Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika draxler Wyświetlenie odpowiedzi
    To co robi Okocim dobrze podsumowuje Tomek https://www.youtube.com/watch?v=Wp4UnmHjf_k

    Stary dobry Porter od tego producenta już chyba nie wróci... poszli w reklamę i pijar
    Żartujecie sobie?????
    Wysłuchałem opinii Kopyra na temat tego porteru i powiem tak, człowieku, skąd Ty takie pierdoły bierzesz, jak długo ludziom będziesz wciskać te banialuki? Akurat wysycenie w tym porterze jest idealne, wręcz perfekcyjne.
    Obecnie porter okocimski moim zdaniem jest najlepszym na rynku wśród porterów ogólnodostępnych (żywiecki, Ciechan, Fortuna, Amber. Właśnie nasycenie jest jego atutem. Dlaczego? Dlatego, że portery z zasady są piwami ciężkimi, potrafiącymi zalegać. W wypadku portera okocimskiego jego nasycenie sprawia, że pije się go idealnie, wchodzi gładziutko, każdy łyk zachęca do następnego, po jednym mam ochotę na drugi. Potrafię wypić od razu dwa okocimskie portery nie mając uczucia ciężkości, zalegania, przesycenia. Gdyby takie było dałoby to znać, jednak nie daje. Jest to piwo zrównoważone, starannie wyważone, wszystkie smaki się uzupełniają. Bardzo mi ten porter smakuje, zakupiłem całą skrzynkę za 3,95 (Auchan Wola Park) i z przyjemnością je piję. W porównaniu z poprzednimi warkami, ta seria z brązową etykietą (jak na moim zdjęciu powyżej) jest najlepsza. Nie wstydźcie się pić czegoś koncernowego, czegoś co jest naprawdę dobre. Kopyrowy porter z Widawy 0,33l ledwo można było wypić, Okocimskie można, i to ze smakiem, co najmniej jedną butelkę 0,5l.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Rogerson
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.08
      • 421

      Weź pod uwagę, że było już kilka warek w nowej szacie i moim zdaniem o ile warka 02.2018 była świetna, tak dwie ostatnie warki (wypusty z datami 05.2018 i 06.2018) są po prostu bardzo słabe.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rogerson Wyświetlenie odpowiedzi
        Weź pod uwagę, że było już kilka warek w nowej szacie i moim zdaniem o ile warka 02.2018 była świetna, tak dwie ostatnie warki (wypusty z datami 05.2018 i 06.2018) są po prostu bardzo słabe.
        Nie karm trolla.

        Comment

        • dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw Wyświetlenie odpowiedzi
          Podpisuje się pod komentarzem Admiradora do warki z 04.05.18 r. Metaliczność poraziła mnie w aromacie. Wysycenie omal nie rozsadziło żołądka. ale są czekoladowo-kawowe nuty oraz nawet trochę suszonych "śliwków". Czyli piwo ma swoje plusy dodatnie oraz ujemne.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
          Rzeczywiście, chociaż trudno mi było w to uwierzyć, to zgadzam się w całości. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Dodałbym jeszcze błyskawicznie zanikającą (i tak kiepską) pianę. Wyraźne zakażenie. Warka 04/05/18 jest nic nie warta. Będzie smakować miłośnikom portera z Żywca.
          Kupiłem nawet dwie sztuki, co by się przekonać, czy faktycznie dali ciała, bo okocimski zazwyczaj był co najmniej średnio dobry a czasami bardzo smaczny.

          Co do wysycenia, to w porterze przeszkadza bardzo duże wysycenie na poziomie eurolagera czy pszenicznych.
          okocimskie czy żywieckie wysycenia są w sam raz. Zawsze można lekko podnieść butelkę przy nalewaniu i jest w punkt.

          Pierwsza warka raciborskiego była płaska a do tego lurowata.
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            O tak, pamiętam że Racibórz był płaski. A tutaj filmik dla "Mistrzowskiego" przychylny: https://www.youtube.com/watch?v=UeZtSfdV8MA

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

              Warka: 01/05/2016 (czarno czerwona etykieta) pite 19/02/2017
              Badam stan odleżakowania. Delikatnie po dacie.
              Okocim wbija chyba 18 miesięcy ważności.

              2 lata temu o dokładnie tej samej warce piałem tak:
              Aromat: średnio intensywny, głównie czerwone owoce, świeże wiśnie, oraz takie w likierze, świeża i suszona śliwka(nie wędzona) nuty tzw. porto. Brak kawy, czekolady, lukrecji czy czarnego chleba. Jest słodowo owocowo. Specyficznie, ale fajnie

              SMAK: najpierw leciutko kwaskowate, następnie wyraźnie słodkawe, ale nie ulepkowate jak cornelius w starej wersji. Po całkowitym przełknięciu wiśnióweczka z odrobiną śliwowicy oraz posmaczek z wina porto. na końcu znowu lekka kwaśność zmieszana z cierpkością jakby od wiśni czy prawie dojrzałych śliwek węgierek. Po wymlaskaniu pojawia się czekolada deserowa .Po poszukaniu może odrobina lukrecji?
              Na "finiszu finiszu" słodycz (taka pralinowo-alkoholowa) leciutko oblepia wargi.
              Obecnie:
              W aromacie: mocna wiśniówka, suszona śliwka i sos sojowy. Troszkę czekolady deserowej i ciemnego chleba. Głównie owocowy.
              W smaku: pełne lecz nie ulepkowate. Słodka czarna kawa, gorzka czekolada i mnóstwo powideł śliwkowych. Goryczka obecna w typie lekko palonej i mocnych suszonych śliwek. Nuta wiśni w alkoholu. Czarny chleb.

              Aksamitne w odbiorze. Nasycenie świetnie wkomponowało się w płyn.
              Ogólnie deserowy porter z niezłą kontrą gorzkiej czekolady. Alkohol likierowy i pralinkowy, bardzo dobrze ukryty. Szybko znika z kielicha.
              Ot taki słodki aksamitno-likierowy misiaczek.
              -----------
              Po wypiciu całości muszę jednak stwierdzić, że jednak nadal preferuję bałtyki mniej stylowe a bardziej agresywne i palone0-gorzko czekoladowe.
              Finalnie jednak ten okocim jest troszkę za słodki, bo posiada za mało jakiejkolwiek kontry. Dwa z rzędu chyba by nie weszły.
              Idealny do ciasta typu "murzynek" czy brownie
              Jeszcze z rok i pewnie wystarczy tego leniuchowania po piwnicy.

              Fotka dla ciekawskich https://www.instagram.com/p/BQtXJ2MF...en-by=stok_tom
              Last edited by dlugas; 2017-02-20, 11:11.
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              • Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                Warka: 01/05/2016 (czarno czerwona etykieta) pite 19/02/2017
                Badam stan odleżakowania. Delikatnie po dacie.
                Okocim wbija chyba 18 miesięcy ważności.

                2 lata temu o dokładnie tej samej warce piałem tak:


                Obecnie:
                W aromacie: mocna wiśniówka, suszona śliwka i sos sojowy. Troszkę czekolady deserowej i ciemnego chleba. Głównie owocowy.
                W smaku: pełne lecz nie ulepkowate. Słodka czarna kawa, gorzka czekolada i mnóstwo powideł śliwkowych. Goryczka obecna w typie lekko palonej i mocnych suszonych śliwek. Nuta wiśni w alkoholu. Czarny chleb.

                Aksamitne w odbiorze. Nasycenie świetnie wkomponowało się w płyn.
                Ogólnie deserowy porter z niezłą kontrą gorzkiej czekolady. Alkohol likierowy i pralinkowy, bardzo dobrze ukryty. Szybko znika z kielicha.
                Ot taki słodki aksamitno-likierowy misiaczek.
                -----------
                Po wypiciu całości muszę jednak stwierdzić, że jednak nadal preferuję bałtyki mniej stylowe a bardziej agresywne i palone0-gorzko czekoladowe.
                Finalnie jednak ten okocim jest troszkę za słodki, bo posiada za mało jakiejkolwiek kontry. Dwa z rzędu chyba by nie weszły.
                Idealny do ciasta typu "murzynek" czy brownie
                Jeszcze z rok i pewnie wystarczy tego leniuchowania po piwnicy.

                Fotka dla ciekawskich https://www.instagram.com/p/BQtXJ2MF...en-by=stok_tom
                Ja raz piłem leżaka z Okocimia z warki bardziej wytrawnej (to już była szara etykieta, z obliczem piwowara) i po leżaku on był jeszcze bardziej wytrawny, moim zdaniem aż za bardzo...

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  Warka 03.08.18, jak zwykle trzyma poziom. Co prawda przy nalewaniu usłyszałem podejrzane syczenie, sugerujące jakąś infekcję, ale poza zbyt szybko zanikającą pianą nie było nic do czego można się przyczepić. Drobna wada, bym powiedział. W skali 1/10 dałbym 7, czyli jest spoko.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Dla mnie ta warka jest nadspodziewanie dobra. Nie jest tak słodka jak inne, nie czuć infekcji, piana długo się trzyma i ładnie się osadza na szkle. Trzeba coś niecoś skitrać w lochach.

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

                      10.06.2018 vs. 03.08.2018

                      Jak dla mnie wartka do 10.06.2018 jest lepsza od tej do 03.08.2018. Ta druga (świeższa) jest jednak zbyt wytrawna i wiśniowa (a przy tym alkoholowa) – pierwsza ma więcej aromatów palonych i czekoladowych.

                      Comment

                      • Dukat_WSI
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2015.03
                        • 781

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                        Warka do 30.07.2017 niestety lekko pusta i o słabym aromacie, pomimo że alkohol całkiem nieźle ukryty i nie jest też mocno wodnista. Piana początkowo bardzo ładna i obfita, drobnopęcherzykowa i o lekko czekoladowym zabarwieniu, niestety dość szybko opada do cienkiego pierścienia, stopniowo zanikając.


                        Otworzyłem wczoraj po po ponad rocznym leżaku buteleczkę z tamtej warki - jest tragedia. Gryzący alkohol, pustka, do tego piwo jest wodniste, z prześwitami, uderza drapiąca słodycz, mam w ogóle wrażenie że piwo jest niemal rubinowe i bliżej mu do mocnego, ciemniejszego koźlaka. Ja nie wiem, jak tam mogło być 22º...
                        Last edited by Dukat_WSI; 2017-05-12, 19:53.

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          Dot.: warki do 16.09.2018

                          Macie już u siebie warkę do 16.09.2018?

                          Comment

                          • dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

                            Nawet nie wiem.
                            przestałem "śledzić" po sklepach ten porter
                            Zrobił się zbyt jednowymarowo słodki. Do tego obkupiłem się tanim żywcem, a na dokładkę moje porterowe odrobinę spożycie spadło (jednak pogoda robi swoje)

                            Sprawdzę na dniach co posiada obecnie leclerc i kerfur w temacie oko porteru
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                            Comment

                            • Dukat_WSI
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.03
                              • 781

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nawet nie wiem.
                              przestałem "śledzić" po sklepach ten porter
                              Zrobił się zbyt jednowymarowo słodki. Do tego obkupiłem się tanim żywcem, a na dokładkę moje porterowe odrobinę spożycie spadło (jednak pogoda robi swoje)

                              Sprawdzę na dniach co posiada obecnie leclerc i kerfur w temacie oko porteru
                              A pamiętam, jak Okocim stawiałeś ponad Żywca.

                              Comment

                              • dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

                                ano był taki czas.
                                Okocim zdarzał się dwa lata temu rewelacyjnie misiowaty z mocną gorzką czekoladą.
                                Teraz jest chyba już delikatniej i zbyt "stołowo"- jak na mój gust oczywiście.

                                Kupię go za jakiś czas i sprawdzę.
                                Po prosty lubię teraz te agresywne i lekko toporne bałtyki
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X