Zostawiamy nieprzefermentowane cukry dla niekoniecznie zaproszonych mikroorganizmów?
Zamkowy, Bracki Koźlak Dubeltowy
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Do rzeszowskiej Almy dotrała 2. partia. Pokal kolekcjonerski dodawany jest do paragonu z zakupami w którym powinno być choć jedno piwo Koźlak. Np. przy zakupie choć jednej butelki i chipsów masz szkło. Ciekawa ta propozycja.:stout. Zaraz tam jadęKto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.
Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziPiwo filtrowane jest dopiero przed samym rozlewem. Nie leżakuje się odfiltrowanego piwa w tankach, bo to skrajnie niebezpieczne. Chcąc przerwać fermentację trzeba piwo wychłodzić do temp. leżakowania tj. ok. 1 st. To praktycznie przerywa fermentację.
Comment
-
-
Ale to nie przerywa fermentacji. Znacznie ją spowalnia, co nie znaczy, że drożdże mają całkowite zastopowany metabolizm. Nikt nie zostawi nieprzefermentowanych refermentowalnych cukrów w piwie.
A i nie wątpię Wogosz, że miałeś to na myśliSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Jasne że temp. 1 st. nie zabije drożdży, ale ich metabolizm jest znikomy w kwestii spadku ekstraktu. Przez te kilka tygodni leżakowania, prawie niezauważalny. Drożdże wpadają w stan hibernacji i osiadają na dnie tanku. Dlaczego nie można zostawić nieprzefermentowanych cukrów? Przecież różna głębokość odfermentowania różnych szczepów drożdży zależy od tego, które drożdże jak długie łańcuchy cukrów potrafią odfermentować. Piwo potem jest stabilizowane, wymrażane, filtrowane, pasteryzowane i w ten sposób stabilne mikrobiologicznie, a do niektórych jeszcze przed filtracją dodaje się specjalnie cukier, aby było słodkie (Reed's, Gingers itp.)
Comment
-
-
Nie no, aż tak źle z nimi nie jest. Sporo jeszcze wtedy związków przekształcają, niwelują itp. Jasne, że mniej niż podczas fermentacji, no, ale przecież po to właśnie się piwa leżakuje.
Wiesz co, masz rację. Złapałem się na tym, że myślałem w kwestiach browarnictwa rzemieślniczego, a nie wielkich, wyjałowionych konglomeratów w których różne cuda się dzieją i wszystko jest możliweSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi...Piwo potem jest stabilizowane, wymrażane, filtrowane, pasteryzowane i w ten sposób stabilne mikrobiologicznie, a do niektórych jeszcze przed filtracją dodaje się specjalnie cukier, aby było słodkie (Reed's, Gingers itp.)
Comment
-
-
Piana jasnobeżowa, średniej gęstości w dzisiejszym egzemplarzu utrzymująca się stosunkowo krótko. We wczorajszym brackim koźlaku utrzymywała się zdecydowanie dłużej, ale może był trochę cieplejszy. Kolor herbaciany, może bardziej podchodzący pod "ale" niż koźlaka. Nasycenie CO2 odpowiednie, bąbelki dość intensywnie atakują język, jednak nie nachalnie. W zapachu czuć alkohol oraz wymieszane owocowo-palone estry. Średnio intensywny, moim zdaniem niezharmonizowany. W smaku również czuć alkohol, nie jest on bardzo nachalny i odpychający, jednak zabija trochę inne smaki. Podobnie jak w zapachu przenikają się posmaki palone i owocowe. Koźlak ten jest również lekko kwaskowaty. Goryczka niewielka, odpowiednia. Brak temu piwu pełności i większej owocowości. Wyczuwalny jest również charakterystyczny dla piw z tego browaru lekko metaliczny posmak (zwłaszcza na początku). Etykieta super zaprojektowana, schludna w stonowanych odcieniach. Jednak najładniejszy z tego wszystkiego jest kapsel.
Podsumowując jest to dobre piwo, a jak na koncernowe standardy nawet bardzo dobre. Nie warzono żadnych próbnych warek, więc jak na pierwszy raz nie jest wcale tak źle. Duży plus za odwagę.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA co odfiltrowali przed nalaniem do szklanek? To, że starano się nie poruszyć osadu, nie znaczy, że w piwie, które degustowano nie było zawiesiny drożdży. Nawet jeśli wyglądało na klarowne.
Ala może to kwestia temperatur, prosto z tanku i w zimnej leżakowni styl koźlaka dubeltowego pasował idealnie.
Do tej pory nie wiem, dlaczego wypiłem podczas degustacji tylko dwa kufleMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
Ala może to kwestia temperatur, prosto z tanku i w zimnej leżakowni styl koźlaka dubeltowego pasował idealnie.
Comment
-
-
Najpierw oceniano BKD w wątku ogólnym, zamiast konkretnym, a teraz pogaduchy zamiast w tamtym wątku, są w tym.
Zaraz biorę się za przepisywanie wrażeń. Porównywałem z piwem kalibracyjnym Bajuvator od Tuchera, więc rozumiecie w jakim jestem stanie świadomości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie wręcz przeciwnie - był stanowczo za zimny do spożycia, dlatego też i odczucia inne.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Zaraz biorę się za przepisywanie wrażeń. Porównywałem z piwem kalibracyjnym Bajuvator od Tuchera, więc rozumiecie w jakim jestem stanie świadomości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziBajuvator vs. Kożlak DubeltowySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziBardziej kopyr vs. Bajuvator&Koźlak Dubeltowy. Stawiam na kopyraMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment