dlaczego tanie wina są dobre? Bo są tanie i dobre .... jestem fanem piw z Kormorana, ale wisnia w piwie to nie piwo - tylko wiśnia w piwie . pozdrawiam
Kormoran, Wiśnia w Piwie
Collapse
X
-
Moim zdaniem świetna alternatywa dla redsów, frików i innych kulerów.
Ze wstydliwą przyjemnością nadpiłem kilka łyków ze szklanki mojej żonki.
Jak na piwo aromatyzowane, o dziwo wyczuwam aromat i smak piwa, i to jest wystarczająco dobra moim zdaniem rekomendacja w opozycji do w/w wynalazków
Na mojej butelce oznaczenie alkoholu 5,2 %
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: podoba mi się ,piękny wiśniowy [5]
Piana: jest , ale taka jak w wodzie gazowanej z sokiem [3]
Zapach: ciekawy wiśniowy i faktycznie lekko migdałowy [4]
Smak: ciekawy wiśniowo - migdałowo-pestkowy , kwaskowy
lekka goryczka ale jakby pochodząca od pestek a nie od chmielu [4.5]
Wysycenie: średnie ale mie przeszkadza [4]
Opakowanie: wiśnie na etykiecie przyciągają wzrok , minus za brak ekstraktu [4]
Uwagi: ciekawe piwo smakowe , coś w stylu jak plumbier z Namysłowa
zakupione u Macieja na Głogowskiej
Moja ocena: [4.15]Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziPestki wiśni? czy siła sugestii może być aż tak mocna?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Pestki wiśni mają za sprawą kwasu pruskiego charakterystyczny migdałowy smak. Nie widzę problemu, żeby aromat nie mógł naśladować tej nuty.
Kopyrze, a Tobie jakie piwo bardziej podchodzi, wspomniana wiśnia czy czereśniowy opat lub modra luna z Czernej Hory? I dlaczego te czeskie bardziej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziAromat w tym piwie może naśladować cokolwiek. Jak zwykle przy polskich piwach występuje rozbieżność ocen. Jedni widzą tu chemię inni prawie krieka.
Kopyrze, a Tobie jakie piwo bardziej podchodzi, wspomniana wiśnia czy czereśniowy opat lub modra luna z Czernej Hory? I dlaczego te czeskie bardziej?
Co do robienia piw smakowych w ogóle, to trzeba trochę finezji. A nie na chama walnąć aromatu, im więcej tym lepiej i dosłodzić żeby było słodkie. Modra Luna mnie nie powala, czereśniowy Opat już bardziej. Bardzo smakuje mi Opat Koriander.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, czerwony wpadający w lekko wiśniowy odcień. Przyjemnie to wygląda. [4.5]
Piana: No cóż, dość słaba, ale po ponad 5 minutach mam mały wianuszek wokół szklanki, więc spokojnie ujdzie. [3]
Zapach: Sympatyczny. Ciut słodu i wiśnie, które sprawiają wrażenie dość naturalnych. To miłe zaskocznie. [4]
Smak: No cóż. Ogólnie nie znoszę tego typu wynalazków. Nie mniej jednak ten napój wybija się na plus. Czuć typowo wiśniowy smak, goryczka także taka "odwiśniowa" + trochę chmielu. Nożna dostrzec anologie do domowej nalewki wiśniowej. Piwo absolutnie nie słodkie. Ma co prawda słodkawe akcenty, ale ogólnie jest typowo wytrawne i lekko kwaskowate. Uczucia niby mam mieszane, ale jak na kategorię piw aromatyzowanych to jest to coś niezwykłego. Jeśli ktoś gustuje, to polecam. [3.5]
Wysycenie: Bardzo dobre, ale momentami aż nadto. [4]
Opakowanie: Ciekawa etykieta na butli, minus za brak ekstraktu. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czerwonawy, wiśniowy, nie gęsty i dobrze przeźroczysty. [4]
Piana: Początkowo ładna szybko ginie zostając jednak na szkle. [3]
Zapach: Wiśnie i gorzkie migdały. [4.5]
Smak: Wielkim plusem tego piwa jest jego dobra korelacja pomiędzy słodkością a wytrawnością. Szczególnie w smaku głównym jest ona ładnie zbalansowana. W posmaku uwidacznia się już głębsza gorzkość. Rzeczywiście jak pisali poprzednicy jest ona pestkowa czy migdałowa. A pierwszy smak to wiśnie, łapane też pewnie z aromatem. Generalnie zaskoczony jestem pozytywnie rozwojem smakowym Wiśni w Piwie. Jeśli ktoś lubi piwa owocowe to warto skosztować. [4]
Wysycenie: Czuć delikatne musowanie na języku. Dobre. [4.5]
Opakowanie: Brak zawartości ekstraktu i bezsensowny kapsel to minusy. Na kontretykiecie jest adnotacja o srebrnym medalu na European Beer Star w 2004 r. Wtedy medal ten otrzymał Cherry Beer, więc Wiśnia w Piwie jest jak widać kontynuacją. [3.5]
Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 13.05.2010
Moja ocena: [4.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czerwono-wiśniowy, klarowny. [4]
Piana: Ogólnie słaba, pieni się tylko przy nalewaniu, po czym szybko opada i znika do zera. [2.5]
Zapach: Nie pachnie jak piwo, a przywodzi na myśl nalewki, które się onegdaj w parku spożywało. Nieco sztuczny, ale ogólnie przyjemny i wiśnie da się wyczuć. [3]
Smak: Wiśnie i goryczka na pierwszym planie. Liczyłem, że będzie bardziej wytrawne. Poza wiśniami (a raczej posmakiem wiśniowych pestek), słodyczą i goryczką, ciężko doszukać się czegoś innego. [3.5]
Wysycenie: Dość spore, ale znośne. [4]
Opakowanie: Etykieta pasuje do tego piwa, wszystkie informacje podane. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany. [4.5]
Piana: Jasna, lekko wchodząca w beż. Początkowo bardzo ładna 2 centymetrowa jednak dość szybko opadła. [3]
Zapach: Na pierwszym planie oczywiście wiśnia, w bardzo dalekiej oddali lekko wyczuwalny słód. Dość intensywny, przyjemny. [4]
Smak: Tak jak i w przypadku zapachu smak jest zdominowany, co nie dziwi, przez wiśnię. Zaraz po przełknięciu pojawia się dość mocna, a zarazem bardzo przyjemna kwaskowatość, przez którą próbuje się przebić goryczka jednak z marnym skutkiem. [4]
Wysycenie: Średniej intensywności, pasujące do tego piwa. [4]
Opakowanie: Przypada do gustu. Zresztą większość piw z Kormorana w ostatnim czasie ma etykiety na na prawdę najwyższym poziomie. Ta etykieta też należy do polskiej czołówki. [4.5]
Uwagi: Jak dla mnie chyba najlepsze z dotychczas próbowanych piwo smakowe.
Moja ocena: [3.95]Last edited by YouPeter; 2010-02-17, 21:31.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Kupiłem ten napój po przeczytaniu pozytywnych wrażeń forumowuczów, ale jakoś nie mogłem sie przełamać.
Na szczęście "napatoczyła" się moja mama i ją poczęstowałem. Była bardzo zafrapowana etykietą, nazwą, a po nalaniu także i barwą napoju.
Po kilku łyczkach zauważyłem, że jakoś omija szklankę wzrokiem. Zapytałem, co jest. Powiedziała, że... ciekawy smak, ale to miodowe (Ciechan) jej znacznie bardziej smakuje.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny kolorek. Wiśnia połączona z piwem! [5]
Piana: Praktycznie brak. W sumie to dobrze tutaj [3]
Zapach: Uderza wiśnia, jednak nie jest to jakieś bardzo czarujące. [3.5]
Smak: Spodziewałem się czegoś innego, niemniej jednak ciekawe doświadczenie. Dominuje wiśniowy smak, troszkę inny niż w różnych produktach spożywczych. Zgaduje, że prawdziwy sok. Słód jest lekko wyczuwalny. [3.5]
Wysycenie: Lekkie, mi odpowiada. [4]
Opakowanie: Piękna, kusząca etykieta na butelce 0,5 [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.625]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziSwoje wrażenia opisałem wyżej, więc nie będę się powtarzał.
Co do robienia piw smakowych w ogóle, to trzeba trochę finezji. A nie na chama walnąć aromatu, im więcej tym lepiej i dosłodzić żeby było słodkie. Modra Luna mnie nie powala, czereśniowy Opat już bardziej. Bardzo smakuje mi Opat Koriander.
Ogólnie rzecz biorąc ,Kormoran stara się o smak swoich piw,chyba,że na początku wypuszczają "lepsze wersje" ,a później
to już tylko ilość ? Pozdrawiam.
Comment
-
Comment