Twilight, jeżeli to było z tej samej serii co ja trafiłem to to nie było rozsądne. Serio, można się tym otruć, piwo zostało ewidentnie zakażone środkiem myjącym.
Twilight, jeżeli to było z tej samej serii co ja trafiłem to to nie było rozsądne. Serio, można się tym otruć, piwo zostało ewidentnie zakażone środkiem myjącym.
Masz nade mną przewagę wykształcenia, ale z tego co pamiętam, to trichlorofenole są wyczuwalne na bardzo niskim poziomie, więc z tym otruciem to chyba niepotrzebne straszenie.
Kopyr, ale jak ktoś się uprze to wypije wszystko. Już widziałem tutaj wielokrotnie zmuszanie się do wypicia piwa, które u mnie od razu lądowało w zlewie.
Kopyr, ale jak ktoś się uprze to wypije wszystko. Już widziałem tutaj wielokrotnie zmuszanie się do wypicia piwa, które u mnie od razu lądowało w zlewie.
Też mnie dziwi taka postawa, choć akurat ja Blue Grassa wypiłem, Zdrowego już nie.
Kontrowersje dotyczące walorów piwa mogą wynikać stąd, że jest ono "chmielone na zimno" w tanku leżakowym (bodajże jako jedyne w Polsce). Poza piwowarami domowymi, czy bywalcami brytyjskich pubów, mało kto wie jak intensywnie może smakować i pachnieć chmiel.
Fakt - smak, zapach i piana "oj cienitkie". Przychylam się do ogólnych ocen wystawionych przez w\w forumowiczów. Trochę lepsze to piwo od tego, które piłem wczoraj, również z Browaru GAB - ZDROWEGO. Ma ono jednak jak dla MNIE - kapslarza jeden niepowtarzalny atrybut - NOWY KAPSEL. Cóż z tego, że czarny, ale za to banderolą! Po tym jak delikatnie ją przyciąłem (pod kapslem), a następnie lekko zwilżyłem (jęzorem) po czym z wielką pieczołowitością przykleiłem do wspomnianego kapsla uzyskałem tym samym kolejny nowy, ale za to oryginalny egzemplarz do mojej kolekcji. Ma to dla mnie tym większe znaczenie, że właśnie "taki sposób" (kupienie kapsla wraz z piwem) pozyskiwania nowych kapsli cenię sobie jednak najbardziej. Jutro wybieram się po następne. Tym bardziej, że mam przynajmniej teraz gdzie. Tydzień temu w pobliżu mego miejsca zamieszkania otwarto bowiem nowy sklep - z prawdziwego zdarzenia dla birofilów, który oferuje cały przekrój piw zarówno z małych i dużych browarów z całej Polski jak i zagranicznych. Gdyby jednak nie te ceny.....
Kontrowersje dotyczące walorów piwa mogą wynikać stąd, że jest ono "chmielone na zimno" w tanku leżakowym (bodajże jako jedyne w Polsce). Poza piwowarami domowymi, czy bywalcami brytyjskich pubów, mało kto wie jak intensywnie może smakować i pachnieć chmiel.
Staram się opisywać wady tak, żeby było to zrozumiałe dla ogółu. Egzemplarz próbowany przeze mnie był zakażony w takiej konfiguracji, jakiej - na szczęście - jeszcze do tej pory nie miałam okazji "smakować": po pierwsze przytłaczający kapronian amylu, a w tle mdły dwuacetyl z nutą chlorofenolową.
To chyba nie z chmielenia na zimno? (Pytanie retoryczne).
(...) szczęście - jeszcze do tej pory nie miałam okazji "smakować": po pierwsze przytłaczający kapronian amylu, a w tle mdły dwuacetyl z nutą chlorofenolową. (...)
Wnoszę apel aby tego typu opisy piwa były widoczne tylko dla Premium użytkowników w odpowiednim dziale stworzonym tylko dla PU, a dotyczącym sensorycznej oceny piwa. 99% procent uzytkowników Browaru jest piwoszami, a nie chemikami.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Ja jestem z wykształcenia prawnikiem, opieram swoją wiedzę na materiałach ze szkolenia sensorycznego naszego kolegi, a nie na wieloletnich studiach. W materiałach stoi: kaproniam amylu - mydlany, detergentowy. Jabłkowy to wg specyfikacji kapronian etylu.
Estrów jest od groma, widzę, że jest tu pewna rozbieżność w wiedzy (jest parę takich perełek, że opis jedno a doznania zupełnie co innego) Ale egal, jeżeli "piłaś" tą samą warkę co ja to nie doszukiwałbym się tam estrów jako takich. Ewidentnie piwo było skażone detergentem myjącym. Może zaworu nie zamknęli przy cipowaniu, czy zbiornik nie był porządnie wypłukany po myciu.
Comment