Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Sulimar, Cornelius Ale Ale
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNie liczyłbym na to, w grodzkim Alcie też Zygmuś żadnej pszenicy nie wyczuł, choć wszyscy o niej pisali.
Comment
-
-
Zygmuś maj hiroł!Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ślicznie herbaciany, jak w bitterach. Lekko opalizujący z powodu braku filtracji. [5]
Piana: Dość wysoka, opada niezbyt szybko i pozostaje z niej szczelna kołderka. [4]
Zapach: Istotnie, fenolowa nuta jest bardzo wyraźna, czuć goździki i pieprz. Towarzyszy jej aromat jakiś taki słodko-korzenny, nie do końca przyjemny. [3]
Smak: Na pewno solidna goryczka, przez którą próbuje przebić się słodowość i owocowość. Tutaj nut weizenowych na szczęście wyczuwa się mniej, choć jakieś banany plątają się po podniebieniu. Po chwili pojawia się miły, chmielowo-ziołowy posmak. Plus za tak wyraźną goryczkę, minus za nuty pszeniczne, które są zdecydowanie nie na miejscu. [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, czyli tak, jak być powinno. Piwo jest dzięki temu jakby gęściejsze, "aksamitne'. [5]
Opakowanie: Etykieta na pewno nie kojarzy mi się z londyńskim metrem. Jest jednak jakaś taka bez polotu, rzeczywiście wygląda trochę marketowo. [3]
Uwagi: Jest to dobre piwo, ale muszę zmniejszyć ocenę za te niepotrzebne weizenowe akcenty. Nie przemawiają do mnie argumenty, ze to miał być "pszeniczny ejl" czy podobne, ewidentna jest dla mnie pomyłka z drożdżami. Doceniam jednak, ze ktoś stworzył tak porządnie chmielowe, górne piwo. Na pewno jeszcze kupię, żeby spróbować którejś z kolejnych warek.
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziNie przemawiają do mnie argumenty, ze to miał być "pszeniczny ejl" czy podobne, ewidentna jest dla mnie pomyłka z drożdżami.
Ja nie rozumiem takiego podejścia - jako piwowar domowy jak mi się zachce zrobić takie piwo, to sobie zrobię zasyp na ale a drożdże dam jak do weizena - ponawiam pytanie - browar komercyjny ma takie postępowanie gdzieś zabronione?
Comment
-
-
Niby nie, ale zamiast eksperymentować niech zrobią na początek porządne Ale i porządnego Weizena i dopiero niech się bawią A nie zaczynają od drugiej strony.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziNiby nie, ale zamiast eksperymentować niech zrobią na początek porządne Ale i porządnego Weizena i dopiero niech się bawią A nie zaczynają od drugiej strony.
Jak pomieszasz bittera z weizenem to masz taką feerię różnych aromatów, że ewentualne wady łatwiej zgubić.
A tak w ogóle to postaram się wysondować u źródeł, jak to naprawdę było
Comment
-
-
Nie wiem czy Ci przyznają się, że "o użyliśmy drożdży wb-06 i mieliśmy nadzieję, że nikt tego nie zauważy"Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Marusia nie mów że zrobić pijalnego ejla jest trudno. A co jest prostszego?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziużyliśmy drożdży wb-06 i mieliśmy nadzieję, że nikt tego nie zauważy"
Comment
-
-
Nie wiem czy w browarze pracują idioci z próżnią pod czaszką, ale raczej nie stawiałbym tak drastycznej tezy
Wiem natomiast, że jak chcę się napić ejla, to kupuję ejla, a jak weizena, to weizena. Hybryda tych dwóch gatunków, choć zupełnie nie dziwiłaby mnie w piwowarstwie domowym, dziwi w browarze przemysłowym.
Raczej zgodziłbym się z Maidenowcem. Porządnego weizena już zrobili, więc niech teraz zrobią porządnego ejla.
Comment
-
-
^^ To są tylko i wyłącznie Wasze zachcianki (niech zrobią to, skoro jeszcze nie ma tego).
Browar może mieć własną koncepcję rozwoju i w sumie jestem bardzo zadowolony, że mamy takie ciekawe piwo na rynku, a nie kolejnego Weizena lub Bittera (choć w sumie to obydwu jest i tak za mało - ale chociaż są).
Alehouse - skoro wiesz, że chcesz się napić ejla, to kup ejla - przecież nikt Ci nie zabrania
Tak samo z Weizenem - szczególnie w sytuacji, w której jednego już ten browar warzy.
Co jednak powiesz mi, kiedy zechcę się napić weizena zmieszanego z ejlem?
Jeszcze jedno - skoro browar zaskoczył Cię 'domowym' podejściem do sprawy, to nie jest powód do radości? Czy przypadkiem nie jest to jednym z głównych celów tego forum i całego naszego ruchu?
I wreszcie - czy nowe, ciekawe koncepcje na piwa, szczególnie jeśli są dobrze zrealizowane muszą być powodem do niechęci i braku poparcia ze strony piwosza, a tym bardziej piwowara domowego?Last edited by coldfire; 2010-03-21, 13:53.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziCo jednak powiesz mi, kiedy zechcę się napić weizena zmieszanego z ejlem?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Coldfire, wystarczy żeby nazwali to Weizen Ale - albo lepiej Ale Weizen - i nikt by się nie czepiał. A tak mamy czeski film. Mnie to piwo smakuje, jednak też z chęcią się dowiem, czy piotrkowski browar o tysiącu nazw uwarzył je z takim zamysłem smakowym, czy należy spodziewać się innych doznań w kolejnych warkach.
Comment
-
Comment