Konstancin, Czarny Dąb

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    Konstancin, Czarny Dąb

    Ekstrakt 16,1 % wag.
    Alkohol 7,5 % obj.
    W składzie: słód jęczmienny i barwiący, cukier, cykoria, prażony burak cukrowy, chmiel

    Ciemne piwo będące autorskim dziełem młodego piwowara (ale już z doktoratem) Pawła Zarychty.
    Wg mnie świetne: doskonale zbalansowane smakowo, mimo wysokiego ekstraktu rześkie i o nadzwyczajnej wypijalności (może to subiektywnie wynikać ze wspomnień dzieciństwa, albo i wojska, gdy pragnienie gasiło się niesłodzoną kawą zbożową).
    Bardzo dobra pienistość; piwo zostawia na szklance drabinę, co nieczęsto się innym zdarza (choć powinno).
    Odważne sięgnęięcie po niekonwencjonalne ale naturalne surowce godne najwyższego uznania.
    Konstancin nie miał dotąd w portfelu piwa ciemnego - teraz ma i od razu oryginalne i wybitne.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Ja z kolei ograniczę się do, na razie, lakonicznego opisu. Mam nadzieję, że jutro będę miał czas na pełniejszy opis tego wybitnego piwa

    Do składu należy jeszcze dodać prażone żyto, akurat błędnie nie zostało umieszczone na etykiecie. Samo piwo jest fenomenalne, nigdy podobnego nie piłem. Jest także niesamowicie zwodnicze, w ogóle nie czuć jego mocy dzięki temu, że jest świetnie zbalansowane i charakteryzuje się świetną, jak to lud Albionu nazywa, "drinkability".
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      A co dają te buraki?
      Last edited by jacer; 2009-12-17, 21:15.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A co dają te buraki?
        Pałer!
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23930

          #5
          Anatol wpadł do kadzi?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            #6
            Mam pytanie czy to jest to nowe zapowiadane jakiś czas temu piwo Żytnie czy też inny nowy produkt???

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam pytanie czy to jest to nowe zapowiadane jakiś czas temu piwo Żytnie czy też inny nowy produkt???
              Inny.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • tfur
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2006.05
                • 1311

                #8
                dwaj z was mieli już okazję spróbować. gratuluję. miło, że napisaliście, gdzie można ów zacny trunek znaleźć. z dołu dziekuję. mam nadzieję, że i ślepej kurze ziarno się trafia.
                veni, emi, bibi

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Pewnie prosto z browaru.
                  Swoją drogą to niefortunny termin na wypuszczanie piwa. Jak i każdego innego produktu. Został tydzień do Świąt.
                  Takie premiery robi się pod koniec listopada, najpóźniej pierwszy tydzień grudnia.
                  Teraz to zanim się rozejdzie po sklepach czy hurtowniach to będzie połowa stycznia.
                  Chyba, że faktycznie koledzy pili piwko prosto z tanku ew. nieodleżakowane butelkowe, a na premierę przyjdzie nam jeszcze poczekać.
                  Last edited by Pendragon; 2009-12-17, 23:07.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzi
                    dwaj z was mieli już okazję spróbować. gratuluję. miło, że napisaliście, gdzie można ów zacny trunek znaleźć. z dołu dziekuję. mam nadzieję, że i ślepej kurze ziarno się trafia.
                    Spoko loko. Byndzie. Czes pewnie współpracował przy opracowywaniu receptury, może promotorem jest, a Maidenowiec bodaj praktyki w browarze odbębniał, to o co się rzucać. Dziękować, że uchylili rąbka tajemnicy.

                    Ma być podobnoż we Wrocławiu lada dzień, to i w stolicy się pojawi.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #11
                      Akurat nie praktyki Praktyki z mojego kierunku odbębniałem w zeszłym roku w warszawskim Zoo, ot dygresja żeby było ciekawiej. Z kolei receptura jest w całości autorstwa Pawła.

                      Pierwsza partia została rozlana wczoraj do butelek, więc pewnie niedługo pojawi się w sklepach. Termin fortunny czy nie, ja tam się cieszę, że mój lokalny browar ma wreszcie fest ciemniaka
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ekstrakt 16,1 % wag.
                        Alkohol 7,5 % obj.
                        W składzie: słód jęczmienny i barwiący, cukier, cykoria, prażony burak cukrowy, chmiel

                        (...).
                        Można wiedzieć po co ten cukier w recepturze? Nie czepiam się, tylko pytam
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Można wiedzieć po co ten cukier w recepturze? Nie czepiam się, tylko pytam
                          Dla pałeru, to przecież oczywiste.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dla pałeru, to przecież oczywiste.
                            Fakt, o tak istotnej kwestii jak mogłem zapomnieć
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • jaro-w
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.10
                              • 127

                              #15
                              Wielki szacunek dla piwowara za pomysł i efekt końcowy a dla browaru za odwagę.Pachnie "babcinym podpiwkiem",smakuje jak .......jak bardzo dobre ciemne piwo,którego w tym regionie a może i w kraju brakowało.Super ,że mimo dużej zawartości alkoholu nie czuc go wogóle.Zaczynając pierwsze wietrzyłem podstęp co do zawartości alk,ale kończąc drugie nie jestem pewien czy powinienem zacząć trzecie.Super niespodzianka na święta.Trzymam kciuki za nadchodzące ŻYTO

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X