Żywiec, Warka PET 1,5l (butelkowana w Hurbanovie)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Owszem, to jest jakiś argument za istnieniem kaucji.

I jakie pole do popisu dla organizacji ekologicznych, które mogłyby organizować skup takich leżących w trawie butelek za wysoką kaucję...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      U mnie nigdy nie było problemu z oddaniem butelek, (no chyba, że akurat nie było pustych transporterów z KP), wisiała na drzwiach kartka, że przyjmujemy bez paragonu. I co? I nic. Gdyby nie żule, którzy jakimś tam cieniutkim strumyczkiem zasilają mnie w butelki, to nie wiem czy bym co trzecią butelkę oddawał.
      To jesteś chyba jedynym takim sklepikarzem.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
        To jesteś chyba jedynym takim sklepikarzem.
        Nie tak jedynym. Z tego co kojarzę we Wrocławiu w Drink Hali czy Browarku bez problemu możesz oddać butelki, tylko chyba za niższą kaucję, jeśli nie masz paragonu.
        blog.kopyra.com

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

To prawda, nie jedynym. W łódzkim Zofmarze można bez problemu oddawać butelki, również NRW.

Comment

• Gopher
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 450

W Lublinie nie znalazłem jeszcze sklepu gdzie możnaby oddać bezproblemu np. choć 4 butelki bez brania na wymianę. A najgorsze są sklepy gdzie główną "wyrocznią" jest etykieta a nie model butelki [np. przyjmują kasztelana, ale niepasteryzowanego już nie (nawet na wymianę) bo oni takiego nie mają]. I zmuszony jestem do "kombinowania" z etykietami (dobrze że mam chociaż sklep gdzie przyjmują bez etykiet) i wtedy pozbywam się wszelkich "rarytasów" nawet belgijskie bączki przechodzą.
            A dodam jeszcze że każdą ilość butelek można oddać na skupie (na stłuczke) tylko cena jest mało ciekawa, coś koło 3-5 groszy za kilo
            Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher Wyświetlenie odpowiedzi
              A dodam jeszcze że każdą ilość butelek można oddać na skupie (na stłuczke) tylko cena jest mało ciekawa, coś koło 3-5 groszy za kilo
              No a potem chłopaki przywożą je do mnie, albo pakują samochód po sufit i jadą do Czech. Np. z NRW lub butlami po PU.
              blog.kopyra.com

Comment

• Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                Wg. mnie PETowanie Warki na Słowacji ma sens.
                Ech jakby ten racjonalizator z GŻ, który wymyślił tą Warkę PET rozejrzał sie na mapie Polski, albo zerknął w przeszłość to by jeszcze więcej zaoszczędzili.
                Kiedyś Kujawiak, Perła, a nawet Browary Warszawskie rozlewały swoje piwa puszkowe w Jabłonowie. To samo rozwiązanie mogłaby zastosować GŻ w przypadku PET-ów. Jakby się GŻ dogadało z firmą Buksowiczów i Parola to cysterny z Warką nie musiałyby jeździć tych kilkuset kilometrów tylko kilkadziesiąt.
                Z drugiej strony fajnie wyglądałaby etykietka na takiej butelce PET: Warka. Rozlano na zlecenie Heineken w Browarze Jabłonowo.

Comment

• kiszot
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie tak jedynym. Z tego co kojarzę we Wrocławiu w Drink Hali czy Browarku bez problemu możesz oddać butelki, tylko chyba za niższą kaucję, jeśli nie masz paragonu.
                  No tak na cały kraj 2 sklepy we Wrocławiu i jeden w Łodzi.Ludzie przestańcie bo mnie zęby bolą.Prawda jest taka,że jak się nie ma paragonu to 99,9 % sklepów w Polsce ma moje butelki w dupie.Mało tego jak chcę kupić piwo na wymianę to sporo sklepów nie chce przyjąć butelek z inną etykietą mimo,że kształt się zgadza.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• zAjkA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z drugiej strony fajnie wyglądałaby etykietka na takiej butelce PET: Warka. Rozlano na zlecenie Heineken w Browarze Jabłonowo.

To by dopiero były jaja. Jeśli chodzi o pety i tak Jabłonowo rządzi.
                    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• laki
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.07
                      • 97

W temacie zwrotu butelek, nie istotne czy plastikowych czy szklanych mają rację Ci, którzy są za "zamordyzmem" w społeczeństwie. W Niemczech jest "pfeng" czy jakoś tak - kaucja na wszystko: aluminium, plastiki i to nie tylko alko a także i np. woda mineralna. Byłem dawno więc nie wiem jak to kwotowo teraz wychodzi, wówczas było 25 eurocentów. I sam widziałem ludzi oddających butelki w sklepach, nie widziałem żadnej na ulicy... fakt faktem sklepy były do tego przygotowane (ogromne kartonowe pudła w samoobsługowych) i nikt nie robił problemów z wymianą/oddaniem ale dyscyplina w tym temacie była do pozazdroszczenia. Ja nie jestem święty oczywiście i też zdarzało mi się czasami gdzieś w plenerze ciepnąć butelczynę czy alumininium ale myślę że jakby motywacja była większa to i naród byłby bardziej zobowiązany do zachowań ekologicznych Nie ma jednakże w Polsce takiej mentalności jak na zachodzie i trzeba by tego uczyć wszelkimi możliwymi sposobami.

Comment

• Samoglow
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.07
                        • 606

Tak więc kaucja w wysokości 100 zł, jak proponował kolega jest całkiem uzasadniona . Pfand Flasche wraz z większą dyscypliną i kulturą w społeczeństwie potrafią czynić cuda! Ale wina również leży po stronie sklepów czego zrozumieć nie mogę. Nie weźmie butelki, bo nie mam paragonu, a widać od razu, że butelka tego samego typu. Co więcej na 100 sprzedanych piw w butelkach zwrotnych niech wróci mu 30 to i tak będzie dobrze, więc tym bardziej nielogiczne są te ich wykręty. Z kolei on za każdą butelkę kaucję pobiera, więc im mniej wróci, tyl lepiej dla niego i się kółko zamyka. Dobra, kończmy ten offtop

Comment

• Najtron
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.04
                          • 56

Co do sklepów, które przyjmują butelki zwrotne, to nie jest aż tak źle. Jeśli był problem sprzedaży większej ilości butelek, po prostu wcześniej dzwoniłem do sklepów znalezionych w internecie, czy przyjmą daną ilość. Zwykle 2-3 numer i sklep znaleziony. A butelki często na bieżąco nie ulegały wymianie, bo np. piwo zakupione w markecie, paragon zgubiony. A co do sprzedaży kilku sztuk co najwyżej to prawdę mówiąc nie próbowałem, gdyż zawsze jakoś tak wychodziło, że butelki, które miały być na sprzedaż okazywały się tymi na wymiane

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23928

Zalecam powrót do... hm, tematu.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• laki
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.07
                              • 97

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak więc kaucja w wysokości 100 zł, jak proponował kolega jest całkiem uzasadniona . Pfand Flasche wraz z większą dyscypliną i kulturą w społeczeństwie potrafią czynić cuda! Ale wina również leży po stronie sklepów czego zrozumieć nie mogę. Nie weźmie butelki, bo nie mam paragonu, a widać od razu, że butelka tego samego typu. Co więcej na 100 sprzedanych piw w butelkach zwrotnych niech wróci mu 30 to i tak będzie dobrze, więc tym bardziej nielogiczne są te ich wykręty. Z kolei on za każdą butelkę kaucję pobiera, więc im mniej wróci, tyl lepiej dla niego i się kółko zamyka. Dobra, kończmy ten offtop
                              Żarcik średni, pisałem o 25 euroCENTACH kolego drogi... jak sobie zażyczył wielki ART koniec mojego/naszego ofu na temat zwrotu opakowań.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) Jakby się GŻ dogadało z firmą Buksowiczów i Parola to cysterny z Warką nie musiałyby jeździć tych kilkuset kilometrów tylko kilkadziesiąt.

Jabłonowo nie leje do 1,5 litrowych PETów - a taka pojemność, jak sądzę, była istotna marketingowo. Bo porażką byłoby, gdyby "Warka" pojawiła się w półlitrowych plastikach kojarzonych powszechnie z "Ognistym Polskim Super Mocnym".

Podejrzewam, że to sobie skalkulowali (bo nie mogli nie wiedzieć o "petowni" w Jabłonowie, rozeznanie rynku musieli mieć) - i wyszło im tak, jak wyszło. Nie wykluczam, że mogli policzyć też w koszt konieczność umieszczenia takiego napisu...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zalecam powrót do... hm, tematu.
                                To może, hm, przy okazji, przenieść by temat w odpowiednie miejsce...
                                Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-07-02, 08:11.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

Przetwarzanie...
                                X