Chociaż jak dotąd nie trafiłem w mojej ocenie na pyszne piwo miodowe, to akurat Miodne jest wypijalne. Brak tej przytłaczającej sztucznej słodyczy znanej mi z kilku innych próbowanych wcześniej piw miodowych. Oceniać nie będę, bo nie przepadam za tego typu piwami, ale to piwo po nartach, czy po zimowych górach, jest godnym polecenia.
Kormoran, Miodne
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jak to piwo ciemne - bardzo ładnie i dostojnie. Lekko wiśniowo. [4.5]
Piana: Uwielbiam pianę piw ciemnych i tym razem się nie zawiodłem. Piana utrzymuje się dość długo, jest smaczna i ma ładny kolor [4.5]
Zapach: Zapach jest taki sobie, trochę czuć sztuczność miodu, jeśli poczytać o produkcji takowego to aż się włos na głowie jeży [3.5]
Smak: Miód bardzo dobrze wyczuwalny, ale nie narzucający się zbytnio. Doskonale pasuje do ciemnego piwa. [4.5]
Wysycenie: Cóż powiedzieć - w sam raz. [4.5]
Opakowanie: Opakowanie nie jest najważniejsze. Jest jednak naprawdę fajne, pasuje do charakteru piwa. [4]
Uwagi: Moje ulubione piwo miodowe. Wynalazki z Ciechanowa, czy Miłosławia niestety nie przypadły mi aż tak do gustu.
Moja ocena: [4.125]Ultra violence.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klarowny, choć mocno ciemny. Bez zastrzeżeń. [5]
Piana: Na początku przyjemna, 'drożdżowa'. Znika jednak zdecydowanie za szybko. To chyba problem wszystkich piw aromatyzowanych. [3]
Zapach: Miód, miód i jeszcze raz miód. W pełni naturalny, przyjemny. Bez zastrzeżeń. [5]
Smak: Świetny. Bardzo dobrze czuć miód, ale piwo nie jest nachalnie słodkie. Zero sztuczności. Słodowość bardzo dobrze zharmonizowana. [5]
Wysycenie: W normie. Jak na piwo aromatyzowane- akurat. [4]
Opakowanie: Utrzymana w ogólnej, miodowej konwencji. Wszystkie niezbędne informacje podane. [5]
Uwagi: Jak dla mnie, Ciechan Miodowy został zdetronizowany. Szczególnie, że ostatnio nie grzeszył jakością. Będę powtarzał, w miarę dostępności tego piwa u mnie.
Moja ocena: [4.75]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nie jest czarny, przebijają refleksy rubinowe. Dobrze odpowiada ciemnym piwom. [4.5]
Piana: Piana w pierwszej fazie naprawdę niezła, obfita i gęsta i lekko przypalana. Szkoda, że zanika nieco za szybko. [4]
Zapach: Pierwsze wrażenie to oczywiście aromat miodu. Narzuca on oczywiście od razu stylistykę, w jakiej utrzymane jest Miodne, ale też zanadto blokuje inne nuty: słodowe czy palone. Jeszcze jedynie karmel jest wyczuwalny. [3.5]
Smak: Wraz z pierwszym łykiem chłoniemy aromat miodowy i jest on początkowo dominujący. Z czasem się łagodzi dzięki nutkom goryczki chmielowej. Ale najlepsza w tym piwie jest ostatnia część, kiedy miodowość Miodnego zaczyna całkiem nieźle współgrać z goryczką. Tu uwidacznia się dobra harmonia słodkości miodu i goryczy. W ustach pozostaje i jedno i drugie. Dla tej końcówki warto spróbować piwa z Kormorana. Piwo jest co prawda słodkie, trochę nawet za słodkie, ale nie ulepkowate. [3.5]
Wysycenie: Właściwe, nie dominuje, ale nie też nie ma wrażenia niedosycenia. [4.5]
Opakowanie: Nazwa jest bardzo udana. Całość zresztą sprawia też dobre wrażenie. Wszystkie informacje są zawarte, kapsel browarny. [4.5]
Uwagi: Warka: 22.04.2010
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
fantastyczny trunek, bardzo pozytywne wrażenia, sam smak - w ogóle nie czuć alkoholu
łącznie z naklejką to mój zdecydowany kandydat do debiutu rokuDo piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładna ciemnobrązowa, pod światło przechodzi w czerwień [5]
Piana: Piana kremowa, na początku dość wysoka, zbyt szybko opada. Jak dla mnie dość słaba. [3]
Zapach: Zapach ładny, dominuje zapach miodu. Można wyczuć także zapach słodu palonego i karmelowego. [4.5]
Smak: Smak bardzo miodowy kontrastujący z lekką goryczką słodów palonych. [4]
Wysycenie: Dla mnie odpowiednie. Nie narzuca się na pierwszy plan. [5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta. Wszystkie niezbędne informacje są na niej podane. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło ciemny rubin. [5]
Piana: Początkowo spora, piwo nalewałem na dwa razy, ale dosyć grubo pęcherzykowa, przez co szybko opada, pozostawiając po sobie cienką warstwę. [4]
Zapach: Głównie miodek, ale nie jest nachalny, w tle słód wraz z karmelem. [4.5]
Smak: Świetnie zbilansowane. Słodowość, karmel i do pełni szczęścia miód. Bardzo treściwe. [5]
Wysycenie: Średnie, ale idealnie pasuje tu akurat. [5]
Opakowanie: Jedna z najlepszych etykiet, jakie napotkały moje oczy. Wszystkie informacje podane, ładny kapsel. [5]
Uwagi: Moje ulubione piwo miodowe.
Moja ocena: [4.725]
Comment
-
-
Nie, nie.
Wiem skąd u Ciebie ta znajomość cukierków miodowych w smaku. Sam też to czuję ale to nie sztuczność miodu ale jakby granica pomiędzy miodem a palonym słodem zdecydowanie różni się smak tych starych cukierków a tego piwa - aż sobie je kupiłem.
Słodycz przechodzi natychmiast w palonkę.
Dla mnie jak na ciemne specjalne to ideał.
Czekam na piwa z porzeczek.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mahoń, klarowne. [5]
Piana: Dorodna, zaraz po pierwszym nalaniu do szklanki trochę dziurawieje ale przy ponownych napełnieniach jest idealnie drobna. Redukuje się do obfitej kołderki pozostającej cały czas na powierzchni. [4.5]
Zapach: Zapach miodu początkowo dyskretny, później dobrze wyczuwalny. Naturalnie miodowy. [5]
Smak: Cieszy stonowana słodycz w tym piwie. W smaku wyczuwalny karmel i oczywiście miód. Brak sztucznych posmaków. To piwo to udane połączenie piwa ciemnego z miodem. Piątki nie daję tylko dlatego, że nie gustuję zbytnio w piwach smakowych. [4.5]
Wysycenie: Optymalne. [5]
Opakowanie: Fajna nazwa, bardzo ładna etykieta, wyczerpujące info na kontrze, firmowy, ładny kapsel. Czego chcieć więcej? [5]
Uwagi: Zadziwia tak niski poziom alkoholu przy tym ekstrakcie, zwłaszcza że BK preferował niegdyś odwrotne praktyki.W swojej kategorii jedno z najlepszych o ile nie najlepsze w Polsce.
Moja ocena: [4.75]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Odkad nie ma na rynku Miodowego Ciemnego z Krajana wydawac by sie moglo, ze Miodne nie ma zadnej konkurencji. A jednak wiecej w nim cech piwa ciemnego niz miodowego - co zbliza go do Czarnego Miodowego z Fortuny. Trudno mi powiedziec: ktore z nich lepsze (?) Musze je porownac bezposrednio Dzis wzialem do porownania Ciechana Miodowego, a to przeciez zupelnie odmienne piwa."Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa ładna, ciemnorubinowa, wpadająca w brąz. [4.5]
Piana: Piana beżowa, średniobąbelkowa, z trwałością jest lepiej niż w Warmiaku, ale jeszcze można nad tym popracować. [4]
Zapach: Zapach intensywnym, przede wszystkim miodowy, lekkie nuty słodowe. [4.5]
Smak: Miodowość w smaku oczywiście obecna, ale nie jest sztuczna, ani nachalna. Lekka palona goryczka nieźle balansuje całość. Nie wyczuwam żadnych posmaków kwaskowych. [4.5]
Wysycenie: Nasycenie nazwałbym średnim, co moim zdaniem raczej pasuje do tego rodzaju piwa. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, kapsel taki jak w pozostałych piwach z Kormorana, mógłby być dedykowany. [4.5]
Uwagi: Jak dla mnie bardzo udany wyrób, brawa dla browaru Kormoran. Czołówka piw miodowych w Polsce. Polecam.
Moja ocena: [4.45]BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
piana: lekko ciemna, drobna, szybko znikneła,
kolor: pod światło ciemny rubin,
zapach: miodowy,
smak: miód, miód, miód, później lekka paloność,
wysycenie: małe.
Nie lubię piw miodowych ble, okropny ten smak miodu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kawowy z czerwonym odcieniem, doskonale klarowny. Nie wiem jaki powinien być, ale mnie się podoba. [4.5]
Piana: Pojawiła się i zaraz znikła. Zero "oblepiania", zero "kożuszka" - co najwyżej cienkie "prześcieradełko". [3]
Zapach: Czuć karmel, ciut słodu, ale niestety pod spodem jakiś kwas. Na szczęście szybko ta kwasowa nuta zanika i wtedy można poczuć nutę miodu. [4.5]
Smak: Nie jestem miłośnikiem ciemnych piw, więc się nie będę rozwodził. Czuć karmel i to jest fajne, ale niestety czuć też alkohol i to już fajne nie jest. Miodu ani-ani, a przynajmniej do połowy kufla nie wybija się na tyle, żebym był go w stanie wyodrębnić. [4]
Wysycenie: Dobrze, bo nie za mocno, jednak trochę za słabo, bo nic nie podtrzymuje piany. [3.5]
Opakowanie: Do stylowej etykiety Warnijskiego czy Orkiszowego to mu daleko, ale wszystkie interesujące nas informacje są (ekstrakt, alkohol, pasteryzowane). [3.5]
Uwagi: Piwo zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Nie to, żebym od razu zmienił upodobania, ale całkiem przyjemnie się je piło. Nie wiem ile kosztowało, bo dostałem w prezencie.
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
Comment