w Żywcu plus koszty transportu.
      Jak się nad tym zastanowiłem, to chyba kluczowe znaczenie może mieć kurs €/zł.
      Także może i wożą.
      blog.kopyra.com

Comment

• chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

Wg. mnie PETowanie Warki na Słowacji ma sens. GŻ postanowiła wypuścić "nowy" produkt i chce sprawdzić, czy się przyjmie. Krótkoterminowo jest to opłacalne, bo nie trzeba inwestować w nowe linie technologiczne, zatrudniać dodatkowych pracowników, zabiegać o surowiec na butelki itp. Jeśli PET nie wypali, to nie będzie wielkiego problemu. Co najwyżej pomysłodawca nie dostanie rocznej premii za chybioną inicjatywę . Natomiast gdyby GŻ zainwestowała w całą linię, to miałaby większe straty - inwestycja nie zdążyła się zwrócić, nie wiadomo co zrobić z zatrzymaną linią PETującą, zwolnienie lub przeniesienie obsługi do innych działów itp.
        Z doświadczenia w mojej branży wiem, że w Polsce podobnie postępuje się w małych kopalniach gazu ziemnego. Nie buduje się przykładowo oczyszczalni ścieków technologicznych, tylko każdego dnia przyjeżdża autocysterna i opróżnia zbiorniki z odpadami, a potem zawozi je do oczyszczalni zbiorczej oddalonej o 50 km. Po prostu w założonym horyzoncie czasowym koszt oczyszczalni (budowa, obsługa, serwis, części, media pomocnicze) nie zwróci się, albo zwróci się dopiero pod koniec eksploatacji złoża. Dlatego "na pierwszy rzut oka" takie działania wydają się nielogiczne.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
          Jakoś ciężko mi uwierzyć,że wożą piwo z Żywca na Słowację tylko po to żeby nalać je do petów.
          A równie ciężko uwierzyć Ci w to, że oni mają sztab ludzi od liczenia tego, co im się bardziej opłaca? Skoro tak robią, to znaczy że się opłaca.
          Być może w Żywcu są moce produkcyjne, a na Słowacji nie. Tyle.

Comment

• Gopher
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 450

Jest już także Tatra w pecie, pewnie z tego samego browaru .
            Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• Samoglow
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.07
              • 606

No i wykrakaliście . Tylko wczoraj widziałem w promieniu 2 km co najmniej 2 leżące w trawie butelki po 1,5l Warce. Faktycznie powinny być one niemieckim sposobem zwrotne i może to by choć trochę pomogło w naszym niesubordynowanym społeczeństwie.

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedzi
                No i wykrakaliście . Tylko wczoraj widziałem w promieniu 2 km co najmniej 2 leżące w trawie butelki po 1,5l Warce. Faktycznie powinny być one niemieckim sposobem zwrotne i może to by choć trochę pomogło w naszym niesubordynowanym społeczeństwie.
                Nic by nie pomogło, bo Polaka stać, żeby wyrzucić. Butelek zwrotnych z kaucją większość nie odnosi.
                blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nic by nie pomogło, bo Polaka stać, żeby wyrzucić. Butelek zwrotnych z kaucją większość nie odnosi.
                  Chyba żeby były automaty do samodzielnego oddawania.

Nie wiem czy stać. Bardziej przeliczyli, że nie opłaca sie im wykłócać ze sprzedawcą, że kupili u nich piwo w sklepie a nie mają paragonu.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie wiem czy stać. Bardziej przeliczyli, że nie opłaca sie im wykłócać ze sprzedawcą, że kupili u nich piwo w sklepie a nie mają paragonu.
                    U mnie nigdy nie było problemu z oddaniem butelek, (no chyba, że akurat nie było pustych transporterów z KP), wisiała na drzwiach kartka, że przyjmujemy bez paragonu. I co? I nic. Gdyby nie żule, którzy jakimś tam cieniutkim strumyczkiem zasilają mnie w butelki, to nie wiem czy bym co trzecią butelkę oddawał.
                    blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      U mnie nigdy nie było problemu z oddaniem butelek, (no chyba, że akurat nie było pustych transporterów z KP), wisiała na drzwiach kartka, że przyjmujemy bez paragonu. I co? I nic. Gdyby nie żule, którzy jakimś tam cieniutkim strumyczkiem zasilają mnie w butelki, to nie wiem czy bym co trzecią butelkę oddawał.

Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułe.

P.S. Kilka skrzynek ci oddam w niedługim czasie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• kjaros
                        🍼
                        • 2007.03
                        • 378

W tym temacie pomogły by tylko radykalne posunięcia ustawodawcy - wysoka kaucja za opakowanie zwrotne do przechowywania piwa oraz obowiązek odbioru przez sklepy, hurtownie i browary. Jak nie można po dobroci to trzeba siłą.
                        Last edited by kjaros; 2009-07-01, 10:11.
                        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 4628

100 zł?

I, oczywiście, zakaz używania opakowań bezzwrotnych przez producentów...
                          Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-07-01, 10:26.

Comment

• kjaros
                            🍼
                            • 2007.03
                            • 378

200...

0,50-1,00 zł było by wystarczająco motywujące żeby nie wyrzuć butelki tylko zabrać ją do sklepu do którego i tak się chodzi codziennie lub prawie codziennie.
                            Mnie dwie sieci handlowe które wycofały darmowe foliowe siateczki skutecznie nauczyły zabierać ze sobą na zakupy torby wielokrotnego użytku. Dwie zawsze mam w aucie jedna stale wisi na wieszaku w przedpokoju. Zabieram je ze sobą automatycznie. Przyzwyczajenie społeczeństwa do takich zachowań jest możliwe.
                            I nie zmuszał bym producentów do używania opakowań wielokrotnego użytku, tylko uświadamiał konsumentów. Jeśli było by zapotrzebowanie z rynku producenci sami by się dostosowali...
                            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

Ja nie wierzę w regulacje ustawowe.

Problemem nie jest to, czy butelki są bezzwrotne, czy zwrotne, ani to, czy ludzie te drugie zwracają, czy nie. Problemem jest to, że te niezwrócone leżą w trawie.

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Problemem jest to, że te niezwrócone leżą w trawie.
                                Niemniej jednak wymuszając wysoką kaucję na te leżące w trawie aktywizuje się indywidualnych zbieraczy
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

Przetwarzanie...
                                X