Okocim, Porter (od 2009)
Collapse
X
-
Piłem już palone, bocki, ajpy srajpy i różne sezonowe wynalazki, ale porter pierwszy raz.
Jest ku temu okazja bo w Kauflandzie promocja, 2.75 + butla.
Muszę powiedzieć że bardzo smakuje mi to piwo. I pewnie bym kupował, ale normalnie dość dużo jak na koncerniak.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemno brunatny, nieprzejrzysty. Nie jest to jednak "ciorna smoła" [4]
Piana: Drobno ziarnista, średnio obfita. Szybko odpada do 1-2mm kożuszka. Leciutko zdobi szkło [4]
Zapach: Głównie owoce (suszone) śliwka i lekkie rodzynki. Wiśnióweczka z lekkim alkoholem, ale w fajnym wydaniu. troszkę ciemnego razowego chleba ? (coś jak kwas razowy do picia) Możliwe, że lekka czarna posłodzona kawa [4]
Smak: Oceniam przez pryzmat tego, że jest to praktycznie "świeżak. Od razu czuć, że stoi po słodszej stronie mocy, jednak do ulepka mu daleko. Czuć to co w aromacie. Jest śliwka, rodzynki, ciemny chleb, czarna słodka kawa, muśnięcie lukrecji. Nuta alkoholowa, ale bardziej pralinowa niż tępo spirytusowa. Brakuje troszkę czekolady oraz paloności dla skontrowania słodkości, ale i tak jest całkiem przyjemnie. Jak na taką świeżynkę jest całkiem przyjemnie i wchodzi przeraźliwie gładko, a mrozów za oknami nie ma [4]
Wysycenie: Niskie. Skłania ku szybkiemu wypiciu [4.5]
Opakowanie: Te beczki i reszta jest po prostu mało czytelna. Piję starą wersję. Plusik za dedykowany kapsel [3.5]
Uwagi: Warka 21.08.2016
KOD LPL03L/059
Cena w promocji 3,89zł +kaucja
Pite dziś/teraz w temperaturze leciutkiego schłodzenia.
Za takie pieniądze tylko brać i wsadzać do piwnicy. Ten porter zdecydowanie odcina się od słodkich corneliusowych zapędów.
Nic tylko pić
Moja ocena: [4]Comment
-
Kolor: Bardzo ciemno brunatny, nieprzejrzysty. Nie jest to jednak "ciorna smoła" [4]
Piana: Drobno ziarnista, średnio obfita. Szybko odpada do 1-2mm kożuszka. Leciutko zdobi szkło [4]
Zapach: Głównie owoce (suszone) śliwka i lekkie rodzynki. Wiśnióweczka z lekkim alkoholem, ale w fajnym wydaniu. troszkę ciemnego razowego chleba ? (coś jak kwas razowy do picia) Możliwe, że lekka czarna posłodzona kawa [4]
Smak: Oceniam przez pryzmat tego, że jest to praktycznie "świeżak. Od razu czuć, że stoi po słodszej stronie mocy, jednak do ulepka mu daleko. Czuć to co w aromacie. Jest śliwka, rodzynki, ciemny chleb, czarna słodka kawa, muśnięcie lukrecji. Nuta alkoholowa, ale bardziej pralinowa niż tępo spirytusowa. Brakuje troszkę czekolady oraz paloności dla skontrowania słodkości, ale i tak jest całkiem przyjemnie. Jak na taką świeżynkę jest całkiem przyjemnie i wchodzi przeraźliwie gładko, a mrozów za oknami nie ma [4]
Wysycenie: Niskie. Skłania ku szybkiemu wypiciu [4.5]
Opakowanie: Te beczki i reszta jest po prostu mało czytelna. Piję starą wersję. Plusik za dedykowany kapsel [3.5]
Uwagi: Warka 21.08.2016
KOD LPL03L/059
Cena w promocji 3,89zł +kaucja
Pite dziś/teraz w temperaturze leciutkiego schłodzenia.
Za takie pieniądze tylko brać i wsadzać do piwnicy. Ten porter zdecydowanie odcina się od słodkich corneliusowych zapędów.
Nic tylko pić
Moja ocena: [4]Comment
-
Kolor: "Prawie" czarny a pod światło czerwony rubin. [3]
Piana: Startowa ładna, beżowa, bąble szybko rosną i zostają warstewką prawie bez śladów na szkle. [3.5]
Zapach: Kawa, susze owocowe, likier wiśniowy i alko ale w normie. [4]
Smak: Słodko z lekką goryczką. Alko lekko grzeje. Owocowość z suszy, wiśnia na słodko. Mała paloność. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Dużo ładniejsze niż to z czerwonym i beczkami. Kazimierz Janik dobrze wypadł na zdjęciu. Kapsel czarny, prosty z napisem PORTER
- - - - - - - - -/ten sprzed lat to ideał ale mało rzemieślniczy był/. [4]
Uwagi: Ciekawe! - zostały podane IBU 38 i EBC >120. No nie jest źle z warką 4.11.16 ale ciała coś mi mało a za dużo słodkiego.
Moja ocena: [3.9]Comment
-
-
Aj, przepraszam, nauczony, że bzdur marketingowych się nie czyta tylko szuka się na opakowaniu odpowiedniej, sformalizowanej metryczki, nie zwróciłem uwagi na:
Porter to dla mnie głęboki, szlachetny smak oraz niepowtarzalna ciemna barwa. Ten gatunek zawdzięcza swój wyjątkowy charakter połączeniu kilku rodzajów słodu, w tym monachijskiego, karmelowego i palonego. Polecam - Kazimierz JanikComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niespodziewanie ciemny, na dole szkła rubinowe refleksy. [4.5]
Piana: Beżowa, średnio obfita, średnio pęcherzykowa, lekko oblepia szkło. [3.5]
Zapach: Dość dużo słodyczy, karmel, paloność, rodzynki, śladowe i nieprzeszkadzające ilości alkoholu. [4]
Smak: Mocno słodowe, wyraźne nuty suszonych śliwek i rodzynek, dużo lukrecji, paloność na średnim poziomie, mogłaby być większa, alkohol zbyt mocno wychodzi, mimo że nie często mi nie przeszkadza to tutaj jest zbyt ordynarny. [3.5]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4]
Opakowanie: Bardzo podoba mi się nowa etykieta, chyba najlepsza koncernowa, brak składu. [4.5]
Uwagi: Nie jest zły ale ta warka chyba nie należy do najlepszych 04.11.16r, może dlatego że ma ważność do dnia moich urodzin.
Moja ocena: [3.8]Comment
-
Poszło kilka butelek nowej wersji do szafy w piwnicy. Niech się układają.
A składu pewnie nie piszą dla zasady. Skoro nigdzie nie piszą to co będą się wychlać :]
chociaż na tej serii wielkanocno-sezonowej chyba się chwalą pełnym składem, a porter zahacza stylistyką i zamysłem o tą ich "rzemieślniczą serie".Comment
-
Warka do 11.03.2016r. (wstawiona do lochów w 19.03.2015r.) - nuty czekoladek z alkoholem i wiśniowej nalewki, spora słodycz, ale kontrowana przez goryczkę. Alkohol wyczuwalny, ale raczej likierowy, bez żadnych nut spirytusowych, przyjemnie rozgrzewający przełyk. Spore wysycenie. Przez wysycenie i słodycz piwo dosyć ciężkie, ale na pewno z potencjałem do leżakowania. Wyrób gęsty i treściwy, nie ma tutaj wodnistości charakterystycznej dla wielu gorszych porterów, w tym Perły i Raciborza, a nawet Porteru Cieszyńskiego. Jest to piwo idealne do długiego męczenia, butelka 0,5l jest dużą ilością - wypicie takiej ilości tego porteru jest nieco męczące dla mnie. O ile uważam Okocim Porter za dobre piwo, to lepiej by mi pasował w mniejszej pojemności. Poczekamy co będzie po leżaku (mam 2 butelki z młodszej warki w piwnicy) - jeśli słodycz i wysycenie zmaleją, to może być z tego świetny, bogaty w nuty smakowe leżak.Comment
-
Dziś konsumowany leżak, warka do grudnia tego roku, co do wizualu - nie jest czarny, nie jest nawet ciemnobrunatny, jest brązowawy z rubinowymi przebłyskami, kolor słaby. Piana podobnież, temperatura minimalnie poniżej pokojowej (30 minut w lodówce) a piana to była tylko cienka obrączka, lacing za to robiła świetny. Ale jak to pachnie i smakuje! W nosie praliny wiśniowe i śliwki w czekoladzie, w smaku jest tego tylko więcej, kwaskowość bardzo dobrze balansuje słodycz przez co porter jak na swój procent jest ekstremalnie pijalny. Im dalej tym ciekawiej - goryczka popiołowo-czekoladowa, jak prawdziwa, gorzka czekolada, lekkie nuty szlachetnych alkoholi, ale bardzo dobrze zbalansowane, zgrane ze słodyczą, przez co wyczuwalne dopiero, gdy grzeją w przełyk. Gęste, osadza się na kubkach smakowych i daje bardzo przyjemny, wiśniowy posmak. 0,5 litra weszło w niecałe 10 minut, co mnie nieco przeraziło, bo smakowało tak dobrze, że chciałoby się pić i pićMam jeszcze dwie sztuki tej samej warki w piwnicy, więc za rok może dwa należy spodziewać się kolejnego postu
Comment
-
Podawaj date waxnosci inavzj taki opis nie ma kompletnie srnsuRównież tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/Comment