Drugie podejście i narazie sobie odpuszczę dalsze próby. Piwo bez charakteru - zbyt wodniste i ze zbyt dużą goryczką jak na ten typ piwa.
Kormoran, Orkiszowe
Collapse
X
-
-
A ja skontruję. Piłem tydzień temu i smakowało o wiele ciekawiej niż po premierze. Dobra treściwość, delikatna cytrusowość, przepiękna mętność. Jeśli w sklepie nie ma hefeweizena (lub jest sporo droższy), to jest to dobry zamiennik.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Właśnie piję i przyznam, że dla mnie to po prostu zupa zbożowa. Śladu chmielu to nie czuję i nie wiem czy ten płyn powinien w ogóle piwem się nazywać.Last edited by pioterb4; 2010-11-27, 15:46.Comment
-
Do czegolokwiek wspólnego z weizenem to ma tyle co ja z domu na Madagaskar, ha ha! ;-))))) Dla mnie shit nie piwo.Comment
-
Piana bardzo ładna, spora, kolor ładny, złoty, mętnawe, zapach zbożowy, w smaku z początku czuć no właśnie, jakby sztuczny miód, lekarstwa, wczesna faza apteki, goryczka bardzo słaba. Z czasem do tego posmaku język się przyzwyczaja.
Poraz kolejny nie przekonuje mnie to piwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółto-cytrynowy, nieco jaśniejszy od pszenicznych. Oczywiście mętny. [4.5]
Piana: Gęsta, śnieżnobiała. Po kilku minutach opadła do strzępków i pierścienia. [4]
Zapach: Zbożowo-cytrusowy. Dość intensywny i bardzo ładny. [4.5]
Smak: Orzeźwiający. Lekka kwasowość na początku. Później dociera wyraźna zbożowość i delikatna, przyjemna goryczka. Początkowo w posmaku wyraźnie czuć drożdże. Jako całość lekko rozwodnione i mało treściwe. Dość mocno przypomina pszeniczne piwo. Smakowało. [4.5]
Wysycenie: Dla pszenicy nieco małe, dla lagera średniowysokie. [4]
Opakowanie: Bardzo ładne, jak na Kormoran przystało. Wszystkie dane podane, kapsel jak w innych piwach z tego browaru. [5]
Uwagi: Ciekawe i warte powtórki piwo.
Moja ocena: [4.45]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto, a może już słomka, mętne [5]
Piana: Słabo się pieni, nawet przy mieszaniu z osadem w butelce jakoś mało się utworzyło piany. Udało się utworzyć 2 cm warstwę drobnoziarnistej piany, która powoli zredukowała się do kożucha. W połowie została już tylko cienka obrączka. [3]
Zapach: Słodowy z bardzo delikatnym cytrusowym kwaskiem i nutą chmielu [3.5]
Smak: Jak w zapachu, lekkie zbożowe z lekkim kwaskiem (takim jak z Witbiera bardziej niż z niemieckich Hefe Weizenów), nutką kwiatową i słabą goryczką, trochę wodniste ale faktycznie, na lato może być idealne. Posmak zbożowo-goryczkowy. Ciekawe.. [4]
Wysycenie: Średnie, trochę za niskie, brakuje w połowie. [3.5]
Opakowanie: Całkiem udana etykieta, butelka typowa, "Kormoranowa" i firmowy kapsel, mała kontra upchana po brzegi literami i cyframi. [4.5]
Uwagi: Zakupione w: Rodzinka Bis w Warszawie
Data ważności: 22.02.2011
Soundtrack: "Ritchie Blackmore's Rainbow" by Ritchie Blackmore's Rainbow
Moja ocena: [3.775]Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosemComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: W butelce był dość klarowny, po wymieszaniu i nalaniu do pokala mętny, pszeniczny. [4]
Piana: Na początku obfita , potem opada, ale jest do końca, pięknie oblepia szkło. [4]
Zapach: Delikatny, słodowy, nutki cytrusowe, przyjemny. [4]
Smak: Troszkę pszeniczny, kwaskowo-cytrusowy, orzeźwiający, nie nazwałbym jednak tego piwa wodnistym, goryczka jest, ale na dośc niskim poziomie, co według mnie dośc dobrze komponuje się z smakiem drożdży , które są wyczuwalne. Bardzo smaczne. [4.5]
Wysycenie: Odpowiednie , dośc wysokie. [4]
Opakowanie: Kolorystyka pastelowa, stonowana, wszystkie dane są, . [4.5]
Uwagi: Kormoran nie potrafi robić typowych jasnych lagerów, za to inne style im wychodzą bardzo dobrze. Bardzo smaczne piwo.
Moja ocena: [4.225]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, choć móglby być ciemniejszy, ciemna słomka, chociaż może bardziej miodowy. Mętny, niefiltrowany - lubię takie piwa. [4.5]
Piana: Dosyć trwała, wysoka, drobnoziarnista, z czasem bąble się powiększają, ale piana wciąż jest dosyć puszysta. Kormoran zawsze w tej kwestii prezentuje wysoki poziom. [4]
Zapach: Tu się spodziewałem znacznie więcej. Zapach jest na pierwszy rzut nosa - kwaskowaty i koncernowy;/ na szczęście po chwili uwalniają się ciekawsze aromaty, trochę chlebowości, zbórz i chmielu. Mimo wszystko trochę się zawiodłem. Małowyrazisty. [3.5]
Smak: Tu również spory zawód, a może raczej minnięcie się z oczekiwaniami. Piwko jest lekkie, ale przy tym za mało treściwe, pustawe w smaku. Dobrze orzeźwia, ale w smaku poza kwaskowością i jakąś chlebowością nie wyczuwam zbyt wiele. Goryczka na końcu też pozostawia sporo do życzenia. [4]
Wysycenie: Średnie, myślę że dobrze dopasowane. [5]
Opakowanie: Tu jak zwykle - piękne, wszystko jest co potrzeba, prócz dedykowanego kapselka. [4.5]
Uwagi: Ogólnie smaczne, ale chyba najmniej charakterystyczne piwo ze szlagierów Kormorana i jako jedyne niewarte swej wysokiej ceny. Spodziewałem się znacznie więcej po tym piwie. Nie jest ono oczywiście złe, ale odstaje od ogólnego wysokiego poziomu Kormorana.
Moja ocena: [3.925]Last edited by wrednyhawran; 2011-03-28, 01:22.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
piłem je w zeszłym tygodniu - po prostu przepyszne! jedno z najlepszych piw jakie piłem w życiu. brawo!Comment
Comment