Ocena z ARTomatu
Kolor: Nazwa mogłaby sugerować, że piwo jest czarne, tym bardziej, że w butelce taki przybiera kolor. Jednakże w szklanicy prezentuje się w barwach ciemnobrązowych, bez żadnych oznak zmętnienia. Heban [5]
Piana: Mocna, gęsta, trwała, kremowa w konsystencji i o delikatnie brązowym zabarwieniu. Dobrze koresponduje z kolorem piwa i oblepia szklanicę. Mam wrażenie, że dobrze nadawałyby się do tego piwa płytkie kielichy [5]
Zapach: Słodowy oczywiście słodów ciemnych, lekko prażony, w tle cykoria i drobna mineralność [4.5]
Smak: To nie piwo przemysłowe to jest piwo pomysłowe!
Oczywiście skład piwa niejednego może zszokować i go skutecznie odstraszyć: prażony burak, prażona cykoria, ale dla mnie to bardzo udany eksperyment, prezentujący odejście od jasnych pełnych w kierunku piw ciemnych, ciekawych, niebanalnych. Mimo dużej ilości alkoholu, nie jest on wyczuwalny, a skutecznie przykrywają go posmaki charakterystyczne dla słodów ciemnych, palonych. Słodowa słodycz ładnie współgra z ciemnymi, wytrawnymi smakami, zostawiając na języku przyjemną goryczkę. Zgodnie z zamierzeniem Czarny Dąb to świetne piwo ciemne specjalne. Nie służy gaszeniu pragnienia [4.5]
Wysycenie: Silne, wyraźnie wyczuwalne musowanie na języku przydaje lekkości i zabiera oleistość wysokiego ekstraktu, ale w moim odczuciu jest ono nieco za wysokie [3.5]
Opakowanie: Ciekawa etykieta, też można powiedzieć eksperymentalnie umieszczony pionowy napis Konstancin. Niedbale naklejona i pomarszczona kontretykieta, ale ze wszystkimi danymi. I znany już kapsel, ale nie za bardzo pasujący do kolorystyki wizualnej. [3.5]
Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 23.06.2010
Moja ocena: [4.475]
Kolor: Nazwa mogłaby sugerować, że piwo jest czarne, tym bardziej, że w butelce taki przybiera kolor. Jednakże w szklanicy prezentuje się w barwach ciemnobrązowych, bez żadnych oznak zmętnienia. Heban [5]
Piana: Mocna, gęsta, trwała, kremowa w konsystencji i o delikatnie brązowym zabarwieniu. Dobrze koresponduje z kolorem piwa i oblepia szklanicę. Mam wrażenie, że dobrze nadawałyby się do tego piwa płytkie kielichy [5]
Zapach: Słodowy oczywiście słodów ciemnych, lekko prażony, w tle cykoria i drobna mineralność [4.5]
Smak: To nie piwo przemysłowe to jest piwo pomysłowe!
Oczywiście skład piwa niejednego może zszokować i go skutecznie odstraszyć: prażony burak, prażona cykoria, ale dla mnie to bardzo udany eksperyment, prezentujący odejście od jasnych pełnych w kierunku piw ciemnych, ciekawych, niebanalnych. Mimo dużej ilości alkoholu, nie jest on wyczuwalny, a skutecznie przykrywają go posmaki charakterystyczne dla słodów ciemnych, palonych. Słodowa słodycz ładnie współgra z ciemnymi, wytrawnymi smakami, zostawiając na języku przyjemną goryczkę. Zgodnie z zamierzeniem Czarny Dąb to świetne piwo ciemne specjalne. Nie służy gaszeniu pragnienia [4.5]
Wysycenie: Silne, wyraźnie wyczuwalne musowanie na języku przydaje lekkości i zabiera oleistość wysokiego ekstraktu, ale w moim odczuciu jest ono nieco za wysokie [3.5]
Opakowanie: Ciekawa etykieta, też można powiedzieć eksperymentalnie umieszczony pionowy napis Konstancin. Niedbale naklejona i pomarszczona kontretykieta, ale ze wszystkimi danymi. I znany już kapsel, ale nie za bardzo pasujący do kolorystyki wizualnej. [3.5]
Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 23.06.2010
Moja ocena: [4.475]
Comment