Jak dla mnie to piwko jest zbyt "landrynkowe". Mocne słodkie aromaty, goryczka trochę przyszywana, nie komponująca się. Jest treściwe i w zasadzie pijalne. Miałem wrażenie, że piję słabszą wersję portera Grand Imperial - tylko, że tam mi się te słodycze nawet podobały.
Sulimar, Cornelius Ale Ale
Collapse
X
-
Z ostatniej wizyty w Białymstoku...
Pierwsze co się rzuca pijąc to piwo to mocna ziołowa-cytrynowa goryczka, ładna bursztynowa barwa i kiepska piana (opadła praktycznie do zera). Zapach z delikatnym drożdżowo-kwiatowym akcentem. Nasycenie poprawne, nie za duże. Goryczka przyjemnie pozostaje na podniebieniu i budzi dawne wspomnienia z Krakowa. Polecam!
Data przydatności do spożycia 08.01.2011
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładny bursztyn. Ślicznie to wygląda. [5]
Piana: I tutaj wielkie brawa. Może nie olbrzymia, ale gęsta, lekko kremowa. Po 15 min nada, tworzy całkiem gruby kożuszek. [5]
Zapach: Słodowo - ziołowy. Zdecydowanie kojarzy się z pszeniczniakami. [4]
Smak: Przyznam, że nie znam się zbytnio na gatunku Ale. W każdym razie piwo wyraźnie goryczkowe. Ma poskaczki ziołowo i tu także ewidentnie smakuje jak pszeniczniak. Być może to sprawka drożdży. W każdym razie piwo nietuzinkowe i warte skosztowania. [4]
Wysycenie: Wysokie i równe. W zasadzie bez zarzutu. [5]
Opakowanie: Proste, eleganckie. Podano parametry. Bardzo pozytywne wrażenie. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny burszty, momentami wpadające w czerwień. Piwo raczej klarowme. mimo napisu na kontrze "naturalnie mętne" [4.5]
Piana: Gęsta i - co najważniejsze - utrzymuje się do końca [4.5]
Zapach: Z akcentami palonego słodu [4]
Smak: Gorzkawy, przebija intensywa "weizenowa" nuta. Przyjemny. [4.5]
Wysycenie: Bardzo dobre [4.5]
Opakowanie: Utrzymane w konwencji, logo odwołuje się do londyńskiego znaku metra [4.5]
Uwagi: Zakupione w dąbrowakim INTERMARCHE. Na razie najlepsze piwo z nowych produktów z Piotrkowa.
Moja ocena: [4.325]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziData przydatności do spożycia 08.01.2011"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Nastepne udane piwo browaru z Piotrkowa T. Po Lager i Greener Ale Ale jest wg. mnie 3-cim z kolei dobrym piwem tego browaru. Co prawda nie jakas rewelacja, ale solidne piwo. Kolorystycznie i smakowo jest to cos, co w Polskich piwach nie jest codzienne. Smakowo podchodzi po Weizena no i lubie slodycz w piwie.
Denerwujacy jest opis na tylnej etykiecie - zbyt duzo tradycji, naturalnosci i czystosci.
Comment
-
-
Degusutuje w tej chwili ,nawet do szklanki sobie przelałem co zazwyczaj nie ma miejsca ,więc...
Kolor ciemnego bursztynu może się podobać.
Piany chwilę po nalaniu niestety nie ma ,co zdecydowanie na minus.
Na wysyceniu się nie znam ,ale jakąś głębię w sobie to piwo ma ,nagazowane też właściwie.
Smak na pewno charakterystyczny, niespotkałem takiego w żadnym z dotychczasowo pitych piw. Czuć w nim jakis owoc (niestety nie potrafię ocenić jaki - możliwe ,że to dwa ,trzy aromaty dają wrażenie takiego posmaku). Jak wcześniej napisałem smak jest raczej głęboki niż płaski. Mętne wcale nie jest - tutaj daję minusa ,bo producent na etykiecie zapewnia ,że takie Ale Ale będzie ale piwo mi smakuje, a jak na dotychczasowe próby piw z Piotrkowa Trybunalskiego to jestem nawet bardzo zaskoczony in plus. Gdybym miał wystawić ocenę ,to daję 4 i polecając życzę smacznego.
Comment
-
-
Piję właśnie egzemplarz z warki 18.05.2011. Piana nadspodziewanie wysoka i trwała. W zapachu lekkie weizenowe nuty, nieco owocowo-kwiatowych akcentów, trochę karmelu. W smaku można wyczuć goryczkę, co prawda nie jakoś bardzo intensywną ale za to długo pozostającą w ustach. Niestety do tego dochodzą słodko-kwaskowe nuty, ale nie jest to klasyczna ejlowa owocowość ale coś na kształt oranżady (albo jak przedmówcy pisali - landrynek), te posmaki IMO psują całość.
Przy odrobinie dobrej woli może sprawdzę za jakieś pół roku, czy wyewoluuje w dobrym kierunku, jeśli nie to nie będę po nim płakał.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnoherbaciany [4]
Piana: trwała, gęsta i obfita, lekko kremowa [4.5]
Zapach: nawet więcej niż trochę pszeniczny w charakterze, gożdzikowo-bananowy, nawet przyjemny, założę się, że z oszczędności użyli weizenowych drożdży [3]
Smak: W smaku już jest ale'owa owocowość, ale nadal na wyrażnej, lekko ostrawej, gożdzikowo-bananowej podbudowie [3.5]
Wysycenie: za wysokie, niezależnie od stylu [2.5]
Opakowanie: Nie razi, ale nudne. wkurzające zawijasy [3]
Uwagi: Dobre, mimo skrzywienia. Lekko orzeźwiające.
Moja ocena: [3.375]Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładna herbatka [4]
Piana: Dość spora czapa, utrzymuje się do końca picia.Śnieżnobiała. [4]
Zapach: Bardzo przyjemny - owocowy. Mogło go by być więcej. [4]
Smak: Naprawdę dobre piwo o klasycznych nutkach owocowych, goździkowych. Trochę brak m goryczki takiej jak w Bursztynowym Zawiercia ale ogólnei na duży plus. [4.5]
Wysycenie: Bez zarzutu. [4.5]
Opakowanie: Bez fajerwerków ale i bez wpadek. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.225]"nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"
Comment
-
-
Opinia laika, wielbiciela piwa od 20 lat
Dziś degustowałem Corneliusa Ale Ale (warka do 27.06.2011 r.) i mimo, iż jestem zwolennikiem pilsów, to piwo posmakowało mi. Barwa ciemnobursztynowa. Piana malutka, choć utrzymuje się do końca. Wysycenie dla mnie w sam raz. Etykieta wyróżniająca się na półce z polskimi browarami. ...i ta goryczka - mniam. Chętnie powtórzę.Last edited by podswierkiem; 2011-01-16, 19:16."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"
Comment
-
Comment