Perła, Czarna Perła Extra Strong

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #46
    Na stronie browaru jest lakoniczna informacja, że piwo powstało na unikalnej kompozycji słodu jęczmiennego, więc jest spora szansa
    Właśnie, spora szansa. Swoją teorię podparłem kilkoma argumentami: za wysoki alkohol, zbyt wysokie odfermentowanie, nieodpowiedni profil smakowy. Jakby nie grała jedna rzecz, nie upierałbym się, nie grają 3 plus niewiadomy zasyp - mam uzasadnione obiekcje.
    Posmak alkoholowy w niejednym jasnym bocku jest wyczuwalny
    Ja napisałem dominujący.

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Właśnie, spora szansa.
      Na pewno większa niż twoje domysły. Teoretyzujesz i na siłę szukasz dziury tam, gdzie jej nie ma. Zarówno ekstrakt, prawdopodobne użycie słodów monachijskiego/wiedeńskiego (patrz również: barwa!) i opisy z degustacji sugerują, że czarną Perłę robiono pod kozła (choć pewnie ideą było uzyskanie "mocy" przy zachowaniu treściwości). Jakby to było jakieś zagraniczne piwo ze słowem "bock" na etykiecie, to pewnie opisywano by je jako jasny koźlak z wadą w postaci wyczuwalnego alkoholu. Ale tak nie jest, więc sobie można poużywać.
      Aha, od wielu polskich mózgotrzepów odróżnia ją wysoki ekstrakt. A to baza słodowa pełni zdecydowanie większą rolę w kategoryzowaniu piw, a nie subiektywne odczuwanie alkoholu.
      Last edited by chemmobile; 2012-09-08, 19:36.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • SCK
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 10

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Za chwilę okaże się, że Polska to kraj koźlaków, Karpackie mocne, Warka Strong, Tatra Mocna...no same bocki.
        Ja tylko zauważę że Tatra Mocna (15,1) i Warka Strong (13,8) ma za niską zawartość ekstraktu by być uznane za Bocka (16-18). Karpackie Super Mocne natomiast nie podaje wartości ekstraktu.

        A jak czytałem alkohol dla bocka to 6(6,25)-13% obj. więc perła czarana (8%) się mi wgrywa.. a i ekstrakt przypomne 17.

        Comment

        • chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SCK Wyświetlenie odpowiedzi
          A jak czytałem alkohol dla bocka to 6(6,25)-13% obj. więc perła czarana (8%) się mi wgrywa.. a i ekstrakt przypomne 17.
          To pewnie kwestia definicji, hehe Są piwa z "bockiem" w nazwie, których ekstrakt jest zdecydowanie powyżej 20 blg.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #50
            Napisałem co mi nie gra, a opisy degustacji nijak sugerują, ze to koźlak - słodycz, mydliny, alkohol - takie stwierdzenia dominują. Koźlaki są mocno słodowe, są karmelowe, ale nigdy nie są alkoholowo-mdłe. Koźlakowość perły mi nie pasuje, czemu - już wyjaśniłem. Zaproponowałem kategorię jasny mocny lager bo ta jest najbezpieczniejsza - jest szeroka obejmuje wszystko to co niezadeklarowane na etykiecie. Jest pojemna i dla Perły i dla Mocnego Ciechana i dla Żywego z Ambera. Piwo ma wszystkie potrzebne atrybuty kategorii do której go przydzieliłem, z koźlakiem są spore problemy. No i osobiście nie znam niemieckiego bocka, który miałby 8% przy ekstrakcie 17%...

            A jak czytałem alkohol dla bocka to 6(6,25)-13% obj
            Teraz mieszasz bocka z doppelbockiem i eisbockiem. Te drugie mogą mieć przeszło 10% alkoholu, ale ekstrakt dla nich rozpoczyna się bodaj od 18% wzwyż.
            Last edited by pioterb4; 2012-09-08, 19:43.

            Comment

            • SCK
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.11
              • 10

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              Teraz mieszasz bocka z doppelbockiem i eisbockiem. Te drugie mogą mieć przeszło 10% alkoholu, ale ekstrakt dla nich rozpoczyna się bodaj od 18% wzwyż.
              No ja jestem na etapie nauki rozróżniania pilznera od bocka hehe. Bocków długo jeszcze nie zacznę rozróżniać, przynajmniej do czasu zetknięcia się z większą różnorodnością tych piw, a że spożywam tylko polskie marki piwa to pewnie nie ma szans.

              Comment

              • chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                Koźlaki (...) są karmelowe
                Jasne koziołki jeśli już, to w słabiutkich nutach. Mogą być nawet niewyczuwalne.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                Zaproponowałem kategorię jasny mocny lager bo ta jest najbezpieczniejsza - jest szeroka obejmuje wszystko to co niezadeklarowane na etykiecie.
                Czyli jak dostaniesz do oceny piwo bez etykiety, to nie będziesz umiał go sklasyfikować?
                No i dlaczego nie zaproponowałeś kategorię lager? To pozwala wrzucić chyba wszystko co dolnofermentacyjne do jednego wora. Spokój umysłu przy degustacji masz zapewniony na bank i nikt się nie przyczepi
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                Teraz mieszasz bocka z doppelbockiem i eisbockiem.
                Ale przecież wszystkie są bockami, więc czemu sugerujesz mu pomyłkę?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SCK Wyświetlenie odpowiedzi
                No ja jestem na etapie nauki rozróżniania pilznera od bocka hehe.
                Baza słodowa jest kluczowa, w ogromnej części determinuje smak i de facto w jasnych lagerach jest wyznacznikiem stylu.
                Last edited by chemmobile; 2012-09-08, 20:03.
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #53
                  Czyli jak dostaniesz do oceny piwo bez etykiety, to nie będziesz umiał go sklasyfikować?
                  Jeśli piwo nie bęzie miało w moim odczuciu wyraźnych cech danego stylu to sklasyfikuję je do jednej z szerszych kategorii - pale lager albo właśnie strong lager, w zależności od parametrów. Ja wiem, że w tym przypadku błędu nie popełniłem - koźlakowość tego piwa trzeba udowodnić a jak sam widzisz to już nie ejst takie łatwe.
                  Ale przecież wszystkie są bockami, więc czemu sugerujesz mu pomyłkę?
                  \
                  Nie Tobie, tylko koledze SCK. Wszak inny jest przedział alkoholowości/ekstraktywności dla bocka i doppelbocka. Kolega wziął alkohol z ram "dwójniaka" a ekstrakt z przedziału dla regularnego kozła (jasnego czy ciemnego).
                  No i dlaczego nie zaproponowałeś kategorię lager?
                  To, że to piwo jest mocne też wymaga udowodnienia? To też jest subiektywna kwestia? Mojej klasyfikacji ciężko zarzucić nieścisłości, lansowanie Perły na bocka już jest problematyczne.

                  Comment

                  • chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

                    #54
                    W jednym zgadzam się z tobą od razu - twojej klasyfikacji ciężko zarzucić nieścisłość, bo kategoria "mocny lager" jest dość szeroka
                    Większą sztuką jest przypisanie piwa do konkretnego stylu na podstawie bardziej szczegółowych cech. A w przypadku czarnej Perły mamy do czynienia z cechami pozwalającymi powiązać ją z bockiem.
                    Przeciwko klasyfikacji jako kolejny jasny, polski "mózgotrzep" przemawia większy ekstrakt od typowego "super extra strong mocnego fulla".
                    PS. Urbock od Eggenberga ma 23 blg i prawie 10% alk.
                    PS2. Leżakuję 2-letniego Samichlausa również od Eggenberga o ekstrakcie pewnie w okolicach 30 blg i zawartości alk. 14%. Nie mam problemu ze sklasyfikowaniem go jako bocka, a nie "european strong lagera"
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #55
                      Fajnie, tyle, że twoje piwa to doppelbocki lub eisbocki. Są odpoiwednio ekstraktywne i odpowiednio odfermentowane. My mówimy o jasnym bocku (przedział ekstraktu to 16-18%).

                      Imperator z Jabłonowa też ma większy ekstrakt, będzie koźlakiem? Ja ciągle widze więcej przeciw niż za. Dlatego nieraz bardziej ogólnie znaczy bezpieczniej.

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        #56
                        1. Urbock zarówno barwą jak i smakiem przypomina zwykłego jasnego bocka.
                        2. Porter np. ciechanowski również ma większy ekstrakt. Czy jest zatem bockiem? (pytanie retoryczne, ale mające zwrócić ci uwagę, że upraszczasz sprawę)
                        3. Oprócz BJCP jest też intuicja i doświadczenie. Ty się kurczowo trzymasz widełek BJCP i dlatego wolisz bezpieczne i ogólne określenia. Ja się nie spinam i nie waham przed "kontrowersyjnymi" klasyfikacjami.
                        Last edited by chemmobile; 2012-09-08, 20:45.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #57
                          3. Oprócz BJCP jest też intuicja i doświadczenie. Ty się kurczowo trzymasz widełek BJCP i dlatego wolisz bezpieczne i ogólne określenia. Ja się nie spinam i nie waham przed "kontrowersyjnymi" klasyfikacjami.
                          Kontrowersja to nie jest akurat cnota w przypadku kategoryzacji - tu potrzeba klarownych przesłanek. Poza BJCP określiłęm też moje zastrzeżenia co do smaku, ale uznałeś że to subiektywne odczucia, które nie pasują do twojej tezy. Choć osobiście nie znam niemieckiego kozła, który byłby alkoholowy i mdły, bez wyraźnego profilu słodowego.

                          Comment

                          • SCK
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.11
                            • 10

                            #58
                            Faktycznie mam 3 bocki w książce i jako amator biorę je jako grupę; typ bock, stąd mieszanie wskaźników. Mam terminy: Bock, Bock Bier i Bock Tradycyjny. Czy są tu polskie synonimy doppelbocka i eisbocka może? Czy to może jeszcze coś innego? Czy nie każdy wymieniony Bock to Koźlak? :P

                            Poza tym podsumowując, bo chciałbym wreszcie przystąpić do konsupcji Perła czarna to kontrowersyjny mocny lager który można próbować uznać za jasnego bocka?
                            Last edited by SCK; 2012-09-08, 20:50.

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #59
                              Mam terminy: Bock, Bock Bier i Bock Tradycyjny
                              To są trzy synonimy. Mamy koźlaka jasnego (majowego), tradycyjnego (ciemnego ur-bocka), dubeltowego, lodowego i pszenicznego.
                              Perła czarna to kontrowersyjny mocny lager który można próbować uznać za jasnego bocka?
                              Jak ktoś pokaże mi niemiecki przykład ze zbliżonym ekstraktem i zbliżoną zawartością alkoholu to się przychylę. Póki co nie znam takich egzemplarzy.

                              Comment

                              • focus25
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.01
                                • 39

                                #60
                                Jako że dziś dzień miałem nieco podlejszy, postanowiłem zakończyć go nieco podlejszym piwem. Czekało na mnie dłuższy czas bo nieco się go obawiałem. Zdążyło się nieco przeterminować.
                                Kolor: Głębokie złoto, po dokładniejszym przyjrzeniu można dopatrzyć się, że wytrąciły się delikatne kłaczki.
                                Piana: Na początku co mnie zdziwiło dosyć wysoka, drobnoziarnista. Po kilku minutach zredukowała się do kożucha.
                                Zapach: słód + nieco owoców + odrobina chmielu, takiego chemicznego
                                Smak:słodowy, ciemny chleb , trochę goryczki
                                Nasycenie: spore
                                Uwagi: piwo 3 tygodnie po terminie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X