Perła, Czarna Perła Extra Strong

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tschabe
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, klarowny. W pełni odpowiedni. [5]
    Piana: Wysoka, puszysta, bardzo ładna. Opada powoli, lecz konsekwentnie. Do tego stopnia, że znika jeszcze przed końcem picia, ale nie szkodzi... [4]
    Zapach: Początek silnie drożdżowy, później robi się słodowo-chemiczny. Po ogrzaniu pojawia się alkohol. Mimo wszystko niezły. [3.5]
    Smak: Spore rozczarowanie. Od początku wyraźnie czuć alkohol, ale powiedzmy że w tak mocnym piwie to ujdzie. Mnóstwo chemicznych posmaków kojarzących się z mydłem. Na plus dosyć wyraźna goryczka, na upartego da się wyczuć trochę ciemnego pieczywa. Całość jak najbardziej treściwa, tylko ta chemia... [2]
    Wysycenie: Bardzo duże przez cały czas, myślę że słabsze byłoby bardziej korzystne. [3.5]
    Opakowanie: Czarno-złota etykieta na brązowej butelce. Zdecydowanie najlepsze ze wszystkich Pereł. Moim zdaniem nazwa również trafiona, w końcu perły bywają czarne, a kolor ten od dawna kojarzy się z mocnymi piwami. Kapsel dedykowany, brak za to informacji o ekstrakcie. [4.5]
    Uwagi: "Tylko dla koneserów."

Moja ocena: [3.075]

Comment

• prf885
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 9

Co się stało z Czarną Perłą? Ostatnio nigdzie jej nie można dostać, zniknęła też ze strony producenta, czyżby to był koniec? Jeśli tak to bardzo szkoda - zdecydowanie była lepsza od Perły Mocnej

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
        Widzisz, za mało jej piłeś i teraz jest bubu
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        Cóz, trzeba się będzie przerzucić na jakieś tanio Wino pokroju Komandosa.
        Koledzy, koledzy... prf885 tylko zapytał a Wy mu tak od razu łup!
        A potem się dziwię kiedy siedzę przy kuflu, rozmowa schodzi na wiadome tematy po czym słyszę: "B.biz? A, to takie hejterskie forum?"

Comment

• prf885
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 9

Odezwali się... spijacze Van Pjurów

@leona: Dzięki za poparcie ale rzeczywiście, trudno tu o miłą atmosferę.

@pioterb4: Jak lubisz tanie wino, to sobie kolego pij. Czarna Perła nie ma nic wspólnego z tanimi siekaczami. Było to mocne, ale na prawdę dobre w smaku piwo.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

@pioterb4: Jak lubisz tanie wino, to sobie kolego pij. Czarna Perła nie ma nic wspólnego z tanimi siekaczami. Było to mocne, ale na prawdę dobre w smaku piwo.
            Skoro zniknął z rynku twój ulubiony produkt to chciałem pomóc znaleźć najbliższy smakowo substytut. A jeśli smak etanolu uznamy za dobry to faktycznie było to rewelacyjne piwo...

Comment

• prf885
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.05
              • 9

Gdzie napisałem, że ulubiony? Ale fakt, czasem po niego lubiłem sięgnąć i na pewno będzie mi go w jakimś sensie brakować...

Comment

• chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

Ja też mam dobre wspomnienia związane z mocną Perłą. Tyle, że ostatni raz piłem ją 10 lat temu, więc mogło się coś zmienić Wówczas byłem już na tyle uświadomiony w temacie alkoholu, że potrafiłem odróżnić ją od czystego etanolu...
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• SCK
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.11
                  • 10

HA HA! znalazłem - ostatnia zgrzewka czarnej pod ladą hehe! szkoda, że puszka ale się udało.. chciałem raz jeszcze zakosztować.. 50 sklepów oblatałem i w końcu zrezygnowany poszedłem odkupić pustą butelkę z wystawy, a tu ekspedientka, że mają jeszcze wspomnianą prawie pełną zgrzewkę :P a przecież już wcześniej tam pytałem jakiegoś typka za ladą :P Baran!

Ale do rzeczy.. mam do Was pytanie..

Czy Perła Czarna Extra była piwem typu pils czy bock?

Bo w sumie to do uznania za Koźlaka ma wartości ekstraktu i alkoholu właściwe.. Kolor no niby jasne, ale Koźlaki są od bursztynowego w sumie.. Nie wiem jak długo dojrzewała.. Ktoś mi pomoże to rozstrzygnąć?

A i dodam, że pytanie nie wzieło się z kosmosu, w jednej z publikacji dotyczącej piw browarów regionalnych znalazłem Czarną Perłę w kategori Koźlaków.. W necie jest zaś jak widzę uznawana za Pilsa. Więc sam już nie wiem..

Help, chciałbym wiedzieć co piję jak już piję.. tym bardziej że to będzie pożegnanie ;(
                  Last edited by SCK; 2012-09-08, 16:43.

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

Czy Perła Czarna Extra była piwem typu pils czy bock?
                    Ani jednym ani drugim. To jest "European Strong Lager" czyli mówiąc po naszemu mózgotrzep.

Comment

• chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

A dlaczego ta Perła nie miałaby być odbierana jako jasny koźlak tylko jakiś "european strong lager"?
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• SCK
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.11
                        • 10

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ani jednym ani drugim. To jest "European Strong Lager" czyli mówiąc po naszemu mózgotrzep.
                        A mógł bym prosić o marytoryczne uzasadnienie* abym w przyszłości miał mniej wątpliwości przy rozróżnainiu piw.. Czemu nie jest to np. bock? Co Perlarze zrobili nie tak?

* w tym charakterystykę European Strong Lager

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Po pierwsze piwo jest zbyt mocno odfermentowane - większość niemieckich kozłów to ma 16 -18 blg i alkohol między 6,2 - 7,2%. Tutaj mamy 8%, więc panowie piwowarzy poszli za mocno na żywioł. Po drugie zasyp - helles bock opiera się na słodach jęczmiennych (pilzneński, monachijski, wiedeński) zaś dodatki niesłodowane są nieodpowiednie. Perła nie podaje składu ale jestem mocno przekonany, że takie w tym piwie się znajdują. Po trzecie profil - koźlak powinien być głownie słodowy, jasny słabiej karmelowy, pełny w smaku z średnią lub niską goryczką. BJCP mówi też o lekkiej owocowości pochodzącej od monachijskiego słodu i pieprznyhc posmakach chmielu. Słodycz i drapiący alkohol to nie jets profil helles bocka. Alkohol może co najwyżej rozgrzewać w przełyku.

Pilzner to styl sesyjny, ewidentnie chmielowy, orzeźwiajacy. Powyżej 5,5% alk praktycznie kończą się pilsy, więc tu w ogole nie ma o czym gadać.

Mocny lager to taka kategoria "open", tam się upycha wszystko to co nie da się przyporządkować do konkretnego stylu. Jak coś nie jest ani bockiem ani marzenem ani też dortmunderem to trafia właśnie do takiego zbioru. Głownie okupują ją piwa jasne mocne z Europy Środkowej (Polska, Litwa, Ukraina..) i Skandynawii.

Comment

• chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Perła nie podaje składu ale jestem mocno przekonany, że takie w tym piwie się znajdują.
                            A ja jestem mocno przekonany, że czarnej Perły nie piłeś, bo to co napisałeś nie pochodzi z twoich ust, a ze źródeł internetowych, co łatwo sprawdzić
                            Sądząc po opisach barwy dokonanych przez poprzedników mamy podstawę wnioskować, że nie tylko pilzneński słód został użyty. Poza tym przy takim ekstrakcie słodowość może być odbierana jako słodycz i nic w tym dziwnego nie będzie. Niewielkie przekroczenie zawartości alkoholu jest za słabym argumentem na odrzucenie powiązania tego piwa z jasnym bockiem.
                            Szczerze mówiąc myślałem, że podasz cechy Perły wykluczające ją z grona koźlaków, a nie przepisane teksty z internetu i kilku domysłów.

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

Napisałem też o ordynarnym posmaku alkoholu, drapiącym finiszu co cechą kozła nie jest a przynajmniej nie dominującą. Producent nie deklaruje przynależności stylowej, więc skoro twierdzisz, że jest to bock to udowodnij, że w 100% skłąda się ze słodu jęczmiennego.

Za chwilę okaże się, że Polska to kraj koźlaków, Karpackie mocne, Warka Strong, Tatra Mocna...no same bocki.

Comment

• chemmobile
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.03
                                • 2168

To nie ja tylko ty kategorycznie stwierdzasz czym to piwo jest a czym nie jest, więc jeśli chcesz, aby twoje wypowiedzi brano na poważnie, to przydałoby się merytoryczne ich uzasadnienie. Na stronie browaru jest lakoniczna informacja, że piwo powstało na unikalnej kompozycji słodu jęczmiennego, więc jest spora szansa, że użyto jednak zasypu koźlakowego. Posmak alkoholowy w niejednym jasnym bocku jest wyczuwalny, a odczucie "ordynarności" jest subiektywne.
                                Nie muszę udowadniać, że czarna Perła jest bockiem, bo nie upieram się przy tym twierdzeniu. Z drugiej strony nie potrzebuję mieć wydrukowanego na etykiecie słowa "bock", aby móc wylistować cechy świadczące o tym, że to piwo może być uznawane za bocka.

Comment

Przetwarzanie...
                                X