Gab, Blue Grass

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #31
    Nie wiem czy moja była premierowa, ale miała termin do 21 czerwca.
    Gdy już moje kubki smakowe otrząsnęły się z szoku, byłem w stanie wypić do końca.

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #32
      Twilight, jeżeli to było z tej samej serii co ja trafiłem to to nie było rozsądne. Serio, można się tym otruć, piwo zostało ewidentnie zakażone środkiem myjącym.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #33
        może ktoś nie wypłukał tanków po chemii?
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          Twilight, jeżeli to było z tej samej serii co ja trafiłem to to nie było rozsądne. Serio, można się tym otruć, piwo zostało ewidentnie zakażone środkiem myjącym.
          Masz nade mną przewagę wykształcenia, ale z tego co pamiętam, to trichlorofenole są wyczuwalne na bardzo niskim poziomie, więc z tym otruciem to chyba niepotrzebne straszenie.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #35
            Kopyr, ale jak ktoś się uprze to wypije wszystko. Już widziałem tutaj wielokrotnie zmuszanie się do wypicia piwa, które u mnie od razu lądowało w zlewie.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
              Kopyr, ale jak ktoś się uprze to wypije wszystko. Już widziałem tutaj wielokrotnie zmuszanie się do wypicia piwa, które u mnie od razu lądowało w zlewie.
              Też mnie dziwi taka postawa, choć akurat ja Blue Grassa wypiłem, Zdrowego już nie.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #37
                Kwestia trafienia na trefną partię, w końcu to to samo piwo.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #38
                  Kontrowersje dotyczące walorów piwa mogą wynikać stąd, że jest ono "chmielone na zimno" w tanku leżakowym (bodajże jako jedyne w Polsce). Poza piwowarami domowymi, czy bywalcami brytyjskich pubów, mało kto wie jak intensywnie może smakować i pachnieć chmiel.

                  (to uwaga a priori, bo piwa nie próbowałem)
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #39
                    Na bank przynajmniej jedna warka Smoczej Głowy też była chmielona na zimno w tanku.

                    Comment

                    • woj69
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.11
                      • 67

                      #40
                      Fakt - smak, zapach i piana "oj cienitkie". Przychylam się do ogólnych ocen wystawionych przez w\w forumowiczów. Trochę lepsze to piwo od tego, które piłem wczoraj, również z Browaru GAB - ZDROWEGO. Ma ono jednak jak dla MNIE - kapslarza jeden niepowtarzalny atrybut - NOWY KAPSEL. Cóż z tego, że czarny, ale za to banderolą! Po tym jak delikatnie ją przyciąłem (pod kapslem), a następnie lekko zwilżyłem (jęzorem) po czym z wielką pieczołowitością przykleiłem do wspomnianego kapsla uzyskałem tym samym kolejny nowy, ale za to oryginalny egzemplarz do mojej kolekcji. Ma to dla mnie tym większe znaczenie, że właśnie "taki sposób" (kupienie kapsla wraz z piwem) pozyskiwania nowych kapsli cenię sobie jednak najbardziej. Jutro wybieram się po następne. Tym bardziej, że mam przynajmniej teraz gdzie. Tydzień temu w pobliżu mego miejsca zamieszkania otwarto bowiem nowy sklep - z prawdziwego zdarzenia dla birofilów, który oferuje cały przekrój piw zarówno z małych i dużych browarów z całej Polski jak i zagranicznych. Gdyby jednak nie te ceny.....

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kontrowersje dotyczące walorów piwa mogą wynikać stąd, że jest ono "chmielone na zimno" w tanku leżakowym (bodajże jako jedyne w Polsce). Poza piwowarami domowymi, czy bywalcami brytyjskich pubów, mało kto wie jak intensywnie może smakować i pachnieć chmiel.

                        (to uwaga a priori, bo piwa nie próbowałem)
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mieszanka mydła z mlekiem to nie dla mnie.
                        Staram się opisywać wady tak, żeby było to zrozumiałe dla ogółu. Egzemplarz próbowany przeze mnie był zakażony w takiej konfiguracji, jakiej - na szczęście - jeszcze do tej pory nie miałam okazji "smakować": po pierwsze przytłaczający kapronian amylu, a w tle mdły dwuacetyl z nutą chlorofenolową.

                        To chyba nie z chmielenia na zimno? (Pytanie retoryczne).
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...) szczęście - jeszcze do tej pory nie miałam okazji "smakować": po pierwsze przytłaczający kapronian amylu, a w tle mdły dwuacetyl z nutą chlorofenolową. (...)
                          Wnoszę apel aby tego typu opisy piwa były widoczne tylko dla Premium użytkowników w odpowiednim dziale stworzonym tylko dla PU, a dotyczącym sensorycznej oceny piwa. 99% procent uzytkowników Browaru jest piwoszami, a nie chemikami.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            po pierwsze przytłaczający kapronian amylu
                            Jabłko/ananas? To ciekawa warka musiała być.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Ja jestem z wykształcenia prawnikiem, opieram swoją wiedzę na materiałach ze szkolenia sensorycznego naszego kolegi, a nie na wieloletnich studiach. W materiałach stoi: kaproniam amylu - mydlany, detergentowy. Jabłkowy to wg specyfikacji kapronian etylu.
                              Last edited by Marusia; 2010-03-16, 10:19.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #45
                                Estrów jest od groma, widzę, że jest tu pewna rozbieżność w wiedzy (jest parę takich perełek, że opis jedno a doznania zupełnie co innego) Ale egal, jeżeli "piłaś" tą samą warkę co ja to nie doszukiwałbym się tam estrów jako takich. Ewidentnie piwo było skażone detergentem myjącym. Może zaworu nie zamknęli przy cipowaniu, czy zbiornik nie był porządnie wypłukany po myciu.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X