Naprawdę udany pilzner. W zapachu jest zdecydowany chmiel, w smaku goryczka dobrze zaznaczona, choć i podbudowa słodowa solidna. Posmak zrównoważony. Pije się przyjemnie. Jedynie ciut za mało nasycenia - to przydało by orzeźwiającego charakteru. Generalnie zaskoczenie na plus.
BOSS, Lubusz
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, klarowny. Jak na dziewiątkę za ciemny. [3.5]
Piana: Drobno i średnioziarnista, biała, o konsystencji ubitych białek. Trwała i wysoka na 1cm. Pierwszy raz widzę tak wspaniałą pianę w Lubuszu. [5]
Zapach: Delikatnie chmielowy, lekko kwaskowy. Mogłoby być ciekawiej. [3.5]
Smak: Zdecydowanie dobre. Wyraźna, choć krótka goryczka, wyraźniejsza niż gdy próbowałem to piwo jakiś miesiąc temu. Zaskakujący jest bark maślanego posmaku. Piwo sprawia wrażenie jakby to była dwunastka, a nie dziewiątka. [4]
Wysycenie: Średnie nasycenie. Chociaż jestem zwolennikiem niskiego, tutaj wolałbym trochę wyższe. [3.5]
Opakowanie: Tandetne, krzywo naklejone etykiety. Nic się nie zmieniły w stosunku do zdjęć powyżej. 2pkt za kapsel Witnicy, który mi się podoba. [2]
Uwagi: Uważam, że Lubusz to dobre codzienne piwo. Cena 1.79zł jest odpowiednia.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Znów odwiedziłem Zofmar 24.06 i znów miałem okazję zaopatrzyć się w Lubusza (czemu k... go nigdzie nie ma w Wawie). Co ciekawe staniał o 10 gr i kosztuje 1,80+kaucja.
A smakuje wyśmienicie, wyraźna słodowość + chlebek, fajna chmielowa goryczka. Bardzo wyraziste i treściwe jak na 10°, w ślepym teście wielu by mogło powiedzieć, że to 12°. To bez wątpienia najlepsza polska 10°. Jako kolejne bym umieścił Wrocławskie, choć dobre to jednak o dystans dalej za Lubuszem. Tylko, że Lubusza ciężko kupić podczas gdy Wrocławskie jest wszędzie. A poza tym o całą złotówkę droższe! Aż szkoda, że Browar Witnica marnuje takie dobre piwo na papranie różnych aromatyzowanych mikstur.
Obecnie w nowej szacie z widoczkiem witnickiego browaruLast edited by dadek; 2012-06-30, 02:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziZnów odwiedziłem Zofmar 24.06 i znów miałem okazję zaopatrzyć się w Lubusza (czemu k... go nigdzie nie ma w Wawie)...
Comment
-
-
W Rodzince czy Piwonii nietrudno dostać, ale fakt, że w osiedlowych sklepach piwo właściwie nieosiągalne w W-wie.
Zgadzam się z dadkiem, że wielka szkoda, że Witnica koncentruje swoje działania na owocowych wynalazkach zamiast promować b. przyzwoitą 10-tkę. Stawiam Lubusza na równi z Wrocławskim i konstancińskim Lekkim. Na upały piwo jak znalazł.
Comment
-
-
O ile mnie pamięć nie myli to to jest dziewiątka, a nie dziesiątka, tym bardziej temu piwu należą się słowa podziwu. Mnie osobiście bardzo ono smakuje, a do kupna pierwszej sztuki zachęciła mnie cena i...nowa etykieta. Lubusz przypomina mi bardzo "Twierdzowe", które ze względu na cenę porzuciłem. Dobrze, że szybko znalazł się 2 razy tańszy zamiennik, szczególnie że lato w pełniLast edited by KobiNalewka; 2012-07-02, 19:52.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty,klarowny, klasyczny [4]
Piana: Na początku średnio obfita, dość szybko opada, ale resztki zostają na powierzchni piwa [3.5]
Zapach: Przyjemny, głównie czuć delikatny aromat chmielu i nutkę chlebową [4]
Smak: Fajny, lekki ale bogaty, dobrze zbalansowany smak. Na początku ciekawa słodycz, potem czuć goryczkę, która jest subtelna, ale ciekawie rozłożona na kolejne warstwy posmakowe. Dość długo utrzymuje się na języku i ta posmakowa goryczka jest fajnie delikatna i lekka. Jak na tak niski ekstrakt, to piwo ma zaskakującą bogaty smak [4.5]
Wysycenie: Tu lekki minus, bo jest zdecydowanie za niskie i przez to już na samym początku degustacji sprawia wrażenie odgazowanego, tak jakby długo stało [3]
Opakowanie: Szału nie ma, ale też obciachowe nie jest. Standradowa etykieta [3.5]
Uwagi: Data przyd. do spoż: 14 stycznia 2013. Zakupione za 2,69 zł w zajebiście zaopatrzonym sklepie z piwem w Zielonce k. Warszawy.
Moja ocena: [4.075]
Comment
-
-
Zmieniło się w Lubuszu właściwie wszystko- woltaż (5%), etykieta (jasne barwy), butelka (klasyczny bączek 0,33l.).
Widziane dziś w Auchanie za 2,59 zł.
Po ostatnich ulepkach z Witnicy nie zachęciło do zakupu i spróbowania, więc macie pole do popisu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziZmieniło się w Lubuszu właściwie wszystko- woltaż (5%), etykieta (jasne barwy), butelka (klasyczny bączek 0,33l.).
Widziane dziś w Auchanie za 2,59 zł.
Po ostatnich ulepkach z Witnicy nie zachęciło do zakupu i spróbowania, więc macie pole do popisu
Comment
-
-
Moja wersja jak u Dadka... voltaż 4,2% obj.
Dość słodkie z "klasycznym masełkiem"... homeopatyczna goryczka z tendencją wzrostową...
Gaz nie mocny i piana wymuszona na krótko... zapach słodowy...
Jeżeli komuś masełko nie przeszkadza to nawet mu to piwo pewnie posmakuje...
Data: 12.05.13Last edited by Javox; 2013-02-12, 10:18.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Poprawny, jasny, klarowny [3]
Piana: Całkiem trwała, na początku gąbczasta, potem redukuje się do korzuszka [4]
Zapach: Mocno chmielowy, ale ma też jakieś sosnowe akcenty. Znam je z Lubuskiego, są nie do pomylenia. [4]
Smak: Duży plus tego piwa. W sumie bardzo podobne do Lubuskiego, trochę słodsze (choć goryczki mu nie brakuje) i bardziej szorstkie. [4.5]
Wysycenie: Niby bąbelki cały czas pracują, ale w sumie nie jest zbyt silne. [4]
Opakowanie: Swojskie, ładne, rozpoznawalne. [3.5]
Uwagi: Bardzo przyjemne piwo, jak najbardziej do powtórzenia, wariacja nt. "zwykłego" Lubuskiego, w dodatku znacznie od niego tańsza.
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
Comment