Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir Wyświetlenie odpowiedzi
    ...że piwo było jak dla mnie zbyt słodkie, momentami przebijało w swojej słodkości Corneliusa.
    No właśnie. Baltic Portera z Corneliusa już skreśliłem ze swojego piwospisu, bo tylko słodkie i niewiele ponad to. A tu okazuje się, że Okocim tak samo, poza przytłumiającą wszystko słodkością niewiele zostaje. Faktycznie pierwsze warki były dużo lepsze, mniej słodkie (prawie wcale), goryczkowe, palone słody, kawa i te klimaty znane z najlepszych porterów. Właśnie dziś piję, kupione jakieś dwa tygodnie temu, mam jeszcze jedną flaszkę, no, to poleży, albo jak wolicie, poleżakuje sobie długo... A kupować następne - długo nie.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

Porter Corneliusa aż tak mdląco słodki to nie jest.

Comment

• Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
        Porter Corneliusa aż tak mdląco słodki to nie jest.
        No to wyszło, że czy Okocim, czy Cornelius, to ta sama dolna, albo nawet mniej niż dolna półka porterowa. Wniosek: pić inne, lepsze. Nawet jest w czym wybierać.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

Te dwa portery są dość płytkie w smaku. Moimi ulubionymi są Warmijski i Grand Imperial Porter Ambera.

Comment

• Piecia
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.02
            • 3312

Ocena z ARTomatu

Kolor: Próbowałem próbką "latarkową" w połowie kufla - ledwie prześwituje, a to, co widać, to cieeeeemna wiśnia [5]
            Piana: na początku gęsta, kremowa, trzyma się długo - do końca powolnej degustacji [4.5]
            Zapach: na przemian kawa z gorzką czekoladą - ładny, nie odrzuca, wręcz przeciwnie [4.5]
            Smak: pierwszy łyk mnie rozczarował - odrzucająco alkoholowy - potem coraz lepiej, palony, goryczkowy, w tle ja skojarzyłem ze świeżym ziarnem słonecznika (bardzo lubię) [3.5]
            Wysycenie: na początku idealne, jednak szybko bąbelki uciekają, mimo gęstej piany i pod koniec czuć niedosyt [4]
            Opakowanie: butelka ładna, wyróżnia się, logo Okocimia ładne (mam sentyment do niego) ale brak info o blg, kapsel taki zwyczajny... [3]
            Uwagi: do oceny skłonił mnie pierwszy odrzucający łyk - wcześniej ten porter nie zapadł mi jakoś szczególnie w pamięć. Kupione w karfurze na Sadybie (3,99). Będę pewnie wracał do niego, bo jest dostępny w marketach w rozsądnej cenie, jednak do Porteru Żywiec bardzo bardzo mu daleko

Moja ocena: [4.025]
            Koniec i bomba,
            Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Smolisty z odcieniem wiśni. [5]
              Piana: Tworzy się i znika zostawiając cienki kożuszek. [3]
              Zapach: Gdzieś w tle czuć coś przyjemnego ale na to żeby poczuć to jest tu zbyt mało o wiele zbyt mało tego zapachu. [3]
              Smak: Podobnie jak w zapachu coś tam jest i nawet przyjemne ale tak mało, że do końca nie wiadomo co. Zbyt słodkie. [3.5]
              Wysycenie: OK [4.5]
              Opakowanie: Tłoczona butelka i odpowiednia do porteru kolorystyka. [5]
              Uwagi: W świecie porterów przeciętne ale jak na koncern może być.

Moja ocena: [3.475]
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Pery77
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.03
                • 142

Całkiem udane piwo jak na koncern. Niestety nie było mi dane sprubować jego starszej wersji( ze słyszenia wiem że było to bardzo dobre piwo) więc nie mogę porównać. Ale i tak mozna tego porterka oceniać pozytywnie. Jest troche słodszy od portera żywieckiego(bardziej wytrawnego) ale nie jest to wielka wada. Może nie jest to najszlachetniejszy porter bałtycki jakiego piłem ale za cenę 3,89 w tesco to wcale nie jest zły wybór. Jeśli mam do wyboru w markecie z porterów tylko tego okocimia i całą mase podobnych jasnych nijakich pilsów w podobnej cenie to bez zastanowienia biorę tego okocimskiego porterka.

Comment

• Cyssiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.05
                  • 93

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękna czerń, u podstawy bardzo ciemna wiśnia/bursztyn [4]
                  Piana: Firany na ściankach oraz gęsty kożuch. Ładny kolorek, trwałość na plus. [4]
                  Zapach: Taki jak bym się od Portera spodziewał - kawa, palony słód, karmel. Gorzkie już w nosie [4]
                  Smak: Przyznam że jeden z moich ulubionych Porterów. Goryczka nie tak intensywna jak choćby w Baltic Porterze, czy produkcie Żywca. Czuć przede wszystkim mocno palony słód, następnie elementy kawy i karmelu. Przyjemnie. [4.5]
                  Wysycenie: Nieco przesadzone. [4]
                  Opakowanie: Wyjątkowo uwielbiam projekt Okocimski Dam 4.5, bo szczerze mówiąc nie pamiętam czy ekstrakt był podany. [4.5]
                  Uwagi: Jest wiele lepszych Porterów, lecz to jest moim zdaniem, duma Okocimska. Naprawdę świetny koncernowy porter, brawo!

Moja ocena: [4.225]
                  "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

• Cyssiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.05
                    • 93

Rzucam pytaniem - co się stało z porterem okocimia? Od jakiegoś czasu go nie widzę, ani w masówkach ani w specjalistycznych.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23929

Ja widuję go często. Ostatnio widziany np. w Realu Korona Wrocław.
                      Last edited by ART; 2011-08-09, 11:36.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

Ja też widuję go często, np. ostatnio w Top Market w Tarczynie. W masówkach też zawsze jest
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• fuliano
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1835

w Tesco też zawsze jest

Comment

• delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

Podobnie w Almie i Auchan.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Cyssiek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.05
                              • 93

Czyli Lublin to wiocha, bo ani w Tesco, ani w Almie/Delimie, Piwoszach, Alkoholach Świata, Leclercach, Carrefourach, U Gosi, Kazimierzu i innych gównianych sklepikach go nie ma. Albo ja jestem ślepy. Arrr, czas się stąd wynieść.

Comment

• piotry
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.08
                                • 761

możliwe że nie zauważasz - wygląda niemal identycznie jak okocim mocny

Comment

Przetwarzanie...
                                X