to piwo jeszcze jest robione czy zostało zastąpione przez Orkiszowe?
Kormoran, Warnijskie
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładny, bursztynowy. [4.5]
Piana: obfita i potem troszkę opada, ale jest dośc wysoka do końca. [5]
Zapach: słodowy, niezbyt intensywny, troszkę pachnie chlebem razowym. [4.5]
Smak: mamy bardzo dobre piwo z dominującą słodyczą słodu ale goryczka też jest . [4.5]
Wysycenie: Intensywne, babelki cały czas pracują. [4.5]
Opakowanie: BK ma bardzo ładne opakowania [4.5]
Uwagi: Spodziewałem się po takiej mieszance wielosłodowej jakiejś mega oryginalności, ale piwo i tak jest rewelacyjne.
Moja ocena: [4.55]
Comment
-
-
Po roku powróciłem do piwa /przeczytawszy swój wcześniejszy wpis/. Wydaje się, że jest lepiej, na szczęście bez "agresywnego" wysycenia, jest mętne /niefiltrowane/.
Brakuje przede wszystkim więcej chmielu (wolałbym więcej goryczki), tej wielości słodów i zbóż niestety niezbyt się wyczuwa (szczególnie w aromacie). Pomimo tego piło się przyjemnie. Pełne w smaku.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Odpowiednio złotawy, jasny (może trochę zbyt). Po informacji o zmętnieniu i osadzie spodziewałem się jednak mniejszej klarowności. [3.5]
Piana: Dość gęsta i mięsista. Za szybko się kurczyła i została po kilkunastu minutach tylko skromna warstewka nie przykrywająca całej powierzchni. Mało śladów na ściankach pozostawiła. [4]
Zapach: Wyraźny zbożowo-kwaśny - jak chleb na zakwasie. Dla mnie zbyt kwaśny. Chmielu wcale. Łagodny, w ogóle nie intryguje. [3]
Smak: Przede wszystkim zbożowy - konkretnie dominuje orkisz (bądź jestem wyczulony na jego smak, który lubię z resztą). Trochę "bułeczkowaty", ale nie tak, jak choćby "Świeże". Goryczka wyczuwalna. Ogólnie smak mało wyrazisty, płytki i łagodny, lekko wodnisty. Nie ma co prawda kwasowości ani słodyczy, ale brakuje charakteru. [3.5]
Wysycenie: Duże, co pasuje do takiego piwa. Wizualnie bąbelki szaleją w pokalu. W smaku mocno nasycone, ale bąbelki delikatne, nie szczypią. [4.5]
Opakowanie: Swojskie - podoba mi się. Jedynie zbyt monokolorystyczne. Poprawnie opisane, podane informacje. [4]
Uwagi: Jednak małe rozczarowanie. Po takiej mieszance surowców spodziewałem się czegoś więcej. Piwo trochę asekuranckie, jakby zabrakło odwagi na coś oryginalniejszego i wychodzącego z kanonu (w sensie smaku).
Moja ocena: [3.45]
Comment
-
-
O, asekuranckie to jest dobre słowo. Na guzik mi pszenżyto, płaskurka, orkisz i pszeniczny w zasypie, skoro takie same efekty można osiągnąć pozostając przy samym jęczmiennym i chmielu? Spore wysycenie, dobra piana, kolor klasyczny, mętność znikoma, zapach słodowy (powiedziałbym, że klasycznie lagerowy), lekko kwaskowaty, słodowo-chlebowy smak. Piwo, obiektywnie rzecz biorąc, dobre, ale mnie po pierwsze rozczarowało, po drugie zupełnie nie zasmakowało. Nie takich piw nam potrzeba.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Smak kwaskowy może trochę za bardzo jak dla mnie, słaby posmak chmielowy, mało wyrazisty trochę jakby wodnisty. Wysycenie wysokie. Piana bardzo ładna zostaje do końca Mam wrażenie że kiedyś to piwo było lepsze, miało bogatszy smak, niemniej jednak na pewno do powtórzenia niebawem. Warka z datą 08-02-2011Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce byśmy byli szczęśliwi :)
Comment
-
-
Chmielu nima, znów ten miód apteczny. Orkisz daje ten posmak?? Zmęczę i podziękuję na dobre.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto, klarowne! [3.5]
Piana: Drobna, ładna, ale krótkotrwała. Po chwili tylko pierścień. [3.5]
Zapach: Początkowo mało wyraźny. Średniointensywny, słodowy z lekko zbożowym tłem. [4]
Smak: Orzeźwiający, kwaskowy początek. Potem dochodzą lekko zbożowe smaczki i raczej delikatna goryczka. Mogłaby być większa. Brakuje trochę złożoności przy takim zasypie, ale ogólnie dobre. [4]
Wysycenie: Dość wysokie, orzeźwiające. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładne. Od tego browaru przykład powinny brać inne browary. Wszystkie dane i informacje podane, kapsel firmowy. [5]
Uwagi: Kiedyś wrócę, ale Orkiszowe smakowało mi bardziej.
Moja ocena: [4]Last edited by Kwadri; 2011-03-04, 18:09.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny bursztyn, lekko mętne. [5]
Piana: Gęsta, puszysta i dosyć trwała, jak w większości piw z BK. Utrzymuje się do końca drobny kożuszek. [4]
Zapach: Dominują nuty zbożowe, chlebowe, trochę chmielu i razowa kwaskowość. Średniointensywny, ale ciekawy. [4.5]
Smak: Bardzo zbożowy, pełny, pyszny, później dochodzi lekka chmielowa goryczka. Piwo dosłownie smakuje jak chleb w płynie Bardzo mi to odpowiada. [4.5]
Wysycenie: Intensywne, może nieco zbyt wysokie, mocno szczypie w język [4]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, pełen skład podany, podobnie jak inne informacje. Smuci brak dedykowanego kapsla. [4.5]
Uwagi: Chleb w płynie, bardzo smaczne i treściwe piwko. Do powtórek, ale nie za częstych. Piwo jest specyficzne i trzeba mieć na nie ochotę.
Moja ocena: [4.45]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Troche mnie to piwo rozczarowało gdy piłem je pierwszy raz. Mógłbym powiedziec o nim - "przerost formy nad trescią". jest tak złożone w smaku ze aż trudno rozpoznać te wszystkie nuty smakowe.Jest za mało wyraziste w smaku. Nie powiem że jest złe tyle że sama legenda chyba je przerosła . Mysle że nie tylko ja spodziewałem sie po nim więcej a tak jest tylko troche lepiej niz średnio. Wole juz Orkiszowe z tego browaru. Plus za pomysł, minus za wykonanie.
Comment
-
-
W płockim Auchan wpadli w panikę, że im termin ważności się kończy za 3 tygodnie i przecenili do 2,60 za butelkę. To kupiłem 4
Piwo jest niefiltrowane, ale jak się ostrożnie naleje, to mamy klarowne. I po testach klarowne/nieklarowne stwierdzam, iż ważniejsze dla różnicy w smaku jest filtrowanie piwa niż pasteryzacja. I piwo niefiltrowane w tym przypadku jest lepsze.
I kolejna konkluzja - bK robi świetne piwa, pod warunkiem, że nie są to lagery zawierające w składzie tylko słód jęczmienny, wodę, drożdże , chmiel.Last edited by Feti; 2011-07-06, 16:39.
Comment
-
-
Rozczarowanie. OK 5,50zł to zbyt dużo jak na płytkie ,rozwodnione piwo s posmakiem chlebowym. Ocena 3/5
Comment
-
Comment