Piwo gotowe do oceny
Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe
Collapse
X
-
Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Najprawdopodobniej to piwo jest sprzedawane pod nazwą "Jurajski Bursztyn" w barze "Rozalia" w Podzamczu k. Ogrodzieńca.Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2010-05-29, 10:55."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
-
-
Czyli miasto jednak wyraziło zgodę na zawarcie Zawiercia w nazwie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Piłem chyba to piwo dzisiaj w barze Rozalia w Podzamczu, kolor naprawdę bursztynowy i pianka także taka ciut kremowo bursztynowa, zapach to poezja tak trochę karmelu trochę miodowy, chmiel mniej wyczuwalny w zapachu za to w smaku potęga goryczki.Bardzo udane piwo o złożonym aromacie i smaku , mocno chmielone dla goryczki. Mimo tej złożoności smaku nie jest jednak wcale ciężkim piwem. Zdziwiłem się czytając że ma 5% alkoholu, nie zapytałem o parametry barmana, po wypiciu kufelka wydawało się mocniejsze, ale położę to na karb że piłem po wędrówce w gorący dzień.Piwo godne polecenia.
Comment
-
-
Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe
13,1 st. Plato, 5,6% alk.
Bursztynowe to piwo górnej fermentacji co jest wyczuwalne w smaku poprzez lekką owocowość. Dodatkowo czuć ciemne słody w postaci lekkiej karmelowości i posmaku popiołu. Goryczka dość intensywna odczuwalna dopiero po dłuższej chwili. Można powiedzieć że blisko mu do ale-a. Kolejne miłe zaskoczenie po Jasnym Pełnym przygotowane przez Browar na Jurze, aż nie mogę się doczekać oczekujących w kolejce Miodowego i Czekoladowego.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Obawiałem się nieco tego co znajdzie się na etykietach, ale wyszło znośnie. Szału nie ma, ale obciachu tez nie Opis piwa zachęcający. Liczę że i mi posmakuje bo to chyba mój najulubieńszy smakowo browarek.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziJak się cenowo przedstawiają nowe piwa z Zawiercia?
Teraz już chyba nie mamy wyboru i na Zlot po skrzynce musimy przywieźć.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Aromat - słodowo-karmelowy
Barwa - ciemna miedź, herbata
Piana - krótkotrwała, ale coś pozostaje, tylko trochę zostaje na szkle
Wysycenie - niezbyt wysokie
Smak - no cóż miałem okazję spróbować parę miesięcy temu lanego piwo z tego browaru (chyba występowało jako amber) i było inne, gładsze i lepiej zbalansowane. Tu na pierwszy plan wychodzi goryczka, ale taka surowa, ściągająca.
Nie do końca się zgadzam z YouPeterem. Moim zdaniem goryczka przytłacza, owocowości nie czuć, ale ten posmak popiołu związany z goryczką jest. W smaku można wyszukiwać się podobieństw do brytyjskich stylów, ale tu cytat z kontry:
"+piwo warzone tradycyjną metodą górnej fermentacji, długo dojrzewające w niskiej temperaturze" czegoś do końca nie kumam
No nie wiem, "popiołowa" zbyt bardzo agresywna moim zdaniem, treściwość nikła.
Oryginalne, ale czy na plus...
do powtórki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi"+piwo warzone tradycyjną metodą górnej fermentacji, długo dojrzewające w niskiej temperaturze" czegoś do końca nie kumam- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCo prawda warzone nie może być metodą górnej fermentacji ale poza tym czego nie rozumiesz? Że górnofermentacyjne piwo jest leżakowane w niskiej temperaturze?
Ta wcześniejsza lana wersja, była moim zdaniem hitem wśród polskich piw.
Comment
-
Comment