Szczerze polecam warkę do 10.08.2015, dzisiaj już pewnie niestety nie do dostania... W zapachu śliwki z likierem w czekoladzie. Smak to ponownie śliwki, praliny, czekolada, wysoka pełnia, aksamitność. Zdecydowanie lepsze niż warki z 2013 które dotychczas piłem.
Kormoran, Porter warmiński
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brunatny klarowny [4]
Piana: słabiutka, zaraz opada, ale to może przez to ze piłem go w kielichu komesa [3]
Zapach: palone słody, czekolada i kawa zbożowa, lekko wyczuwalny alkohol [4.5]
Smak: gładki aksamitny, na początku słodka czekolada, ktora poźniej przechodzi w gorzką, na finishu lekko kwaskowy, goryczka średnia do niskiej [5]
Wysycenie: wysycenie średnie [4]
Opakowanie: dedykowany kapsel, etykieta poprawna, malo informacji o piwie [4]
Uwagi: chyba najlepszy porter jaki pilem. warka do 10.10.2015
Moja ocena: [4.475]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy trochę za jasny jak na 21*. Niefiltrowane klarowne. [3.5]
Piana: Tylko na początku. Za kilka chwil? 2 cm2 cieniutkiej pianki. [2]
Zapach: Kawa, rodzynki, figi... tu nieźle. [4]
Smak: Słodkie, trochę wodniste, kawa, susze owocowe. Malutka goryczka. Alkohol zwłaszcza na początku nie przeszkadzający. [3]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Nie jest źle. Wilczek powinien się lepiej kontrastować. [4]
Uwagi: To jest 21 stopni Plato? Bardzo ciekawe. Słodkie, cienkie, nie tak aromatyczne, wodniste - to raczej 18*. Chyba poszukam innej /lepszej/ warki.
Nie liczyłbym na poprawę odczuć po dłuższym leżakowaniu warki 11.09.2015.
Moja ocena: [3.35]Last edited by Javox; 2015-02-10, 17:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziNo ależ Panowie, piszta warki, bo to dość istotne w takich piwach.
Zauważam pewną prawidłowość /brak miasta, ten sam okres rejestracji, kilka postów, ocena koło 4/.
Chyba wiem - wiemy o co chodzi.
Comment
-
-
Co kto woli. Dla mnie jest troszkę za słodki, za mało treściwy i za ubogi w owoce.
Za te 7zł z hakiem można oczekiwać większych doznań.
Wiadomo, że nie jest to kiepski porter i nie siedzi na końcu stawki, ale jakoś za bardzo nie wybija się ku czołówce mojej listy.
"Wadą" tego porteru jest to, że jest poprawny i za drogi (w porównaniu do innych na naszym rynku)
W "partyzantów" na bbizie też do końca nie wierzę, ale nie takie rzeczy internet widział :]Last edited by dlugas; 2015-02-10, 19:03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedziNie kompromituj sie Javox. Ten porter sam się broni, nie potrzeba mu tutaj klakierów.
A może w "domniemaniu niewinności" można lżej - że trochę słabsza warka może była czy coś.
Takim bezceremonialnym hejtowaniem sam się kompromitujesz.
Dla jasności sprawy: Znam wiele piw Kormorana i większość sobie chwaliłem.
Comment
-
-
Chyba wyzdrowiałem to dla zasady i potrzymania dyskusji, aż chyba kupię i przetestuję jakąś losowo trafioną warkę :]
stay tuned
Comment
-
-
Po czterech miesiącach piję znów tę samą warkę. Zaciekawiliście mnie...
Jest już lepiej, ale i tak głosowałem na Komesa, którego z początku nie lubiłem. Paradoks.
Piana niestety bez zmian, a jeszcze ze dwa lata temu była brązowa, a nie biała. Jest jednak trwała, wysoka oraz świetnie oblepiająca szkło. Oprócz barwy nie ma się do czego przyczepić.
W zapachu ciemne owoce, głównie figi oraz lekka, słodka czekolada.
Jeśli chodzi o smak to znów jest ten sam grzech: piwo nie jest agresywne jak kiedyś, goryczka gdzieś uleciała niczym Tusk do Brukseli, a słodycz jest tak duża, że nawet pięknie maskuje wysoki alkohol. Pije się przyjemnie, ale tylko jedno takie piwo.
Ze trzy lata temu uważałem porter olsztyński za najlepszy w Polsce, ale nie dziś.
Pozdrawiam serdecznie Dlugasa, miłośnika porterów.
Porter Warmiński nie jest zły, jest za słodki wprawdzie, ale np. czekolady tu więcej niż wcześniej.
Na minus absurdalnie droga cena, u mnie w mieście 6.80 zł.
Warka do 25.04.2015.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedziPozdrawiam serdecznie Dlugasa, miłośnika porterów.
.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedziNa minus absurdalnie droga cena, u mnie w mieście 6.80 zł.
.
Comment
-
-
Już spory czas upłynął od kiedy założyliśmy w kilku prywatny bojkot (był osobny wątek ale nie chce mi się szukać) Kormorana od momentu przejścia przez browar na bezzwrotne butelki i drastyczną politykę cenową... Wciąż obowiązuje.
Comment
-
-
Niestety, u mnie to samo. Przy cenie Komesa w okolicy 5 zyla, Imperiala za 4,3 zyla i ostatecznie Ciechana za 6,5, Kormoran pozostanie na półce. Chyba że ktoś opisze jakieś feeryczno orgiastyczne doznania związane ze spożywaniem (powykręcane radością członki, te rzeczy). Na tą chwilę 3 komesy z legendarnej, czerwcowej warki poszły w szafę a na podorędziu nieco slodkawy ale na tą chwilę też mój ulubiony, Grand Imperial (polecam także warkę czerwcową - u mnie już brak, wziąłem w PP ostatnie cztery, lipcowej jeszcze nie piłem, trochę pękam).
Warmińskie Rewolucje w Kierfurze wzrosły z 3,93 do 4,19. W związku z powyższym przechodzę na buuuuuuuuu
Nową, świecką tradycją pozdrawiam Długasa i DariuszaSawickiego .
Comment
-
Comment