Racibórz, Raciborskie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty. [5]
    Piana: Ładna, drobnoziarnista. Niestety po ok. 2 minutach redukuje się do dziurawej warstewki. [3]
    Zapach: Średnio intensywny, słodkawy, słodowy. Przy zamieszaniu intensyfikuje się mleczna nuta. [3.5]
    Smak: Pełne, słodowe z wyczuwalną słodkością cukrową. Goryczka nawet przyjemna jednak za słaba, sprawiająca wrażenie przytłumienia słodyczą. Posmak końcowy słaby i goryczkowy, lekko cierpkawy z nutą metaliczności. Wyczuwalny również chlebowy smaczek. [4]
    Wysycenie: Ciut za mocne, szczypiące. [4.5]
    Opakowanie: Butelka. [3]
    Uwagi: Przyjemna baza słodowa ze zbyt mocno wyczuwalnym cukrem uwydatniającym niezbalansowany smak.

Moja ocena: [3.75]
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• wit
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 144

Kolor: W kuflu dopatrzyłem się leciutkiego odcienia zielonkawości...
      Piana: Całkiem trwała, głębiej dość grube bąble, na powierzchni ładna i drobniutka, utrzymuje się dość długo.
      Zapach: Nietypowy, jest w nim coś niepokojącego, jakby zapach sosny.
      Smak: Dość intensywny i długo utrzymujący się na środku języka, przyjemnie łączący słodycz z goryczą
      Wysycenie: lekkie, nie gryzie i nie zakłóca odbioru smaku
      Opakowanie: Nie stać mnie na obiektywizm w tej kwestii, bo to estetyka typowa dla wielu piw, które ostatnio piłem - nawiązanie do historyczności.
      Ogólnie: Bardzo pozytywne doznania, ta słodycz w ogóle mi nie przeszkadza (choć w przypadku wielu piw nie odpowiada mi), piwo jest treściwe w smaku i jednocześnie orzeźwiające, po pierwszym mam ochotę na kolejne. Dość drogie (w moim sklepiku 3.90),

Comment

• beny86
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.02
        • 18

Jak dla mnie to piwo jest świetne często do niego wracam i nigdy mnie nie zawodzi, jest słodkawe ale według mnie to jego zaleto i coś co je wyróżnia

Comment

• TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

Pite zaraz po Lagerowym z Ciechana. Pierwszy łyk i wątpliwość - ja kupiłem zwykłe, czy miodowe?! Jednak zwykłe, ale tak słodkie... W kategorii piw miodowych ocenił bym bardzo wysoko

Comment

• Oskaliber
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.05
            • 727

Kolor: Jasno złoty, klarowne.
            Piana: Biała. Niezbyt obfita ale nawet trwała. Nieduża warstewka walczy o utrzymanie dosyć długo.
            Zapach: Wyraźna słodowość i w zasadzie nic poza tym.
            Smak: Dosyć treściwe. Bardzo mocna słodowość przechodząca wręcz w słodycz. Do tego metaliczny posmak taki sam jak w Twierdzowym i bardzo niska goryczka.
            Wysycenie: Średnie.
            Ogółem: Słabo. Za słodko i za metalicznie.
            BeerFreak.pl

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6352

E.... nie będzie tutaj raczej poprawy na jakieś goryczki lub inne piwne smaki oprócz wszelkich odmian słodkiego...

Zmiany są ale małe i to w grafice... plus kapsel...

Piwo dość słodkie, piana średnia, gaz średni, kolor ciemniejszy pils i tona cukru...
              Attached Files

Comment

• minib00m
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.11
                • 60

To piwo to coś okropnego
                Piwo jest totalnie przesłodzone, jakby zapomnieli chmielu na goryczkę dorzucić. Dodatkowo nie mam cienia wątpliwości, że siedzi w nim DMS. Takie warzywa, że aż zgłodniałem
                żartuje, dms jest delikatny, ale piwo dalej przesłodzone.

Comment

• Mario_Lopez
                  • 2009.08
                  • 991

Jeszcze 2-3 lata temu to było świetne piwo, teraz nie mogę dopić.
                  straszny ulepek, Twierdzowe jest niebo lepsze, a kiedyś było na odwrót.
                  Last edited by Mario_Lopez; 2013-07-21, 11:04.
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• corsano
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.05
                    • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, lekko mętny z zawiesiną [2.5]
                    Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała [4]
                    Zapach: Mocno słodowy, miodowy, przyjemny [4.5]
                    Smak: Słodowy z wyczuwalną słabą goryczką, na końcu lekka landrynkowa słodycz [3.5]
                    Wysycenie: Zbyt niskie, przy końcu jest już odgazowane [3]
                    Opakowanie: Bardzo fajne, klasyczny klimat, ładna kolorystyka, kilka cennych informacji [4.5]
                    Uwagi: Nie spodziewałem się zbyt wiele ale jest całkiem dobre, pite w temperaturze 10°C

Moja ocena: [3.875]

Comment

• Szakali
                      • 2013.08
                      • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny słomkowy,kojarzy się trochę z koncerniakami. [4]
                      Piana: Piana jest słaba, szybko opada do cienkiej obwódki .... [3.5]
                      Zapach: W zapachu słody, mocna słodycz..przy mocniejszym pociągnięciu jakiś chmiel, ale ledwo... [3]
                      Smak: w smaku straszna słodycz!! takiej jeszcze nie spotkałem...coś strasznego.W tle niby jest jakaś goryczka i posmaki chmielowe ...lecz ta słodycz zabija wszystko . [3]
                      Wysycenie: Dla mnie za niskie, dla tej słodyczy mogło by być większe . [3.5]
                      Opakowanie: Butelka jak butelka, skład rzekomo jest ...ekstrakt itd też . [4]
                      Uwagi: Od dawna widziałem je na półce w lokalnym sklepie.Dziś postanowiłem kupić i żałuje ...aż mi się przypomniała warka strong ......straszna słodycz , mocno dominująca.Piwo może podejdzie dziewczynom.
                      Podsumowując, dla osób lubiących bardzo słodkie piwa polecam, reszcie NIE !

Moja ocena: [3.175]

Comment

• Hapek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.03
                        • 100

Słodycz wylewała się przy otwarciu i to dosłownie. Później było podobnie, zero goryczki i tylko cukier. Piana obfita, by po chwili znika kompletnie. Ogólnie rzecz biorąc fanem nie zostałem, ale zawiedziony też nie jestem. Może kiedyś do powtórki.

Comment

• Dewasto
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.01
                          • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty klarowny, nie ma co się czepiać. [4]
                          Piana: Średnio obfita, ale całkiem się utrzymuje. [3.5]
                          Zapach: Trochę śmierdzi stęchlizną, kartonem, coś nie bardzo z zapachem. Trochę aromatów słodowych i to ratuje odrobinę piwko. [2.5]
                          Smak: Niska goryczka, słodkawe, lekko chlebowe. Nie jest złe. [3.5]
                          Wysycenie: Nasycenie niskie, dzięki temu jest bardziej wyczuwalna słodycz. [3.5]
                          Opakowanie: Opakowanie tradycyjne, nie ma sie do czego przyczepić, ale i czym zachwycać. [4]
                          Uwagi: Piwo to kiedyś mi bardzo smakowało, teraz jest zwyczajne. jednocześnie spadła cena, co jest na plus.

Moja ocena: [3.2]
                          https://www.facebook.com/browarstarowiejski

Comment

• Brodzislaw
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2013.09
                            • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie złoty [4]
                            Piana: Biała ze średnich i drobnych pęcherzyków, opadła ale nie cała, zostawiając drobną warstewkę. [4]
                            Zapach: Początkowo uderzyła stara skarpeta (z butelki) by zamienić się w słodowo-cytrynowy i delikatny chmiel [3.5]
                            Smak: Słody, lekka słodycz i goryczka chmielu. Delikatnie i przyjemnie. [4]
                            Wysycenie: Średnie [4.5]
                            Opakowanie: Nic nadzwyczajnego [3]
                            Uwagi: Piwo dobre na ciepłe dni

Moja ocena: [3.8]

Comment

• lukilbn
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.02
                              • 42

Nie ogarnie się tego piwa.. Jedno smakuje naprawdę porządnie a następne po prostu: warzywa, warzywa i słodycz... loteria z tym Raciborskiem straszna..
                              Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem. - Platon

Wypiłem wszystkie polskie piwa :)

Comment

• dragboi
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2014.02
                                • 8

Ocena z ARTomatu

Kolor: intensywny, ciemny żółty [4]
                                Piana: bardzo słaba, szybko opada [1]
                                Zapach: ciężki, słodowy, dość słodki, z nutą żelaza. w zależności od partii zdarzają się różne wady, czasem bywa maślanymi, czasem lekko czuć stęchlizną [1.5]
                                Smak: bardzo słodowy, wyczuwalna piwna goryczka, ale przede wszystkim słodki, zbyt słodki na jasnego lagera [2]
                                Wysycenie: bardzo niskie [1]
                                Opakowanie: pite z beczki [5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [1.925]

Comment

Przetwarzanie...