Sulimar, Cornelius Ale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #31
    Wczoraj w ramach testu podałem małżonce, spijającej Palm Speciale, do spróbowania Ale Ale. No i dostało mi się, piwu też...
    Nie będę się rozpisywał, ale ja wypiłem to Ale Ale ze smakiem (po kolejnej rundzie walki z białym szaleństwem...).

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Najarany wcześniejszymi opiniami Rycha kupiłem 2 butelki. No i wczoraj piłem drugą jako już kolejne piwo, no i się męczyłem okrutnie. Niestety, ale dla mnie to piwo jest z tej samej bajki co Blue Gras i Zdrowe, tylko off flavour trochę mniej odrzucający.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Spore rozczarowanie. Piszcie co chcecie, ale to piwo nie powinno tak smakować. Tak nie smakuje ani bitter, ani pale ale. Wg mnie to jest ewidentne zakażenie drożdżami od Weizena. No niestety nie bez kozery niektóre browary boją się pracować na więcej niż jednym szczepie drożdży.
        Ale Ale jeszcze nie piłem, ale kiedyś się spotkałem z być może podobnym przypadkiem z jednego bardzo małego angielskiego browaru. Piłem tamtego "bittera" w odstępie kilku tygodni i na pewno były to 2 różne warki, pierwsza smakowała jak pszenica a druga już klasycznie bitterowo. Facet w browarze mówił że mieli jeden własny szczep drożdży do wszystkich piw, a żadnej pszenicy wg mojej wiedzy w tamtym czasie nie warzyli, więc nawet nie wiem skąd by się wzięło ewentualne zakażenie. Abstrahując (trudne słowo ) od niezgodności ze stylem, tamta "pszenica" mi lepiej smakowała od "właściwego" bittera.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #34
          Warka może być jedna, ale przecież tank inny...
          Dlatego piwo z tą samą datą może być w jednej części kraju smaczne a w innej gorsze.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale Ale jeszcze nie piłem, ale kiedyś się spotkałem z być może podobnym przypadkiem z jednego bardzo małego angielskiego browaru. Piłem tamtego "bittera" w odstępie kilku tygodni i na pewno były to 2 różne warki, pierwsza smakowała jak pszenica a druga już klasycznie bitterowo. Facet w browarze mówił że mieli jeden własny szczep drożdży do wszystkich piw, a żadnej pszenicy wg mojej wiedzy w tamtym czasie nie warzyli, więc nawet nie wiem skąd by się wzięło ewentualne zakażenie. Abstrahując (trudne słowo ) od niezgodności ze stylem, tamta "pszenica" mi lepiej smakowała od "właściwego" bittera.
            Fenole, bo o nich mowa, mogą być też objawem zakażenia dzikimi drożdżami, a nie od razu szczepem weizenowym. Ta felerna apteka ze Zdrowego z tym mi się kojarzy. Natomiast w wypadku Sulimaru zakażenie szczepem od wiezena jest wg mnie bardziej prawdopodobne.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #36
              Zdrowe było ewidentnie zakażone środkami myjącymi, a nie dzikimi drożdżami.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #37
                piana: obfita, drobna, oblepia szkło,
                kolor: herbaciany wpadający w czerwień,
                zapach: znam ten zapach ze swoich piw, jakby banany,
                smak: lekka paloność i ten smak znany z zapachu, mój Saison miał ten sam smak, obstawiam, że to piwo jest na drożdżach W 1214, piwo treściwe, smaczne,
                wysycenie: ok


                kopyr, pamiętasz jak piłes mojego świeżego Saisona, który smakował jak pszeniczniak? To jest ten sam smak. Na 90% to te drożdże.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  kopyr, pamiętasz jak piłes mojego świeżego Saisona, który smakował jak pszeniczniak? To jest ten sam smak. Na 90% to te drożdże.
                  A ja sądzę, że na 95% to są drożdże górne US-05 zakażone drożdżami do weizena.

                  Jakby nie było nie robi się bittera/pale ale na drożdżach do Belgów.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    A ja sądzę, że na 95% to są drożdże górne US-05 zakażone drożdżami do weizena.

                    Jakby nie było nie robi się bittera/pale ale na drożdżach do Belgów.

                    Jakby nie było, piwo bardzo podobne do mojego Saisona.

                    Może chcieli zrobić Saisona Dupont
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #40
                      Zaintrygowany obserwacją nt. akcentów weizenowych w tym piwie, postanowiłem spróbować go raz jeszcze. Potwierdzam tę ciekawą obserwację. Piwo zdecydowanie posiada weizenową nutę, która musi pochodzić od drożdży.
                      Z pewnością nie jest to to piwo, przy którym picie jest męczarnią - dobre, a wręcz smakowite!
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        #41
                        Bitter Ale z wyraźnym akcentem pszenicznym. Nie jest to błąd. Można oczywiście dyskutować, czy pszenica nie za bardzo dominująca, ale dla mnie większym niedopatrzeniem jest niska jakość goryczki, która cechuje przecież te piwa. Według mnie jest zbyt garbnikowa i za długa.
                        A w ogóle to jak czyta się tę nazwę: ale ale, ale ejl, ejl ale czy ejl ejl

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                          dla mnie większym niedopatrzeniem jest niska jakość goryczki, która cechuje przecież te piwa. Według mnie jest zbyt garbnikowa i za długa.
                          Takie zjawisko jak "zbyt długa goryczka" w polskich piwach jeszcze nie występuje
                          Last edited by delvish; 2010-02-20, 23:46.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2485

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                            Takie zjawisko jak "zbyt długa goryczka" w polskich piwach jeszcze nie występuje
                            No właśnie skąd ona jest?

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                              Bitter Ale z wyraźnym akcentem pszenicznym. Nie jest to błąd.
                              Możesz napisać na czym opierasz to stwierdzenie. Bo z tego co wyniosłem ze szkoleń sensorycznych, to goździk za wyjątkiem weizena i niektórych belgów jest zawsze błędem.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2485

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Możesz napisać na czym opierasz to stwierdzenie. Bo z tego co wyniosłem ze szkoleń sensorycznych, to goździk za wyjątkiem weizena i niektórych belgów jest zawsze błędem.
                                BJCP English Pale Ale + Standard/Ordinary Bitter + Spezial/Best/Bitter Premium. Ingredients: Pale ale, amber, and/or crystal malts, may use a touch of black malt for color adjustment. May use sugar adjuncts, corn or wheat. English hops most typical, although American and European varieties are becoming more common (particularly in the paler examples). Characterful English yeast. Often medium sulfate water is used.

                                Podobnie w przypadku Scottish i Irish Ale

                                I skoro powołujesz się na szkolenia sensoryczne: Bitter Ale

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X