Okocim, Porter (od 2009)
Collapse
X
-
Comment
-
, ale rzeczywiście, przy domowym "półhurcie" (typu zgrzewka łódzkiego porterA z Aldika - chyba PLN 3,39 x 24 puchy - plus stosowne dodatki) koszty jednostkowe są poważne... Myślałeś nad kupnem spirytusu w necie? Całkiem na legalu, oczywista...
Comment
-
ja wiem, że dżołk :]
o spirytusie z neta nie pomyślałem, nawet nie sądziłem, że tak można. Ma ktoś jakieś poważne i legalne źródło/stronę?
Ostatni raz kupowałem spirytus w Biedronce na aroniówkę pół roku temu, a jeszcze wcześniej to za "czasów młodzieńczej głupoty" na ruskim bazarze
"Szlachetny ROYAL 25zł za lytre"Comment
-
I szczerze mówiąc - uważam, że jest (a przynajmniej te "odleżane" są) to jeden z najlepszych polskich porterów. Żywca zjada na śniadanie, większość "małobrowarowych" porterów też. Równać się z pitymi przeze mnie egzemplarzami mogły jedynie (też odleżakowane!) Komesy i Ciechany 22.). Nie jestem jakimś antykoncernowym sekciarzem, ale też staram się koncernu kupować jak najmniej, żeby jak najwięcej mojej kasy szło jednak na regionale i crafty-srafty. Ale porter z Okocimia to chyba ostatnio najlepszy przykład na to, że nie wszystko co z koncernu to syf i malaria. Bardzo dobry, owocowo-czekoladowy porter ze świetnie ukrytym alkoholem, zarazem delikatny, nieinwazyjny (jak na porter) i wyrazisty w smaku
Comment
-
Dzisiaj zakupiłem butelkę w celu wykonania sosu do pieczonych batatów z tempehem. Zostało z 200ml to sobie wypiłem. Świetny porter bałtycki, wyraźne wiśnie w aromacie i smaku, dosyć wytrawny, złożony. Chyba kupie więcej z warki 12.03.16 na leżakowanie.Comment
-
Chyba za szybko schodzą (tak jak "Żywiecki") bo nonstop są nowe warki i trudno o jakieś "starocie"
No ale poszukam tej z marca i jak znajdę od razu kupię kilka sztuk.Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-03-29, 09:46.Comment
-
Jak dla mnie piwo jest mocno alkoholowe, nagazowane, treściwe i strasznie ciężkie. Nie odnalazłem tutaj żadnych wad, natomiast pilo się żmudne, pomimo tego że piwo stało od jesieni w piwnicy. Za to zauważyłem nuty owocowe i karmelowe.Comment
-
poruszony powyższymi wpisami udałem się do mini carrefoura aby sprawdzić warki i obok 01.05.16 stoją marcowe w ilości ok. 10ciu. Co ciekawe jest warka 11.03.16 i 12.03.16.
Wczoraj wypiłem 11.03 i weszła jak złoto. Mimo że dość słodka jednak nie aż tak jak pamiętam z poprzedniego razu. Poza tym jest wszystko, czyli czekolada, owoce, alkohol schowany - no, jak trzeba!
To samo, niezależnie, potwierdził syn lat 7, który dostaje piwo do powąchania i na palcu do posmakowania (wychowanie w trzeźwości ze wskazaniem na rozwijanie odpowiednich gustów) stwierdzając że jest "miodowe i czekoladowe".
Dzisiaj porównam sobie 12.03, jeśli będzie równie dobrze, zakupię parę sztuk do szafy.
Kierując się obrzydliwym egoizmem wszystkie z warki marcowej upchałem w tyle, zasłaniając kartonem urquella, natomiast na przód wystawiłem maj, mając nadzieję że porteroluby nie sprawdzają warek.
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Prawie czarny, jednak prześwituje pod światło. [3]
Piana: Słabiutka, ale można to w ostateczności wybaczyć i odrobinkę usprawiedliwić. [3]
Zapach: Rozpuszczalnik niestety, dalej likier wiśniowy, odrobina czekolady, bez rewelacji. [3]
Smak: Zalepiająca słodycz i ten nieszczęsny rozpuszczalnik, nie wiem co podziało się z tym niegdyś dobrym porterem. [3]
Wysycenie: Tutaj nie mam zastrzeżeń, odpowiednie do gatunku [4]
Opakowanie: Czarno czerwona tonacja, najważniejsze parametry podane, ok. [4]
Uwagi: Do niedawna był to smaczny, treściwy porter, teraz jest mdły jak Grand imperial czy inny Cornelius. Szkoda.
Moja ocena: [3.1]Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2015-03-31, 17:09.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
A jednak przylazł ktoś i powybierał marzec, poza tymi schowanymi za kartonem. W związku z tym udało mi się jeszcze 2 wyczochrać i na święta zostałem z 5 sztukami. Pomimo chęci przekazania na leżak, aktualnie pozostała 1 butelczyna, która raczej też się nie uchowa.
Na półce pojawiła się warka lipcowa, zatem za chwilę maj będzie równie rozchwytywany, jakie wrażenia z degustacji warki majowej? czy to ta z rozpuszczalnikiem? piszcie kurka daty warek, dla porterów ma to niebanalne znaczenieComment
-
U mnie od razu przeskok
Na półkę zawitała warka sierpniowa
Z tyłu chowa się MajComment