Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23981

    Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    #2
    Najprawdopodobniej to piwo jest sprzedawane pod nazwą "Jurajski Bursztyn" w barze "Rozalia" w Podzamczu k. Ogrodzieńca.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2010-05-29, 10:55.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

    www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net

    Comment

    • szefunio
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.01
      • 481

      #3
      Chodzi o Zawiercie Bursztynowe - ekstrakt 13,1% alkohol 5%. Dostępne na razie z beczki. Już niedługo w butelce.
      Robię to co lubię - produkuję piwo.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13959

        #4
        Czyli miasto jednak wyraziło zgodę na zawarcie Zawiercia w nazwie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Piłem chyba to piwo dzisiaj w barze Rozalia w Podzamczu, kolor naprawdę bursztynowy i pianka także taka ciut kremowo bursztynowa, zapach to poezja tak trochę karmelu trochę miodowy, chmiel mniej wyczuwalny w zapachu za to w smaku potęga goryczki.Bardzo udane piwo o złożonym aromacie i smaku , mocno chmielone dla goryczki. Mimo tej złożoności smaku nie jest jednak wcale ciężkim piwem. Zdziwiłem się czytając że ma 5% alkoholu, nie zapytałem o parametry barmana, po wypiciu kufelka wydawało się mocniejsze, ale położę to na karb że piłem po wędrówce w gorący dzień.Piwo godne polecenia.

          Comment

          • YouPeter
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 2379

            #6
            Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe

            13,1 st. Plato, 5,6% alk.

            Bursztynowe to piwo górnej fermentacji co jest wyczuwalne w smaku poprzez lekką owocowość. Dodatkowo czuć ciemne słody w postaci lekkiej karmelowości i posmaku popiołu. Goryczka dość intensywna odczuwalna dopiero po dłuższej chwili. Można powiedzieć że blisko mu do ale-a. Kolejne miłe zaskoczenie po Jasnym Pełnym przygotowane przez Browar na Jurze, aż nie mogę się doczekać oczekujących w kolejce Miodowego i Czekoladowego.
            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

            Comment

            • YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

              #7
              Foto.
              Attached Files
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23981

                #8
                Obawiałem się nieco tego co znajdzie się na etykietach, ale wyszło znośnie. Szału nie ma, ale obciachu tez nie Opis piwa zachęcający. Liczę że i mi posmakuje bo to chyba mój najulubieńszy smakowo browarek.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Promil03
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.10
                  • 2833

                  #9
                  Jak się cenowo przedstawiają nowe piwa z Zawiercia?
                  Teraz już chyba nie mamy wyboru i na Zlot po skrzynce musimy przywieźć.

                  Comment

                  • YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak się cenowo przedstawiają nowe piwa z Zawiercia?
                    Teraz już chyba nie mamy wyboru i na Zlot po skrzynce musimy przywieźć.
                    Jasne kupiłem za 2,80, a Bursztynowe, Miodowe i Czekoladowe coś koło 4,50.
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12712

                      #11
                      Aromat - słodowo-karmelowy
                      Barwa - ciemna miedź, herbata
                      Piana - krótkotrwała, ale coś pozostaje, tylko trochę zostaje na szkle
                      Wysycenie - niezbyt wysokie

                      Smak - no cóż miałem okazję spróbować parę miesięcy temu lanego piwo z tego browaru (chyba występowało jako amber) i było inne, gładsze i lepiej zbalansowane. Tu na pierwszy plan wychodzi goryczka, ale taka surowa, ściągająca.
                      Nie do końca się zgadzam z YouPeterem. Moim zdaniem goryczka przytłacza, owocowości nie czuć, ale ten posmak popiołu związany z goryczką jest. W smaku można wyszukiwać się podobieństw do brytyjskich stylów, ale tu cytat z kontry:

                      "+piwo warzone tradycyjną metodą górnej fermentacji, długo dojrzewające w niskiej temperaturze" czegoś do końca nie kumam

                      No nie wiem, "popiołowa" zbyt bardzo agresywna moim zdaniem, treściwość nikła.
                      Oryginalne, ale czy na plus...
                      do powtórki

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23981

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                        "+piwo warzone tradycyjną metodą górnej fermentacji, długo dojrzewające w niskiej temperaturze" czegoś do końca nie kumam
                        Co prawda warzone nie może być metodą górnej fermentacji ale poza tym czego nie rozumiesz? Że górnofermentacyjne piwo jest leżakowane w niskiej temperaturze?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12712

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Co prawda warzone nie może być metodą górnej fermentacji ale poza tym czego nie rozumiesz? Że górnofermentacyjne piwo jest leżakowane w niskiej temperaturze?
                          O dolnej fermentacji piszą podobnie, te opisy nie są precyzyjne (bo sugerują, że ich piwa niezależnie od fermentacji powstają tak samo). Chyba byłoby lepiej, żeby zamiast o temperaturze leżakowania pisali o temperaturze fermentacji. Ewentualnie pisali o jednym i drugim.
                          Ta wcześniejsza lana wersja, była moim zdaniem hitem wśród polskich piw.

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Niezłe, ale jak na moje mało wyrobione podniebienie zbyt goryczkowe. Długa, pozostająca gorycz przykryła wszystkie smaczki słodowo - karmelowe, obecne w zapachu ale w smaku już przesłonięte chmielem.

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #15
                              Jeżeli rozpatrywać je w kategorii "polskie ale" - to rewelacja. Mastne się może schować. Kupiłem jedno na spróbowanie i żałuję, że tylko jedno. Mi bardzo smakuje i zamierzam zaopatrzyć się w większą ilość aby zgłębiać doznania

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X