Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir
Wyświetlenie odpowiedzi
Okocim, Porter (od 2009)
Collapse
X
-
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziPorter Corneliusa aż tak mdląco słodki to nie jest.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Próbowałem próbką "latarkową" w połowie kufla - ledwie prześwituje, a to, co widać, to cieeeeemna wiśnia [5]
Piana: na początku gęsta, kremowa, trzyma się długo - do końca powolnej degustacji [4.5]
Zapach: na przemian kawa z gorzką czekoladą - ładny, nie odrzuca, wręcz przeciwnie [4.5]
Smak: pierwszy łyk mnie rozczarował - odrzucająco alkoholowy - potem coraz lepiej, palony, goryczkowy, w tle ja skojarzyłem ze świeżym ziarnem słonecznika (bardzo lubię) [3.5]
Wysycenie: na początku idealne, jednak szybko bąbelki uciekają, mimo gęstej piany i pod koniec czuć niedosyt [4]
Opakowanie: butelka ładna, wyróżnia się, logo Okocimia ładne (mam sentyment do niego) ale brak info o blg, kapsel taki zwyczajny... [3]
Uwagi: do oceny skłonił mnie pierwszy odrzucający łyk - wcześniej ten porter nie zapadł mi jakoś szczególnie w pamięć. Kupione w karfurze na Sadybie (3,99). Będę pewnie wracał do niego, bo jest dostępny w marketach w rozsądnej cenie, jednak do Porteru Żywiec bardzo bardzo mu daleko
Moja ocena: [4.025]Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Smolisty z odcieniem wiśni. [5]
Piana: Tworzy się i znika zostawiając cienki kożuszek. [3]
Zapach: Gdzieś w tle czuć coś przyjemnego ale na to żeby poczuć to jest tu zbyt mało o wiele zbyt mało tego zapachu. [3]
Smak: Podobnie jak w zapachu coś tam jest i nawet przyjemne ale tak mało, że do końca nie wiadomo co. Zbyt słodkie. [3.5]
Wysycenie: OK [4.5]
Opakowanie: Tłoczona butelka i odpowiednia do porteru kolorystyka. [5]
Uwagi: W świecie porterów przeciętne ale jak na koncern może być.
Moja ocena: [3.475]"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Całkiem udane piwo jak na koncern. Niestety nie było mi dane sprubować jego starszej wersji( ze słyszenia wiem że było to bardzo dobre piwo) więc nie mogę porównać. Ale i tak mozna tego porterka oceniać pozytywnie. Jest troche słodszy od portera żywieckiego(bardziej wytrawnego) ale nie jest to wielka wada. Może nie jest to najszlachetniejszy porter bałtycki jakiego piłem ale za cenę 3,89 w tesco to wcale nie jest zły wybór. Jeśli mam do wyboru w markecie z porterów tylko tego okocimia i całą mase podobnych jasnych nijakich pilsów w podobnej cenie to bez zastanowienia biorę tego okocimskiego porterka.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękna czerń, u podstawy bardzo ciemna wiśnia/bursztyn [4]
Piana: Firany na ściankach oraz gęsty kożuch. Ładny kolorek, trwałość na plus. [4]
Zapach: Taki jak bym się od Portera spodziewał - kawa, palony słód, karmel. Gorzkie już w nosie [4]
Smak: Przyznam że jeden z moich ulubionych Porterów. Goryczka nie tak intensywna jak choćby w Baltic Porterze, czy produkcie Żywca. Czuć przede wszystkim mocno palony słód, następnie elementy kawy i karmelu. Przyjemnie. [4.5]
Wysycenie: Nieco przesadzone. [4]
Opakowanie: Wyjątkowo uwielbiam projekt Okocimski Dam 4.5, bo szczerze mówiąc nie pamiętam czy ekstrakt był podany. [4.5]
Uwagi: Jest wiele lepszych Porterów, lecz to jest moim zdaniem, duma Okocimska. Naprawdę świetny koncernowy porter, brawo!
Moja ocena: [4.225]"Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"
Comment
-
-
Ja widuję go często. Ostatnio widziany np. w Realu Korona Wrocław.Last edited by ART; 2011-08-09, 11:36.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Podobnie w Almie i Auchan."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Czyli Lublin to wiocha, bo ani w Tesco, ani w Almie/Delimie, Piwoszach, Alkoholach Świata, Leclercach, Carrefourach, U Gosi, Kazimierzu i innych gównianych sklepikach go nie ma. Albo ja jestem ślepy. Arrr, czas się stąd wynieść."Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"
Comment
-
Comment