Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Porter warmiński
Collapse
X
-
Jak wiadomo nie leżakuję. Cóż... słaby mam charakterek i piję tylko świeże portery.
Kolor trochę inny, brunatny z rubinowymi refleksami.
O pianie z litości nie wspomnę. Przypomnę, że idealne były tylko pierwsze warki..
W zapachu zadziwia coraz wyraźniejsza czekolada. Kawy jest mało, a jak już to bardziej zbożowa. Czuć też skórkę od ciemnego chleba. Suszone śliwki są zdecydowanie obecne.
W smaku słodko, nawet laktozowo Goryczki nie ma żadnej. Jest lekki kwasek i o wiele wyraźniejsze suszone owoce. Na finiszu przypomina się to co dominuje w aromacie, czyli czekolada.
Dobry porter, jednak nie wybitny jak jeszcze 4 lata temu.
Gdzie ta słynna piana ? Gdzie te kawowo czekoladowe z wyraźną goryczką w smaku nuty?
Dziś jest to tylko dobry porter, niebezpieczne zbliżający się do ulepka.
Cena 7, 30 zł w Ełku. Zdecydowanie za duża, a przecież ten olsztyński browar leży w tym samym województwie.
Warka 03.12.2016.
Czekam wiernie do starej formy.
Comment
-
-
Piana: bezowa, początkowo obfita, gęsta i drobna. Niestety szybko redukuje się do zera
Aromat: jest i wiśniówka, sos sojowy, ciemny chleb i cukierki kukułki. Lekka ciemna kawa. Jednak nie jest jakiś porażający swoją intensywnością. Jest fajny, ale zdarza się lepszy.
SMAK: dosyć pełne, nawet i gęste. Nutka suszonej śliwki i wiśnióweczki oraz porto. Cukiereczki czy napitek "kukułka". Troszkę ciemnego chleba, spora gorzka czekolada i czarna posłodzona kawa. Alkoholu nie stwierdziłem.
UWAGI: warka 15.01.2016/A2 pite wczoraj tj. 03.04.2016
Po wyciągnięciu z lodówki odstało 40 minut na stole.
Piwo ładnie się ułożyło (choć chyba nie piłem tej warki jako świeżej) jest dość aksamitne i smaczne.
Czy jednak warta wydawania 8zł i trzymania ponad pół roku ?
chyba nie
Podobnie smakują wyleżakowane okocimy, które potrafią być w dobrej promocji po 3-4zł.
Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że to piwo jest dobre i smaczne, ale będę je kupował tylko z 3 razy w roku.
Piwnicę i lodówkę wolę zapchać jednak czymś innym.
Dla porównania muszę spróbować jakieś "świeżej" warki
Comment
-
-
Na stronie browaru Kormoran wyczytałem, że warka 3.12.2016 była leżakowana 11 miesięcy, jest to pierwsza warka z nowym kapslem. Pochwalili się, że właśnie kapslują kolejną warkę, tym razem roczną.
Z tego powodu chyba wybiorę się na zakupy. W jakich sieciach sklepów można nabyć Portery Warmińskie w Warszawie?Last edited by rafalek21; 2016-04-05, 16:46.
Comment
-
-
ta pierwsza warka z nowym kapslem 3.12.2016 to jest roczny Porter, maja jeszcze jedna taka warke rzucic. ja kupilem w Carrefour Market w Galerii dominikanskiej, i wielkie moje zdziwienie "dlaczego dali inny kapsel?", drugie dzisiaj zdziwienie "to byl roczny!?"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, klarowne [4.5]
Piana: Ładny lejsing, drobnopecherzykowa [4.5]
Zapach: Kawa, gorzka czekolada, lekko likierowe [4.5]
Smak: Podobnie jak w aromacie, rozgrzewajace w przelyku [5]
Wysycenie: Odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Bardzo mi sie podoba ta etykieta, najladniejsza z calej serii (obok Podrozy kormorana, no i butelki Imperium prunum). Maly minus za niepelny sklad. Ale za to plus, ze rozdzielili roczno lezakowanego i zwyklego Portera, no i ladniejszy kapsel. [5]
Uwagi: Najlepszy Porter baltycki jaki pilem obok Komesa i Żywca (chodzi oczywiscie o nasze rodzime Portery i rozdzielam imperialne). Moje zdziwienie dzisiaj, ze to byl roczny bylo naprawde wielkie (jak wspominalem powyzej). Niestety nie mialem okazji pic zwyklej, regularnej wersji (jakos mi nie podrodze bylo, a regularna wersje kiedys komus podarowalem).
Warka 3.12.2016
Moja ocena: [4.725]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedziW jakich sieciach sklepów można nabyć Portery Warmińskie w Warszawie?
Sieć Al Capone
Czasami Leclerc
Comment
-
-
Wracając do domu, zahaczyłem o Carrefour(dw. Wileński), na miejscu znalazłem warkę 03.12.2016/A08 w cenie 6.99 zł, wziąłem tylko 3 sztuki, ale głównie dlatego, że moją uwagę odwróciła półka lambicami Lindemans'a - których chciałem spróbować od dłuższego czasu.(to chyba moje pierwsze zakupy w Carrefourze, więc się pozytywnie zaskoczyłem jeśli chodzi o dość bogaty asortyment piw belgijskich).
Zapamiętam sobie, żeby odwiedzić PiP i Leclerca - właściwie, też po raz pierwszy.
Jeśli chodzi o Selgrosa to 6.26 zł to już przyzwoita cena za to piwo, akurat za miesiąc otwierają mi się w pobliżu, więc chyba tam będę się zaopatrywał w piwa z Kormorana, wcześniej robiłem to w Makro(Marki), ale nie widziałem tam nigdy Portera Warmińskiego.
A co do samego piwa:
Niewysoka, drobna, beżowa piana, szybko opada, delikatnie zdobiąc szkło.
Aromat ogólnie niezbyt intensywny: najwięcej tutaj gorzkiej czekolady, ciemne pieczywo, odrobina kawy, słaba nuta odowocowa - jakby rodzynki; spodziewałem się trochę więcej intensywności w zapachu, na plus to, że nie wyczuwam alkoholu,
W smaku dużo czekolady, słodkie, lekka nuta likierowa, delikatnie kwaskowe, lekka "porterowa owocowosć"(trudna do dokładnego określenia), niewysoka goryczka od paloności, niedługi czekoladowy finisz. Fajne tylko trochę za słodkie.
Warka 03.12.2016/A08.
Co prawda nie jest to słynna sierpniowa warka, ale smakowo jest niewiele gorsze, głównie przez tą ulepkowatą słodycz(jak to trafnie zauważył DariuszSawicki). Jeśli chodzi o aromat, a raczej jego intensywność, to jest zdecydowanie słabsze.
Comment
-
-
W każdym normalnym Carrefourze to znajdziecie, a nawet w sklepie 24h w przejściu podziemnym pod Alejami Jerozolimskimi - przejście wschodnie, to najbliżej Dworca Śródmieście. Tam jest ogólnie dobry asortyment regionalnych i czeskich importów.
Warka 3 XII 2016 to jeszcze nie jest ta roczna, ta roczna ma datę 31 XII 2016.Last edited by PedroC; 2016-04-06, 11:24.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PedroC Wyświetlenie odpowiedziWarka 3 XII 2016 to jeszcze nie jest ta roczna, ta roczna ma datę 31 XII 2016.
"A co ma do tego kapsel? Kolejna warka, z datą do 3 grudnia 2016, jako pierwsza otrzymała wspomniany nowy kapsel i… była leżakowana 11 miesięcy. Dziś natomiast kapslujemy nowym kapslem Portera Wamińskiego, który leżakował 12 miesięcy i 10 dni :-)"Last edited by rafalek21; 2016-04-06, 11:56.
Comment
-
-
Warka 31.12.2016/A05.
Czarne/brunatne barwa z rubinowymi przebłyskami. Niewysoka ciemnobeżowa piana, dość szybko znika.
W zapachu standardowo kawa i czekolada, do tego suszona śliwka, odrobina ciemnego pieczywa, delikatna nuta marcepanowa, średnio intensywny ale ładny aromat.
W smaku dość sporo czekolady, dużo nut wiśniowo-śliwkowych, umiarkowana słodycz, odrobina marcepanu, średnia paloność i lekka goryczka o podobnym smaku, alkohol nie wyczuwalny.
Ogólnie smaczna warka, lepsza od poprzedniej(3.12), jestem w stanie uwierzyć, że leżakowała rok.
Comment
-
-
Zgadzam się z opinią kolegi. Wreszcie mamy mało słodki Porter Warmiński. Nawet trochę gryzie jak za starych czasów...
To pewnie ta warka, która leżakowała 12 miesięcy i 10 dni.
Suszone śliwki na pierwszym planie, później wiśnia i gorzka czekolada, a w tle kawa zbożowa.
Jeśli wszystkie następne warki będą przynajmniej podobne to olsztyński porter wróci u mnie na tron porterów
Comment
-
Comment