Kormoran, Miodne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuliano
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1835

Powiem krótko i zwięźle. Piwo wyraziste, brak posmaku alkoholu, miodek ekstraklasa.
    Bardzo dobre ciemne piwo. Dopisane do ulubionych.

Comment

• Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czekoladowy brąz, lekko wpadający w czerwień [5]
      Piana: Mimo, że dość gruba, długo się utrzymuje. [4.5]
      Zapach: Dominująca nota karmelowa, przyjemna [4]
      Smak: Czekoladowa goryczka, delikatna i nie dominująca nuta miodu. [5]
      Wysycenie: No, mogłoby być ździebko lepsze. [4]
      Opakowanie: Właściciwie nie ma się do czego przyczepić. [5]
      Uwagi: Bo doświadczeniach z "Orkiszowym z Miodem" bałem się kolejnego przesłodzonego piwa. Na szczęście było inaczej - "Miodne" piłem z dużą przyjemnością.

Moja ocena: [4.55]
      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

Comment

• Browar_Jezyce
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.10
        • 131

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, głęboki brąz. W świetle rubinowe refleksy. [4.5]
        Piana: Barwa kremowa, ładnie prezentuje się po nalaniu, ale niestety szybko opada. Kożuszek wszakże został. [3]
        Zapach: Wyrazisty, słodowo-miodowy z palonymi akcentami. [4.5]
        Smak: Słodkie, miód wyczuwalny, ale nie na pierwszym planie. Aromat miodowy uwalnia się po chwili. Na dalszym planie gorzka czekolada i razowe nuty. Piwo rozgrzewa, ale alkoholowy smaczek szczęśliwie niewyczuwalny. Świetne piwo na chłodne dni. [4.5]
        Wysycenie: Dość mocne, chyba jednak zbyt wysokie. Gaz trochę szczypie w język i gardło. Plusem jest to, że utrzymuje się długo. [3.5]
        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta w beżowo-brązowej tonacji. Motyw graficzny - plaster miodu i pszczoły w dobrym guście. Etykieta nienachalna, ale oddaje dobrze charakter piwa. Kontra z pełnym składem, czyli tak, jak być powinno. [5]
        Uwagi:

Moja ocena: [4.325]
        Birofile - vlog o piwie
        Birofile na Facebooku

Comment

• woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1553

Ocena z ARTomatu

Kolor: lekko mętny brązowy [4]
          Piana: kremowa i gęsta,trwała do końca,oblepia sie ściankach [4.5]
          Zapach: ładny aromat głównie miodowy,słaby karmel [4]
          Smak: wybitnie miodowy,lecz nie "nachalny",można doszukać się lekko karmelowo-palonych smaków [4]
          Wysycenie: bardzo prawidłowe, [4.5]
          Opakowanie: fajna etykieta z miodowym akcentem,firmowy kapsel,na kontrze podana zaw.alk i ekstraktu [4.5]
          Uwagi: Piwko kupione w"Zofmarze" i lezakowane ponad pół roku w piwnicy.

Moja ocena: [4.1]
          mb WOS

Comment

• umix
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.03
            • 13

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło przebija się kolor ciemnoczerwony. [5]
            Piana: Gęsta, beżowa, utrzymuje się dość długo, potem opada. Pozostał niewielki kożuszek. [4]
            Zapach: Przede wszystkim miód, ale wyczuwalne są również akcenty palonego słodu. Przyjemny. [5]
            Smak: Świetny. Oczywiście miodowy, ale niezbyt nachalny i - co ważne – wydaje się być naturalny. Piwo nie jest też zbyt słodkie. Z miodem współgra niewielka goryczka i palone posmaki. [4.5]
            Wysycenie: Nie za duże, nie za małe – w sam raz [5]
            Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, pasująca do zawartości butelki. Firmowy kapsel. [5]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.7]

Comment

• mamcar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: intensywny brąz, ciemny gniady. Klarowne mimo zastrzeżeń, iż może zajść potrzeba wymieszania. [5]
              Piana: Najpierw intensywna gęsta. Szybko opadająca, jednak ciągnie się po kuflu. [3.5]
              Zapach: Słodowy, brak sztuczności. Miód też gdzieś w oddali. Jeśli już to bardziej spadziowy czy gryczany niż jasny wielokwiat. [4.5]
              Smak: Słodkie, jednak nie nachalnie miodowe. Najpierw słodycz, Miodność przychodzi w drugim albo trzecim odczuciu, następnie goryczka. [4.5]
              Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [4.5]
              Opakowanie: Sympatyczne. Plaster miodu ładnie wpasowany w etykietę. Stylizacja poprawna. Kapsel fajny (z napisem Regionalne z Warmii i Mazur) [4.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [4.425]

Comment

• Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny, ciemny, rubinowy. [4.5]
                Piana: Bardzo obfita i istnieje prawie do końca. Oblepia szkło. [4.5]
                Zapach: W nos uderza bardzo przyjemny zapach naturalnego miodu. Obecne oczywiście typowe dla piw ciemnych aromaty karmelowe . [4.5]
                Smak: Piwo jest słodkie, jednak wyczuwam, iż jest to słodycz typowa dla miodu, Jest też delikatna kwaskowość obecna w miodzie. Jestem wręcz pewny, ze dodają naturalny miód i nic nie oszukują. W tle goryczka słodu karmelowego i smaki typowe dla piw ciemnych. [5]
                Wysycenie: Doskonałe. [5]
                Opakowanie: Minusik mały za butelkę bezzwrotną. Informacje wszystkie są. Estetyczne wszystko. [4.5]
                Uwagi: Najlepsze piwo miodowe , jakie piłem.

Moja ocena: [4.725]

Comment

• CyboRKg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.04
                  • 594

Przeciez Miodne i inne piwa z Kormorana sa sprzedawane w butelkach zwrotnych...
                  "Jedno pivo ne vadi!"
                  "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Feti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.10
                    • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kaucji za nie nie biorą , nie chcą ich przyjmować , to byłem przekonany, że bezzwrotne.

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                      Otóż nie zawsze. Zdarzają się partie w butelkach przypominających "wzór Amber" (czy jak kto woli PP), jednak cienkościennych i bezzwrotnych, takich jak Lubuskie. Niektórych piw z Kormorana nie widziałem nigdy w innych butelkach (np. Wiśni w piwie, ale może dlatego że nie zwracałem na nie uwagi), inne widywałem w takich czasami (Rześkie), a jeszcze innych w ogóle nie widziałem w bezzwrotnych (Warnijskie).
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Otóż nie zawsze. Zdarzają się partie w butelkach przypominających "wzór Amber" (czy jak kto woli PP), jednak cienkościennych i bezzwrotnych, takich jak Lubuskie. Niektórych piw z Kormorana nie widziałem nigdy w innych butelkach (np. Wiśni w piwie, ale może dlatego że nie zwracałem na nie uwagi), inne widywałem w takich czasami (Rześkie), a jeszcze innych w ogóle nie widziałem w bezzwrotnych (Warnijskie).
                        Butelka nazywa się piknik, taki niższy amber.
                        blog.kopyra.com

Comment

• dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4702

Kormoran nalewa w co popadnie, raz w ŻGB, CP, PP i piknik. Ale np. w sieci Bomi i sklepach specjalistycznych wszystkie są zwrotne. Niektórym sklepom po prostu nie chce się przyjmować butelek i wliczają sobie kaucję w cenę piwa.

Comment

• otvirak
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🍼
                            • 2005.04
                            • 793

zharmonizowane

Piwo więcej, niż przyzwoite. Ładna średniopęcherzykowa piana - nawet dość trwała. Miodowy zapach bez sztucznego paskudztwa. W smaku 'ciemne' i miodowe nuty ładnie się uzupełniają. W przeciwieństwie do wielu miodowych określiłbym je jako zharmonizowane. Mocne 4.5
                            niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
                            WISŁA MISTRZ!

Comment

• kubbaas
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.11
                              • 7

za wyjątkiem zielonych butelek piwa Irish wszystkie są zwrotne w Kormoranie...
                              a butelek mają co najmniej trzy rodzaje...

a wracając do Miodnego - na prawde zyskuje z czasem i na jakosci i na popularności

Comment

• samosia
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.02
                                • 14

Miodne

Jako że, to mój debiut na forum zaczne od Miodnego z Kormorana. Piwo piłam już jakiś czas temu, było godne uwagi więc do niego wróciłam. Barwa jest wyjątkowo zachęcająca - wisniowa, wręcz rubinowa. Zapach miodu dosyć intensywny ( jakby sztuczny?), lekko karmelowy...a smak? początek dosyc słodki , potem wyczuwalna lekka kwaskowatość - całość przyjemna ale nie powalająca na kolana.....

Comment

Przetwarzanie...
                                X