Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kurgan Wyświetlenie odpowiedzi
    piję na zmianę z Żywcem,
    słodkie po babsku ale przyjemne

Łódzki z Ciechanem odpadł z rywalizacji bo za kwaśny i zbyt przypalony

w Almie za 3,60 +butelka
    Porter bałtycki ma być "przypalony".
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

dlatego polubiłem lwówkowego P. :]
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pociemniała coca-cola. [4.5]
        Piana: Na początku nawet wysoka, jednak opada dosyć szybko, redukując się do kożucha. Osadza się na ściankach. [4]
        Zapach: Kawa, suszona śliwka i coś jakby... Lukrecja. [4]
        Smak: Nooo, wreszcie coś smacznego! Piję to piwo w temperaturze niewiele niższej, niż pokojowa (lubię pić ciepłe piwo, a co!) i zaskakująco dużo jest w tym piwie owocowości, jakby wiśni i śliwki. Ponadto paloność, kawy jakby jakoś mniej. Tylko kurczę męczy mnie znowu jakiś nieprzyjemny, lekarstwowy posmak, jak w przypadku piwa pszenicznego z tego browaru... Majaczy gdzieś w tle, ale czuję go na pewno. Może to przez warunki przechowywania go na stacji benzynowej?
        Alkohol wyczuwalny, ale nienachalny. [4]
        Wysycenie: OK. [5]
        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, fajny kapsel, na kontrze krótki opis piwa, użytych słodów. [4]
        Uwagi: Kupione na stacji benzynowej wraz z 3 innymi piwami, w sumie za 10 zł. Jakaś świeża warka chyba, ważna do 18.04.2015. Pozytywne zaskoczenie, a w tej cenie - bezkonkurencyjne!

I przypadł mi do gustu bardziej, niż cieszyński, w którym alkohol bywa bardziej męczący. Z tym, że Żywiec Porter pijam prawie wyłącznie z beczki, nie porównuję z wersją butelkową.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

I nowy design:
          Attached Files

Comment

• Makarons
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.01
            • 1

Niestety wcześniejszy Porter Okocim był świetny, a teraz smakuje podobnie jak Żywiec, którego nie lubię Po prostu zniszczyli dobre piwo, bo postanowili oszczędzić i dali do tego zwrotną butelkę :/.

Comment

• Mario_Lopez
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 991

Przepraszam, że się wtrącę, ale Żywiecki a raczej Cieszyński porter, to zupełnie inna bajka niż ten Okocimski/Brzeski...

Na próżno w Cieszyńskim szukać takiej słodyczy jak w tym Okocimskim, co nie zmienia faktu, że oba są co najmniej dobre.
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi

Na próżno w Cieszyńskim szukać takiej słodyczy jak w tym Okocimskim, co nie zmienia faktu, że oba są co najmniej dobre.
                Rzeczywiście, takiej słodyczy, to nawet Cornelius nie zna.
                Dla mnie jest za słodkie.

Comment

• WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

Degustowany przeze mnie egzemplarz na pewno nie był wściekle słodki I znacznie lepszy od Corneliusa. Czy lepszy od Żywiec Porter? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ porter cieszyński piję wyłącznie w sytuacjach imprezowo-towarzyskich, ale myślę, że tak.
                  Last edited by WojciechT; 2014-02-05, 16:29.

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                    Degustowany przeze mnie egzemplarz na pewno nie był wściekle słodki I znacznie lepszy od Corneliusa. Czy lepszy od Żywiec Porter? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ porter cieszyński piję wyłącznie w sytuacjach imprezowo-towarzyskich, ale myślę, że tak.
                    Jutro zajdę do Tesco (po Corneliusa) i do Żabki (po Okocim) i stwierdzę sobie który z tych porterów bije na łeb, na szyję pod względem słodyczy wszystkie inne portery.

Comment

• Mario_Lopez
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.08
                      • 991

Co jak co, ale Okocim Porter jest o lata świetlne przed Corneliusem i to nie wymaga dłuższej dyskusji.

Cornelius to słodki ulepek bez żadnej pełni, Okocim zaś, ma do zaoferowania w smaku kilka innych ciekawych cech oprócz samego cukru
                      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• kurgan
                        Gość
                        • 2004.04
                        • 315

Cornelius to tylko 18tka, za to słodycz i pełnia Okocimia zniewala, bliżej mu teraz to quadów, Żywiec odpadł ze względu na metaliczność, to już czarny koń wśród porterów, ciekawe skąd pomysł by porter był tylko gorzki a nie słodki...

Comment

• WojciechT
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jutro zajdę do Tesco (po Corneliusa) i do Żabki (po Okocim) i stwierdzę sobie który z tych porterów bije na łeb, na szyję pod względem słodyczy wszystkie inne portery.
                          Może to być kwestia warki. Wrażenia w tym wątku, które pojawiły się później, są inne, od tych, które pojawiły się wcześniej. Wcześniej pisano o tym piwie głównie w kontekście nadmiernej słodkości, ostatnie opinie są nader pochlebne. Chyba że mamy aż tak odmienne gusta, co przecież nie jest niemożliwe

Zdrowie

Przy okazji - Ełk piękne miasto, często tam bywałem jako nastolatek (moja kuzynka tam mieszka).
                          Last edited by WojciechT; 2014-02-05, 19:33.

Comment

• yoxik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2012.10
                            • 427

osobiście preferuje teraz Ciechanowski porter moim zdaniem wzrost formy wyśmienite warki Okocim jest ok ale lekko za słodki i przebija się alkohol
                            Również tutaj
                            https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• DariuszSawicki
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2012.08
                              • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi

Przy okazji - Ełk piękne miasto, często tam bywałem jako nastolatek (moja kuzynka tam mieszka).
                              To ja pozdrawiam Ciebie i Katowice. Niestety nigdy w tym mieście nie byłem.
                              Kiedy będziesz na Mazurach to daj znak na PW.
                              Wypijemy nie jedno

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makarons Wyświetlenie odpowiedzi
                                Niestety wcześniejszy Porter Okocim był świetny, a teraz smakuje podobnie jak Żywiec, którego nie lubię Po prostu zniszczyli dobre piwo, bo postanowili oszczędzić i dali do tego zwrotną butelkę :/.
                                a ile lat temu okocim porter był bezzwrotny? bo obecna wersja jak i ta poprzednia bez etykiety to wersje zwrotne.

Te okocimy które piłem były słodkawe i troszkę nijakie. Raczej do leżakowania. W Żywieckim łatwiej było trafić już ułożony egzemplarz.

Ale kupiłem kilka porterów to przetestuję

Cornelius jest mniej zatykający(choć nadal słodki) pod koniec daty do spożycia
                                Last edited by dlugas; 2014-02-06, 09:11.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                                X