Sulimar, Cornelius Ale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Powtarzam to wielokrotnie w innych miejscach - to forum jest także po to aby nauczyć ludzi czegoś o piwie
    Dlatego też pisałem, że z formą wypowiedzi purca się absolutnie nie zgadzam. Natomiast, żeby ktoś mógł się czegoś nauczyć, to musi być otwarty na argumenty, a nie pisać, że "nic mnie nie obchodzi, bo mi smakuje. A jak mi smakuje, to znaczy, że to nie jest wada". Tak się dyskutować nie da.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Dlatego też pisałem, że z formą wypowiedzi purca się absolutnie nie zgadzam. Natomiast, żeby ktoś mógł się czegoś nauczyć, to musi być otwarty na argumenty, a nie pisać, że "nic mnie nie obchodzi, bo mi smakuje. A jak mi smakuje, to znaczy, że to nie jest wada". Tak się dyskutować nie da.
      Jasne, bo jak mi smakuje, komuś nie, to mi ma równiez nie smakować? Dzięki, ale nikt mnie uczyć nie będzie rozporządzania moimi kubkami smakowymi, a otwartość agumentów nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.
      Czego mam się niby nauczyć, że to piwo wg czegoś tam ale'em nie jest więc nie ma prawa mi smakować jako "ale"? No dajcie spokój Panowie.
      Wylewam piwa których wypić nie mogę, jeśli mi smakuje, piję czy to się komuś podoba czy nie. Cornelius Ale Ale mi smakował, bez względu czy to był klasyczny "ale" czy nie.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Jasne, bo jak mi smakuje, komuś nie, to mi ma równiez nie smakować? Dzięki, ale nikt mnie uczyć nie będzie rozporządzania moimi kubkami smakowymi, a otwartość agumentów nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.
        Piwo może Ci smakować, jednak może mieć wady, które je dyskwalifikują jako przedstawiciela określonego stylu.

        Przyznasz, że jest różnica w tych dwóch wypowiedziach?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Cornelius Ale Ale mi smakował, bez względu czy to był klasyczny "ale" czy nie.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Piłem piwo o nazwie Ale, smakowało mi, więc to był dla mnie dobry "ale" - czy to się komuś podoba czy nie.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba już wam wszystkim kompletnie odbiło: macie śmiałość porównywać ten chemiczny ściek do jakiekolwiek bittera angielskiego???? Do zlewu naychmiast! I do Anglii po naukę, zamiast bredzić jak potłuczeni o ale'ach , stoutach i górnej fermentacji.
          Byłem w Anglii i Irlandii, panie wyrocznia, piłem tamtejsze ale i bittery i stwierdzam, że Ale Ale jak najbardziej ma cechy ale'owe i górnofermentacyjne. Inną kwestią są nuty w tym gatunku niepożądane, np. pszenica, i o tym możemy dyskutować. Najpierw jednak trochę się uspokój, bo obelgi i wykrzykniki nie sprawią, że wszyscy zaczną liczyć się z twoim zdaniem, a wręcz przeciwnie.

          Wielu piwowarów domowych warzy doskonałe ale, choć w życiu w Anglii nie byli.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Przyznasz, że jest różnica w tych dwóch wypowiedziach?
            Dla mnie żadnej, to piwo mi smakowało:
            1 - jako Ale - bo tak było napisane na etykiecie
            2 - jako nie "Ale" - bo szczerze mówiąc tak naprawdę mnie to nie interesuje czy to był "ale" w końcu czy nie był

            "Ale", czy "nie ale", czy piwo smakowe, czy specjalne, czy jeszcze "ale'opodobne", bez względu w jakiej byłoby kategorii - smakowałoby mi tak samo.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Piwo może Ci smakować, jednak może mieć wady, które je dyskwalifikują jako przedstawiciela określonego stylu.
              Wydaje mi się, że ALE to niekoniecznie Pale Ale czy inne piwo typu angielskiego, tylko po prostu piwo górnej fermentacji. Czyżbym się myliła? Czytając te wszystkie wypowiedzi widzę, że koniecznie chcecie wtłoczyć tego ale'a w styl piw angielskich - dlaczego? Ze względu na etykietę - która akurat mi wcale nie kojarzy się z angielskim metrem, tylko z brakiem polotu projektanta?

              Kiper wypuścił na rynek ciekawe piwko, które niekoniecznie musi być wtłaczane w jakieś ramy. Dlaczego browar komercyjny nie może wg Was zrobić piwa nie trzymającego się w jakimś konkretnym stylu? To piwo nie posiada wad smakowych (no dobra, pierwsza degustacja, nie na "czysto", pewnie jakichś niuansów nie wyczułam), tylko nie mieści się w ramach przyjętych jako ANGIELSKIE ALE. Czy na etykiecie jest gdzieś napisane, że to ma być właśnie ten styl? Ja nie doczytałam się takich rewelacji.
              Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczona - smakuje jak ciemny weizen, dość mocno goryczkowy. A weizen to ale, czyli piwo górnej fermentacji. Tylko piwowarzy domowi według Was mogą takie piwa robić?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2484

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Wydaje mi się, że ALE to niekoniecznie Pale Ale czy inne piwo typu angielskiego, tylko po prostu piwo górnej fermentacji. Czyżbym się myliła? Czytając te wszystkie wypowiedzi widzę, że koniecznie chcecie wtłoczyć tego ale'a w styl piw angielskich - dlaczego? Ze względu na etykietę - która akurat mi wcale nie kojarzy się z angielskim metrem, tylko z brakiem polotu projektanta?

                Kiper wypuścił na rynek ciekawe piwko, które niekoniecznie musi być wtłaczane w jakieś ramy. Dlaczego browar komercyjny nie może wg Was zrobić piwa nie trzymającego się w jakimś konkretnym stylu? To piwo nie posiada wad smakowych (no dobra, pierwsza degustacja, nie na "czysto", pewnie jakichś niuansów nie wyczułam), tylko nie mieści się w ramach przyjętych jako ANGIELSKIE ALE. Czy na etykiecie jest gdzieś napisane, że to ma być właśnie ten styl? Ja nie doczytałam się takich rewelacji.
                Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczona - smakuje jak ciemny weizen, dość mocno goryczkowy. A weizen to ale, czyli piwo górnej fermentacji. Tylko piwowarzy domowi według Was mogą takie piwa robić?
                Co do "po prostu" piwa górnej fermentacji - całkowicie się zgadzam. Skojarzenia z Pale Ale oczywiście są - choćby nazwa, ale też mi się wydaje, że to wszystko. Co do ciemnego pszeniczniaka: rzeczywiście można by to piwo tak oceniać, tyle tylko, że słód pszeniczny w ogóle nie jest wymieniony w składzie. A to musi budzić wątpliwości.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co do ciemnego pszeniczniaka: rzeczywiście można by to piwo tak oceniać, tyle tylko, że słód pszeniczny w ogóle nie jest wymieniony w składzie. A to musi budzić wątpliwości.
                  Zostały zastosowane drożdże do piwa pszenicznego - to one głównie są odpowiedzialne za aromaty bananowe i goździkowe
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2484

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zostały zastosowane drożdże do piwa pszenicznego - to one głównie są odpowiedzialne za aromaty bananowe i goździkowe
                    Zgadzam się. Czyli trzeba zmienić etykietę, wrzucić do kotła trochę słodu pszenicznego i będzie dobre piwo typu ciemny drożdżowy pszeniczniak w stylu niemieckim.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zostały zastosowane drożdże do piwa pszenicznego - to one głównie są odpowiedzialne za aromaty bananowe i goździkowe
                      Dlaczego uważasz ludzi z Sulimaru za kretynów, którzy nie wiedzą jakich drożdży użyć? O wiele bardziej prawdopodobne jest, że jest to efekt niezamierzony. Gdyby to był mocno chmielony dunkelwiezen, to można by to od biedy przyjąć, choć powtarzam - mnie to piwo nie smakuje, ani jako bitter, ani jako dunkelweizen.

                      Argumentacja, że skoro to drożdże od piw pszenicznych zostały, użyte więc mamy do czynienia z ale (a nie z lagerem) w kontekście całej dyskusji wg mnie powinnaś zakończyć taką buźką. Bo nie wierzę, że to piszesz na serio. To mniej więcej tak jakby porter bałtycki nazwać Premium Lager.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

                        #86
                        Nie wiem o co kruszyć kopie, w Polsce jakoś browary nie-resturacyjne rzadko robią coś zgodnie ze stylem i oczekiwanie że nagle coś się zmieniło wydaje mi się co najmniej dziwne. Mamy stouty dolnej fermnetacji, piwa czerwone z fajnym barwnikiem, koźlaki 12BLG, to dlaczego nie mamy mieć ejla ejla pszeniczcznego bez pszenicy.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dlaczego uważasz ludzi z Sulimaru za kretynów, którzy nie wiedzą jakich drożdży użyć?
                          To chyba Ty ich za takich uważasz - ja uważam, że zrobili to celowo i chcieli taki właśnie eksperyment poczynić.


                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Argumentacja, że skoro to drożdże od piw pszenicznych zostały, użyte więc mamy do czynienia z ale (a nie z lagerem) w kontekście całej dyskusji wg mnie powinnaś zakończyć taką buźką. Bo nie wierzę, że to piszesz na serio. To mniej więcej tak jakby porter bałtycki nazwać Premium Lager.
                          Zdejmij klapki BJCP z oczu i daj się ponieść fantazji - inaczej nie zrozumiesz tego, co napisałam.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem o co kruszyć kopie, w Polsce jakoś browary nie-resturacyjne rzadko robią coś zgodnie ze stylem i oczekiwanie że nagle coś się zmieniło wydaje mi się co najmniej dziwne. Mamy stouty dolnej fermnetacji, piwa czerwone z fajnym barwnikiem, koźlaki 12BLG, to dlaczego nie mamy mieć ejla ejla pszeniczcznego bez pszenicy.
                            Sugerujesz, że trzeba nad tym przejść do porządku dziennego? Nie pisać? Tak jak nie pisać, że niepasteryzowane (a właściwie ogólnie jasne) piwa w Polsce są zwykle zbyt słabo chmielone?
                            No to w ogóle nie ma sensu tracić czasu na browar.biz w wątkach dotyczących piwa, tylko od razu przenieść się do działu Przy Piwie.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            To chyba Ty ich za takich uważasz - ja uważam, że zrobili to celowo i chcieli taki właśnie eksperyment poczynić.
                            Tu masz rację, jeśli to było celowo, to ja mam ich za kretynów. Ja jednak sądzę, że to była wpadka. Ponieważ jednak stwierdzili, że piwo jest pijalne, to wpuścili je w rynek. Być może po tak entuzjastycznych recenzjach na opiniotwórczym portalu dojdą do wniosku, że dobrze się stało i następną warkę popełnią już świadomie na drożdżach od weizena. Ja jednak mam cichą nadzieję, że następne warki będą pozbawione tej wady.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zdejmij klapki BJCP z oczu i daj się ponieść fantazji - inaczej nie zrozumiesz tego, co napisałam.
                            Wiesz, ja to konserwa jestem. Czemu już wielokrotnie dałem wyraz.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Sugerujesz, że trzeba nad tym przejść do porządku dziennego? Nie pisać? Tak jak nie pisać, że niepasteryzowane (a właściwie ogólnie jasne) piwa w Polsce są zwykle zbyt słabo chmielone?
                              No to w ogóle nie ma sensu tracić czasu na browar.biz w wątkach dotyczących piwa, tylko od razu przenieść się do działu Przy Piwie.
                              Gdzie tak niby sugeruję? Wyłącz może agresora. Napłodzone zostało w kilka dni ponad 80 postów na ten temat.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                                Wiesz, ja to konserwa jestem.
                                To sobie bądź, tylko nie udowadniaj każdemu, który ma inne zdanie, że jest idiotą. Nie masz monopolu na rację. Co się stało z Twoimi "IMHO"? Wyluzuj trochę, bo coraz bardziej nieprzyjemny jesteś.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X