Zamkowy, Bracki Koźlak Dubeltowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Są to ŚREDNIE proporcje - teoretycznie odfermentował do 4blg. Oryginał Weny miał 5blg.

@Bomba - to co piłeś w browarze było tak samo odfermentowane jedyna różnica to filtracja i pasteryzacja.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Kamień
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 361

Kolor: Ciemnobursztynowy, miedziany, szlachetny. Choć bardzo zaskakujący, myślałem, że będzie dużo ciemniejszy
      Piana: Dosyć wysoka, drobna... aż tu nagle odwróciłem na chwilę głowę i już jej nie było
      Zapach: Nie za mocny... dominuje karmel, jasny słód i intrygująca nutka miodowa.
      Smak: Wyrazista goryczka palona, wyraźny akcent chmielowy. Dominuje jednak mało ciekawy jasny słód. Alkohol jest schowany, zdradza obecność przyjemnym ciepłem w żołądku. Od czasu do czasu zjawia się taka intrygująca nutka... Mimo wszystko, smak jest jednak trochę płaski.
      Wysycenie: Kufel pełen jest bąbelków. Dawno czegoś takiego nie widziałem. W smaku również sporawe wysycenie zwraca uwagę.
      Opakowanie: Myślę, że zostało starannie przemyślane. Nie mam zarzutów.

Cała ta akcja wypuszczenia do sklepów limitowanej edycji piwa, które wygrało konkurs jest bardzo ciekawa i godna pochwalenia. Inna sprawa czy aby na pewno dokładnie tak smakowało piwo, które wygrało tę nagrodę... Myślę, że z tej całej akcji pewne wnioski mogły by wyciągnąć mniejsze browary. Myślę, że i tak propagowanie takiego nietypowego stylu jak doppelbock jest raczej reklamą dla mniejszych browarów, które nie boją się warzyć czegoś innego niż jasny lager.

Comment

• bomba_z_wrocka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.07
        • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
        20 proc. ekstraktu i 6,6 proc wagowo alkoholu. To są dobre proporcje. Jestem przekonany, że z każdym miesiącem piwo to będzie zyskiwać na szlachetności.
        Mam nadzieje ze tak bedzie,poniewaz zaopatrzylem sie w wieksza ilosc i mam zamiar za jakis odlegly blizej nie okreslony czas napic sie wspanialego dubeltowego kozlaka a nie wodczanego,a jak to bedzie to zycie pokaze.
        Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

Comment

• bomba_z_wrocka
          • 2007.07
          • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Są to ŚREDNIE proporcje - teoretycznie odfermentował do 4blg. Oryginał Weny miał 5blg.

@Bomba - to co piłeś w browarze było tak samo odfermentowane jedyna różnica to filtracja i pasteryzacja.
          Ja tam sie na warzeniu jeszcze nieznam,moj kontakt z warzeniem jest dosc sporadyczny,ale ze spozyciem naszczescie w miare regularny ,ale nie moge odzalowac tego smaku com posmakowal w cieszynie,Ten z butelki to jak swiezonka ze swiniaka zabitego dwa tydnie wczesniej.
          Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn z czerwonawymi (rubinowymi) refleksami. Kryształowo przejrzysty [5]
            Piana: Nieobfita, z trudem tworząca 2 cm warstwę. Zostaje w postaci skromnej obrączki [3.5]
            Zapach: Przewaga ciemnych owoców. Lekki aromat rozmiękczonej płynem skórki chleba również obecny. Wyczuwalny, lecz na nieco za niskim poziomie ciemny słód [4]
            Smak: Również w smaku zbyt mało słodowe. Nad całością dominuje zbyt duża goryczka przenikająca się ze smakami prażonymi (moim zdaniem za bardzo) [3.5]
            Wysycenie: Jeśli chodzi o styl to raczej w normie, choć dla mnie nieco za wysokie [4]
            Opakowanie: Przede wszystkim konsekwentne. Zawierające wszelkie informacje włącznie z nazwiskiem Twórcy. [5]
            Uwagi: Mimo, że BKD nie powalił mnie na kolana to bardzo cieszy fakt, że mamy swojego prawdziwego koźlaka (czy dubeltowego, kilka osób pewnie wątpi)
            Na moją ocenę wpływa niewątpliwie opieranie się na smakach doppelbocków zza Odry.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: mocno koniakowy ale jak na koźlaka dubeltowego, mógłby być ciemniejszy [4]
              Piana: zwarta, mocna, kremowa, kolor ecru, bardzo długo się trzyma, osadza się małymi krzaczkami na szkle [4.5]
              Zapach: zapach przyjemny, dość intensywny, kojarzy mi się z jakąś destylarnią, ale szlachetnych trunków...lekko owocowy, ale fermentujących owoców gdyż pojawiają sie nutki spirytusowe [4]
              Smak: w smaku również dominuje aromat owocowej fermentacji, pestkowo-chmielowa goryczka połączona niestety ze zbyt mocno wyczuwalnym alkoholem, pod koniec łyczka goryczka może być aż nieznośna, nie do końca pełne, czegoś mi tu brakuje do pełności, jak dla mnie na dubla jest za mało treściwe [4]
              Wysycenie: za duże, przy piciu bąbelki kłują w język i w podniebenie [3.5]
              Opakowanie: nic dodać nic ująć, wszystko jest majstersztykiem [5]
              Uwagi: Mocne piwo, ale jak dla mnie dobre,,, nie bardzo dobre, ale dobre. Przeszkadza mi zbyt mocne wysycenie i niestety przebijający alkohol, identycznie miałbym jak do innego piwa wlałbym setkę, w smaku było podobnie jeśli chodzi o alkohol.
              Zakupione na dniach, na spokojnie, "bez mediamarktowej" histerii promocyjnej. Alma - nie dla idiotów

Moja ocena: [4.075]
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• HubertJ
                • 2007.05
                • 188

Długo oczekiwałem na to piwo, pokładałem w nim wielkie nadzieje i niestety się zawiodłem. Piwo o mocnym posmaku alkoholowym, mało nasycone. Może rzeczywiście to kwestia niedoleżakowania. Ostała mi się jedna butelka i ją spożyję w następne święta.

Comment

• Jack75g
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.02
                  • 555

KOŹLAK BRACKI

Ja także się nieco zawiodłem po spożyciu owego piwa. Oczekiwania miałem spore, bańka marketingowa i reklamowa podniesiona została wysoko. Wytrwałem z degustacją do Bożego Narodzenia gdzie wieczorem z pokala oczywiście Brackiego wypiłem owego Koźlaka. Posmak alkoholu bardzo intensywny zagłuszający smak samego piwa. Gdybym nie wiedział co piję stwierdziłbym, iż to jeden z wynalazków z Biedronki czy Tesco. Pozostał piękny pokal, kapsel i ładna butelka. Jednak szacun dla P. Krysiaka za wygranie uwarzenia swojego piwa przez browar.
                  Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...

Comment

• iommi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.07
                    • 1522

Wyrazistość to w tym przypadku słowo klucz. Dubeltowemu Brackiemu tego właśnie brakuje. Nie czepiałbym się alkoholowego posmaku, ale raczej ubogiego bukietu w zapachu i smaku. Owoce, owoce, owoce na pierwszym planie i żadnych ciekawostek w tle. Wizualnie zdecydowanie zbyt jasne, jak na ramy gatunku.
                    W zasadzie smaczne i dobrze, że GŻ w takie eksperymenty się bawi. To chyba największy plus Dubeltowego z Cieszyna.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiczo022
                      gdzie można go kupić lub zamówić plis proszę
                      u Św Mikołaja
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Comment

• Lacriferno
                          • 2005.07
                          • 783

Trochę wyrozumiałości dla nowego forumowicza. To piwo można kupić tylko w sieci delikatesów Alma. Gdybyś poczytał wcześniejsze wypowiedzi, to byś wiedział.

Comment

• anteks
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
                            Trochę wyrozumiałości dla nowego forumowicza. To piwo można kupić tylko w sieci delikatesów Alma. Gdybyś poczytał wcześniejsze wypowiedzi, to byś wiedział.
                            piszesz o wyrozumiałości a dodajesz że ma poczytać

Comment

• Tapir
                              • 2009.10
                              • 730

Poza Almą też można znaleźć, przynajmniej w Warszawie (U Joli, Rodzinka Bis)
                              Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir
                                Poza Almą też można znaleźć, przynajmniej w Warszawie (U Joli, Rodzinka Bis)
                                Piwiarnia Żywiecka

Comment

Przetwarzanie...