Kolor: Czekoladowy brąz, lekko wpadający w czerwień [5] Piana: Mimo, że dość gruba, długo się utrzymuje. [4.5] Zapach: Dominująca nota karmelowa, przyjemna [4] Smak: Czekoladowa goryczka, delikatna i nie dominująca nuta miodu. [5] Wysycenie: No, mogłoby być ździebko lepsze. [4] Opakowanie: Właściciwie nie ma się do czego przyczepić. [5] Uwagi: Bo doświadczeniach z "Orkiszowym z Miodem" bałem się kolejnego przesłodzonego piwa. Na szczęście było inaczej - "Miodne" piłem z dużą przyjemnością.
Kolor: Ciemny, głęboki brąz. W świetle rubinowe refleksy. [4.5] Piana: Barwa kremowa, ładnie prezentuje się po nalaniu, ale niestety szybko opada. Kożuszek wszakże został. [3] Zapach: Wyrazisty, słodowo-miodowy z palonymi akcentami. [4.5] Smak: Słodkie, miód wyczuwalny, ale nie na pierwszym planie. Aromat miodowy uwalnia się po chwili. Na dalszym planie gorzka czekolada i razowe nuty. Piwo rozgrzewa, ale alkoholowy smaczek szczęśliwie niewyczuwalny. Świetne piwo na chłodne dni. [4.5] Wysycenie: Dość mocne, chyba jednak zbyt wysokie. Gaz trochę szczypie w język i gardło. Plusem jest to, że utrzymuje się długo. [3.5] Opakowanie: Bardzo ładna etykieta w beżowo-brązowej tonacji. Motyw graficzny - plaster miodu i pszczoły w dobrym guście. Etykieta nienachalna, ale oddaje dobrze charakter piwa. Kontra z pełnym składem, czyli tak, jak być powinno. [5] Uwagi:
Kolor: lekko mętny brązowy [4] Piana: kremowa i gęsta,trwała do końca,oblepia sie ściankach [4.5] Zapach: ładny aromat głównie miodowy,słaby karmel [4] Smak: wybitnie miodowy,lecz nie "nachalny",można doszukać się lekko karmelowo-palonych smaków [4] Wysycenie: bardzo prawidłowe, [4.5] Opakowanie: fajna etykieta z miodowym akcentem,firmowy kapsel,na kontrze podana zaw.alk i ekstraktu [4.5] Uwagi: Piwko kupione w"Zofmarze" i lezakowane ponad pół roku w piwnicy.
Kolor: Czarny, pod światło przebija się kolor ciemnoczerwony. [5] Piana: Gęsta, beżowa, utrzymuje się dość długo, potem opada. Pozostał niewielki kożuszek. [4] Zapach: Przede wszystkim miód, ale wyczuwalne są również akcenty palonego słodu. Przyjemny. [5] Smak: Świetny. Oczywiście miodowy, ale niezbyt nachalny i - co ważne – wydaje się być naturalny. Piwo nie jest też zbyt słodkie. Z miodem współgra niewielka goryczka i palone posmaki. [4.5] Wysycenie: Nie za duże, nie za małe – w sam raz [5] Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, pasująca do zawartości butelki. Firmowy kapsel. [5] Uwagi:
Kolor: intensywny brąz, ciemny gniady. Klarowne mimo zastrzeżeń, iż może zajść potrzeba wymieszania. [5] Piana: Najpierw intensywna gęsta. Szybko opadająca, jednak ciągnie się po kuflu. [3.5] Zapach: Słodowy, brak sztuczności. Miód też gdzieś w oddali. Jeśli już to bardziej spadziowy czy gryczany niż jasny wielokwiat. [4.5] Smak: Słodkie, jednak nie nachalnie miodowe. Najpierw słodycz, Miodność przychodzi w drugim albo trzecim odczuciu, następnie goryczka. [4.5] Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [4.5] Opakowanie: Sympatyczne. Plaster miodu ładnie wpasowany w etykietę. Stylizacja poprawna. Kapsel fajny (z napisem Regionalne z Warmii i Mazur) [4.5] Uwagi:
Kolor: Piękny, ciemny, rubinowy. [4.5] Piana: Bardzo obfita i istnieje prawie do końca. Oblepia szkło. [4.5] Zapach: W nos uderza bardzo przyjemny zapach naturalnego miodu. Obecne oczywiście typowe dla piw ciemnych aromaty karmelowe . [4.5] Smak: Piwo jest słodkie, jednak wyczuwam, iż jest to słodycz typowa dla miodu, Jest też delikatna kwaskowość obecna w miodzie. Jestem wręcz pewny, ze dodają naturalny miód i nic nie oszukują. W tle goryczka słodu karmelowego i smaki typowe dla piw ciemnych. [5] Wysycenie: Doskonałe. [5] Opakowanie: Minusik mały za butelkę bezzwrotną. Informacje wszystkie są. Estetyczne wszystko. [4.5] Uwagi: Najlepsze piwo miodowe , jakie piłem.
Przeciez Miodne i inne piwa z Kormorana sa sprzedawane w butelkach zwrotnych...
Otóż nie zawsze. Zdarzają się partie w butelkach przypominających "wzór Amber" (czy jak kto woli PP), jednak cienkościennych i bezzwrotnych, takich jak Lubuskie. Niektórych piw z Kormorana nie widziałem nigdy w innych butelkach (np. Wiśni w piwie, ale może dlatego że nie zwracałem na nie uwagi), inne widywałem w takich czasami (Rześkie), a jeszcze innych w ogóle nie widziałem w bezzwrotnych (Warnijskie).
Otóż nie zawsze. Zdarzają się partie w butelkach przypominających "wzór Amber" (czy jak kto woli PP), jednak cienkościennych i bezzwrotnych, takich jak Lubuskie. Niektórych piw z Kormorana nie widziałem nigdy w innych butelkach (np. Wiśni w piwie, ale może dlatego że nie zwracałem na nie uwagi), inne widywałem w takich czasami (Rześkie), a jeszcze innych w ogóle nie widziałem w bezzwrotnych (Warnijskie).
Kormoran nalewa w co popadnie, raz w ŻGB, CP, PP i piknik. Ale np. w sieci Bomi i sklepach specjalistycznych wszystkie są zwrotne. Niektórym sklepom po prostu nie chce się przyjmować butelek i wliczają sobie kaucję w cenę piwa.
Piwo więcej, niż przyzwoite. Ładna średniopęcherzykowa piana - nawet dość trwała. Miodowy zapach bez sztucznego paskudztwa. W smaku 'ciemne' i miodowe nuty ładnie się uzupełniają. W przeciwieństwie do wielu miodowych określiłbym je jako zharmonizowane. Mocne 4.5
niepoprawny czechofil
Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
WISŁA MISTRZ!
Jako że, to mój debiut na forum zaczne od Miodnego z Kormorana. Piwo piłam już jakiś czas temu, było godne uwagi więc do niego wróciłam. Barwa jest wyjątkowo zachęcająca - wisniowa, wręcz rubinowa. Zapach miodu dosyć intensywny ( jakby sztuczny?), lekko karmelowy...a smak? początek dosyc słodki , potem wyczuwalna lekka kwaskowatość - całość przyjemna ale nie powalająca na kolana.....
Comment