Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

HGB w przypadku porteru nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Na pewno tylko to? Może jednak jakieś czary-mary nad kadziami, okadzanie dymem z ziół czy inne gusła?
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

Ja nie wiem. Zgaduję tylko o co mogło poprzednikom chodzić.

Porter HGB to taki dolny RIS po dodaniu wody :]
      to by była dopiero rewolucyjna technologia
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Pivotal
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny brąz,pod światło rubinowy. [4.5]
        Piana: Beżowa,drobnoziarnista. Po wlaniu całkiem ładna,po trzech minutach opadła do półcentymetrowej warstwy,pozostała do końca w postaci placka,ładnie oblepiała szkło. [4]
        Zapach: Mocny,bardzo ładny,można było wyczuć: słody palone,suszone śliwki,ciemną czekoladę. [4]
        Smak: Słodkie piwo,trochę zalepia usta. Słody palone,śliwki w czekoladzie,trochę wiśni z bomboniery,lekki karmel...jest też niewielka goryczka- alkohol dobrze ukryty. [4]
        Wysycenie: Małe,nawet jak na porter. [4]
        Opakowanie: Brązowe,zwrotne,etykiety utrzymane w kolorystyce czarno-beżowo-czerwonej...trochę informacji o składzie,kapsel z nadrukiem,ale nieciekawy. [4]
        Uwagi: Warka do 10.01.2016,wypite 10.01'15. Niezły porter,słodki,ale nie jest zapychającym ulepkiem.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivotal Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolor: Bardzo ciemny brąz,pod światło rubinowy. [4.5]
          Piana: Beżowa,drobnoziarnista. Po wlaniu całkiem ładna,po trzech minutach opadła do półcentymetrowej warstwy,pozostała do końca w postaci placka,ładnie oblepiała szkło. [4]
          Zapach: Mocny,bardzo ładny,można było wyczuć: słody palone,suszone śliwki,ciemną czekoladę. [4]
          Smak: Słodkie piwo,trochę zalepia usta. Słody palone,śliwki w czekoladzie,trochę wiśni z bomboniery,lekki karmel...jest też niewielka goryczka- alkohol dobrze ukryty. [4]
          Wysycenie: Małe,nawet jak na porter. [4]
          Opakowanie: Brązowe,zwrotne,etykiety utrzymane w kolorystyce czarno-beżowo-czerwonej...trochę informacji o składzie,kapsel z nadrukiem,ale nieciekawy. [4]
          Uwagi: Warka do 10.01.2016,wypite 10.01'15. Niezły porter,słodki,ale nie jest zapychającym ulepkiem.

Moja ocena: [4.025]
          Też kojarzył mi się z bombonierką, jak go piłem ostatni raz.

Comment

• Kones
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2014.07
            • 160

ostatnie zakupione warki (ku podsumowaniu):

08.2015 - solidnie odstany na sklepowej półce, co dało się już wyczuć w zapachu i smaku. Nie wiem czy do końca mi odpowiada ten rodzaj utlenienia, ale generalnie bardzo dobre.
            03.2016 - 2 dni temu kupiona ostatnia butelka. Bardzo dobry, chociaż trochę w słodką stronę, ale ja lubię słodsze.
            05.2016 - ostatnie 2 butelki z innego sklepu. Mniej słodki, alkohol dobrze się już schował, nie mam mu nic do zarzucenia, jeśli jeszcze gdzieś u Was
            10.2016 - świeżak, ale solidny, trochę czuć alko, ale poza tym bardzo dobrze, owoce i kawa, znowu słodziej. Do szafy.

Generalnie nie trafiłem na trefne warki z tego co stoi obecnie w sklepach i z czystym sumieniem mogę polecić tym, którzy lubią bardziej na słodko.
            Bardziej na wytrawnie to spodobał mi się ostatnio warmiński, a że też jest parę warek jeszcze odstanych na półkach zrobię przegląd.

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6470

Ocena z ARTomatu

Kolor: "Prawie" czarny a pod światło czerwony rubin. [3]
              Piana: Startowa ładna, beżowa, bąble szybko rosną i zostają warstewką prawie bez śladów na szkle. [3.5]
              Zapach: Kawa, susze owocowe, likier wiśniowy i alko ale w normie. [4]
              Smak: Słodko z lekką goryczką. Alko lekko grzeje. Owocowość z suszy, wiśnia na słodko. Mała paloność. [4]
              Wysycenie: Średnie. [4]
              Opakowanie: Dużo ładniejsze niż to z czerwonym i beczkami. Kazimierz Janik dobrze wypadł na zdjęciu. Kapsel czarny, prosty z napisem PORTER
              - - - - - - - - -/ten sprzed lat to ideał ale mało rzemieślniczy był/. [4]

Uwagi: Ciekawe! - zostały podane IBU 38 i EBC >120. No nie jest źle z warką 4.11.16 ale ciała coś mi mało a za dużo słodkiego.

Moja ocena: [3.9]
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2015-06-02, 15:46.

Comment

• dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4015

Może wyjdę na d.ebila, ale kto to jest Kazimierz Janik?

Etykieta stanowczo lepsza niż ta z beczkami. Czekam zatem, aż nowa wersja wjedzie na sklepy to zakupię i przetestuję

Comment

• Pancernik
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9799

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może wyjdę na d.ebila, ale kto to jest Kazimierz Janik?

Nie pękaj, jest nas dwóch (co najmniej) .

Comment

• Estrelicia
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2014.09
                    • 108

jeżeli to ten z etykiety, to cosik się postarzał

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4015

Javox nie bądź świnia, napisz kto to :] piwowar, jakiś sportowiec?
                      na polityka za młody i nie ten rejon kraju
                      gugle wskazuje na weterynarza z tamtych okolic, ale temu zawodowi nie za blisko do browaru.

chyba, że taki ciąg zdarzeń
                      słód w browarze>odpad odebrany przez rolnika>krowa zachorowała po zjedzeniu tego przysmaku> przyjeżdża Pan Janik leczy krówkę > i w nagrodzie jest na etykiecie

Chyba, że ekonomista z krakowskiej AE ?
                      ależ oftopic
                      Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-06-03, 10:39.

Comment

• Pancernik
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9799

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                        gugle wskazuje na weterynarza z tamtych okolic, ale temu zawodowi nie za blisko do browaru.
                        Jak to? A bydlęca żółć???

Comment

• Kones
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.07
                          • 160

Mi to wygląda na piwowara sportowca okazjonalnie parającego się polityką dla niepoznaki w innych częściach kraju, zaś z wykształcenia jest weterynarzem ekonomistą ze specjalizacją plastyczną: "żółć jako składnik niesłodowany w wypustach pozakraftowych ze wskazaniem na "bydlęca" (dla browarów łódzkich - szczurza)".
                          W tym wypadku, skoro to 38IBU, jest to działanie na szkodę browaru, gdyż wartość żółci wielokrotnie przewyższa wartość starej marynki, odnalezionej w piwnicy przez pewnego meksykańskiego piwowara.

Slainte!

Comment

• laiquibe
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.05
                            • 36

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty, na dole szkła drobne refleksy czerwieni. [4.5]
                            Piana: Ładna, drobnoziarnista, dość szybko opadła ale praktycznie do końca coś było - 1-3mm. [4]
                            Zapach: Owocowy, słodki, lekko alkoholowy, może jakaś śliwka i paloność. Słodowość w tle, taki chleb. Po jakimś czasie zapach się odrobinę zepsuł - nuta alkoholowa zaczęła wychodzić na pierwszy plan. [4]
                            Smak: Nieźle zamaskowany alkohol, lecz miejscami dawał o sobie znać. Takie uderzenie alkoholowości miejscami. Słodkie, kawowe, bardzo gładkie w odbiorze. Delikatna śliwka. Goryczka alkoholowa, minimalnie zalegająca. Bardzo pijalne, wysycenie tylko pomogło, dość treściwe. Lekka paloność w smaku. [4.5]
                            Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
                            Opakowanie: Prosty ale mający coś w sobie kapsel. Solidnie wykonane opakowanie, choć wzór etykiety zamiast z piwem, skojarzył mi się z górnictwem/kopalnią. Nie wiem czemu. [4]
                            Uwagi: Warka do 21.08.2016r. zakupiona w Auchan KRK. Podejrzewam, że to z powodu świeżej warki ale wydaje mi się, że mógłby być lepiej zamaskowany alkohol. Poza tym bardzo mi smakowało, idzie do lochów.

Moja ocena: [4.25]
                            http://miesozerny.pl

Comment

• marqqq
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2014.12
                              • 682

Piłem już palone, bocki, ajpy srajpy i różne sezonowe wynalazki, ale porter pierwszy raz.
                              Jest ku temu okazja bo w Kauflandzie promocja, 2.75 + butla.
                              Muszę powiedzieć że bardzo smakuje mi to piwo. I pewnie bym kupował, ale normalnie dość dużo jak na koncerniak.

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4015

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piłem już palone, bocki, ajpy srajpy i różne sezonowe wynalazki, ale porter pierwszy raz.
                                Jest ku temu okazja bo w Kauflandzie promocja, 2.75 + butla.
                                Muszę powiedzieć że bardzo smakuje mi to piwo. I pewnie bym kupował, ale normalnie dość dużo jak na koncerniak.
                                nie wiem co napisać
                                albo nędzna prowokacja, albo

portery nie są dla Ciebie
                                2,75złto drogo
                                szkur.w..
                                Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-06-13, 22:01.

Comment

Przetwarzanie...
                                X