Płock Minibrowar, Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Na wstępie powiem, że znaleźć ten porter na forum to jest sztuka. Prawie zrobiłem wpis w temacie o nowych piwach. Wszystkie pozostałe produkty tego browaru mają w tytule wątku Krakowskie, a to nie - choć na etykiecie stoi jak byk. I nazwa producenta to, również wg etykiety, Browar Hotel Płock (nie Płock Minibrowar).

No dobra, do ad remu. Oczywiście nie jest to porter w "bałtyckim rozumieniu" i nie wiem, dlaczego się zdziwiłem, skoro piłem już płockie ciemne mocne, które było jasnym alem. Mimo to piwo jest dobre, ma wydatne górnofermentacyjne owocki, po których na podniebieniu osadza się palona nuta. Problem w tym, że przejście jest zerojedynkowe i piwo nie może się zdecydować, czym naprawdę chce być. No ale tak jak Pinio nie miałem do czynienia z górnofermentacyjnymi porterami, więc nie wiem, może o to właśnie chodzi.

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
      e-prezes
      alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
      2024-12-03, 22:18
    • Alkoneser
      Browary restauracyjne w Polsce
      Alkoneser
      Cześć,
      mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
      2024-08-05, 11:26
    • Prusak
      Abbey Ales, Oh, Mr Porter
      Prusak
      Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
      Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
      Piwo klarowne.
      Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
      Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
      2024-08-30, 18:30
    • Petitpierre
      Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
      Petitpierre
      7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
      2025-02-01, 09:59
    • Prusak
      Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
      Prusak
      E: 24 Blg
      A: 10, 5%
      Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
      Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
      W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
      2025-01-03, 01:31
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...