Pił już ktoś to piwo, newsletterem dostałem info z zaproszeniem do degustacji. Ciekawe czy to znowu Ciechan?
Grodzka 15, Miodowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium Wyświetlenie odpowiedziPił już ktoś to piwo, newsletterem dostałem info z zaproszeniem do degustacji. Ciekawe czy to znowu Ciechan?
-
-
W zapachu nie najciekawiej: alkohol i miód w tle.
W smaku natomiast już całkiem pozytywnie. Wszystkie elementy układają się w harmonijną całość. Miód stanowi zaledwie nutkę, ale mi to odpowiada. I jest to bardziej słodycz miodowa niż smak miodu sensu stricte. Najsmaczniej jest po przełknięciu: robi się ciepło w gardle i ujawniają się świetne zbożowe, takie rustykalne a la małe browary, posmaki słodu - coś czego nieco mi brakowało w grodzkich piwach. Całkiem niezła piana, która pod postacią kożuszka trwa do końca. Zasilają je drobniusieńkie bąbelki CO2, które jak w każdym piwie z G15, ulatują do góry naprawdę przepięknie.
Kosztuje 6 / 8 zł.
Comment
-
-
Piłem wczoraj, faktycznie zacne piwo
Kolor złoty, leciuteńkie zmętnienie
Piana niezbyt gęsta, ale za to dzielnie się trzyma
Zapach raczej słaby, miód ledwo wyczuwalny
Za to w smaku aromat miodowy uderza silnie przy pierwszych pociągnięciach, potem gdzieś się rozpływa, ustępując posmakom słodowym. Goryczka ledwo zarysowana.
Piwo udane, godne polecenia
Comment
-
-
Dawno nie piłem i parę dni temu skusiłem się w lokalu.
Z miodu została w piwie już tylko słodycz - zniknęły słabiutkie akcenty woskowe, które występowały przy pierwszych próbach. Po przełknięciu mniej też tego świetnego "parnikowego" zboża, właściwie zostaje tylko słodycz. Jest ona na szczęście odmienna od tej cukrowej: bardziej aksamitna, łagodniejsza.
Podejrzewam, że to piwo mogłoby być bardzo dobrym płynnym deserem po posiłku w lokalu. Pite jako obiekt spożywczy sam w sobie - pod koniec trochę nudzi.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnobursztynowe, lekko mętne piwo. [4]
Piana: Bardzo efektowna, kremowobiała, drobna, wysoka na ponad 5 cm lecz krótkotrwała. Pozostaje słaby kożuszek. [4]
Zapach: Pachnie kwaskowato i piwnicznie, jestem zakłopotany brakiem zapachu miodu... [3]
Smak: Lekka goryczka, treściwa chlebowość, łagodny słód. Znowu - miodu nie stwierdzam. Smaczne, ale nie miodowe... [3.5]
Wysycenie: Łagodne, widoczne bąbelki, całkiem sympatyczne. [4]
Opakowanie: Stylistyka nie różni się od innych piw z Grodzkiej. Bardzo prosta, dość czytelna. Kontra od pilsa :?. Czarny kapsel. [3.5]
Uwagi: Najmniej miodowe z miodowych piw, jakie piłem, choć pije się przyjemnie.
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnożółty, mętne [5]
Piana: utrzymuje się długi czas 2cm kożuszek, osadza sie na szkle małymi krzaczkami [4]
Zapach: dość delikatny, bardziej owocowo-kwiatowy niż miodowy [3.5]
Smak: w smaku, pełne, treściwe, wyczuwa się mocna goryczkę przełamana typowym dla miodu spadziową syropową słodkością - czyli nie jest zbyt mocno wyczuwalna [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: jak i pozostałe, etykieta z serii edycja limitowana [5]
Uwagi: Bardzo dobre miodowe piwo, tym bardziej ciekawe, ze zupełnie róźni się od innych znanych midowych piw dostępnych na rynku
Moja ocena: [4.375]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Kto pyta nie błądzi
W sobotę odwiedziłęm ponownie Grodzką15. Na moje zamówienie - "litrowe miodowe" otrzymałem od kelnera (paskudne słowo ) iż takowego NIE BĘDZIE JUŻ W OFERCIE GRODZKIEJ. Nie potrafił udzielić odpowiedzi, dlaczego. Może forumowicze mają jakieś informacje? W zamian udało za to uraczyć mi się "marcowym" , które mile wspominam z warszawskiego "Bierrhale". Ktoś zna powód zaprzestania warzenia miodowego trunku na Grodzkiej w Lublinie?
Comment
-
-
Comment