Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

Mnie już od kilku podejść niepokoi lekko octowy aromat. Piwo jest słodsze, gęste, ale ten aromat bardzo mi nie pasuje. Jak kupuje w promocji to zastanawiam się czy to nie będzie z tego kanału po 2 latach. Na razie da się wypić.

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

Daj mi warkę to przetestuję to samo z "nie promocji", bo u mnie takowych brak
      Last edited by dlugas; 2015-11-04, 10:10.
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

Wciąż na mojej prywatnej liście na szczycie. Wciąż doszukuję się wad, nie wiem czy ma to sens, bo piwo to niezmiennie mi smakuje. Znalazłem w końcu minus, wyraźnie wyczułem kapronian etylu, anyż dokładniej mówiąc. Jednak minus to raczej w teorii, bo anyż w tym piwie świetnie współgra z resztą smaków. A ponieważ go lubię, więc nawet za zaletę bym to uznał.
        Last edited by jacekan; 2015-11-10, 20:00. Powód: poprawka
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

Właśnie dostał złoty medal w Niemczech.

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
            Wciąż na mojej prywatnej liście na szczycie. Wciąż doszukuję się wad, nie wiem czy ma to sens, bo piwo to niezmiennie mi smakuje. Znalazłem w końcu minus, wyraźnie wyczułem kapronian etylu, anyż dokładniej mówiąc. Jednak minus to raczej w teorii, bo anyż w tym piwie świetnie współgra z resztą smaków. A ponieważ go lubię, więc nawet za zaletę bym to uznał.
            anyż czy lukrecję ? bo to w sumie podobne zapachy/smaki

Lukrecja w utlenionych porterach to częsty aromat i smak :]
            ja lubię, choć oczywiście w nie hurtowych ilościach na butelkę
            No to indywidualna tolerancja na ten specyficzny aromat i smak. Większość populacji wymięka na czarnym haribo, nie wspominając już o pastisie itp. :]
            Last edited by dlugas; 2015-11-11, 17:14.

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Warka do 26.01.2017. Jestem niekulturalny i czytając książkę popijam piwo wprost z butelki.

Treściwe, ciężkie, słodycz spora, ale pojawia się i gorycz. Alkohol niewyczuwalny. Pyszne. Nie wiem, czy to najlepszy polski porter bałtycki, ale na pewno wciąż w czołówce.

Comment

• NightHawk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.08
                • 108

Porównywałem ostatnio warkę do 11.03.2016 ze świeżym Łódzkim Porterem i oba wypadły bardzo podobnie. Ciężko było określić, które lepsze, ale biorąc pod uwagę, że to z rok albo nieco dłużej leżało, to jednak Łódzkie wygrywa.
                Świetna piana. Aromat - wiśnie. W smaku bardziej słodko, niż wytrawnie i brakowało mi paloności. Alkohol całkiem dobrze ułożony. Ogólnie warka zdecydowanie na plus.

Comment

• Admirador
                  • 2015.03
                  • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Raczej ciemnobrunatny niż 100 % czarny [4]
                  Piana: Beżowa, na starcie dość ładna. Opadła szybko, trochę na szkle pozostało, ale bez rewelacji. [3.5]
                  Zapach: Suszone owoce, chyba śliwki, może rodzynki. Dalej likierowe wiśnie i ogólnie nuta alkoholowa, ale w tym lepszym wydaniu. Poza tym nuty palone i czekoladowe, choć jednak w tle. [3.5]
                  Smak: Jest słodycz, ale akceptowalna. Na pewno nie jest to ulepek. Alkohol wyczuwalny, ale tak jak w aromacie raczej likierowy, bombonierkowy Piwo bardzo gładkie, przyjemnie rozgrzewa. Trochę paloności brakuje.
                  Ocenię na 4 choć gdyby była taka opcja dałbym 3.75. [4]
                  Wysycenie: Niskie, optymalne. [5]
                  Opakowanie: Dziwna (a może wcale nie dziwna) sprawa, bo sporo informacji, które mało kto podaje (np. EBC), a z drugiej strony brak podanego składu. Za to muszę sporo odjąć. [3]
                  Uwagi: Piwo z datą 26/01/17, więc raczej świeżynka.
                  Dawno nie piłem, okazało się być lepsze niż mi się zapamiętało, na pewno nie tak słodkie jak się obawiałem.
                  Ogólnie więc ocena na plus. Ale w moim prywatnym rankingu porterów ten jest na pewno poza podium (Ciechan, Warmiński, Komes).

Moja ocena: [3.775]
                  Last edited by Admirador; 2015-11-18, 16:38.

Comment

• palaj
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.12
                    • 36

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolor: Czarny, z bursztynowymi przebłyskami
                    Piana: średnio obfita, drobna, lekko beżowa. Mało oblepia szkło, ale dość trwała
                    Zapach: Średnio intensywny. Jest karmel, chleb razowy, śliwki suszone i nuta czekoladowego alkoholu

Smak: Dość karmelowe, ale nie zapychające i nie przesłodzone. Jest nuta ciemnego chleba, śliwek i rodzynek. Czekolada deserowa z odrobina wódki. Alkohol dobrze schowany. Za mało owoców i paloności, ale jest smacznie.

Wysycenie: średnie ku niskiemu. Jest ok.
                    Opakowanie: brak pełnego składu, reszta to kwestia gustu. Dedykowany choć prosty kapsel.

Uwagi: Warka styczeń 2016. Kupione za 3,50zł plus kaucja
                    Smaczny, poprawny i w miarę "izydrinking" porter. Jak na taką świeżynkę jest bardzo poprawnie
                    Dokupić i w lochy

Nie wiem czy piję tę samą warkę ale po roku dochodzi do głosu intensywna paloność.Warka do 10.01.2016r.

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palaj Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie wiem czy piję tę samą warkę ale po roku dochodzi do głosu intensywna paloność.Warka do 10.01.2016r.
                      No mam 10.01.2016 jeszcze 2-3 sztuki, to za niedługo sprawdzę ową paloność :]

Comment

• palaj
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.12
                        • 36

Dodam jeszcze ,że paloność pojawia się dopiero po przełknieciu,coś jak goryczka palona.

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palaj Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dodam jeszcze ,że paloność pojawia się dopiero po przełknieciu,coś jak goryczka palona.
                          oj nie kuś już tak. Dobrze, że leżą w piwnicy do której chodzę raz na kwartał :]

Comment

• jacekan
                            • 2011.05
                            • 388

Warka do 29.04.2017, więc chyba najmłodsze w tej chwili oceniane. Powiem krótko, nawet tak młode jest genialne.

Comment

• behegrzmot
                              • 2009.01
                              • 276

jacekan, jest niezłe a nawet dobre, ale czym konkretnie podpasowała ci ta warka? Sączyłem je sobie dzisiaj do meczów Barcelony/VIVE i VfL Wolfsburg/B.Dortmund, więc skupiałem się na czym innym niż niuchanie i siorbanie ale mimo wszystko nie bardzo wiem gdzie ta genialność.

Comment

• jacekan
                                • 2011.05
                                • 388

Oceniałem kilka warek tego piwa. Nic się w mojej ocenie nie zmieniło. Dlatego nie widzę potrzeby powtarzania ocen, po prostu jest wciąż świetne i trzyma poziom.

Comment

Przetwarzanie...
                                X