Konstancin, Żytnie
Collapse
X
-
Jeżeli taka cena widnieje na sklepowej półce, to masz prawo domagać się, aby sprzedano ci piwo po tej cenie. Chyba że te dodatkowe 40 groszy jest kaucją za butelkę. Ale nadal to nie zmienia faktu, że to piwo jest drogie.Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2011-11-18, 16:17.Comment
-
Upierdliwość słodu żytniego jako surowca piwowarskiego uzasadnia wysoką cenę piwa.Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Nie przyrównałem piwa do stylu. Tylko po posmakowaniu przyszło mi na myśl pszeniczne, a za jego smakiem nie przepadam.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowy, wpadający lekko w rudy. Ładny, ale brakuje mu trochę zmętnienia. [3.5]
Piana: Początkowo zbita, zwarta, pozostaje na szkle. Później się dziurawi. [4]
Zapach: Piękny - goździki, banany, klasyka. Brakuje trochę intensywności. [4]
Smak: Wrażenie słodyczy, która pochodzi od bananów jest bardzo wyraźne. Piwo pełne w smaku, treściwe. Trochę kwaskowate. Powinno być jednakże bardziej kleiste, lepkie moim zdaniem. Całość wieńczy naprawdę solidna, cierpka goryczka, która jest zaskakującą mocna, jak na ten styl. Jednak jakoś pasuje. W Weizenach by takie coś nie przeszło. Nie jest to typowa chmielowa goryczka, ta cierpkość pochodzi prawdopodobnie w części od słodu żytniego. Goryczka jest przyjemna, nieściągająca, niezalegająca na języku. [4]
Wysycenie: Wysokie, bez zarzutu [5]
Opakowanie: Etykieta przypomina opakowanie po ciastkach holenderskich pewnej znanej firmyNie jest szczególnie urodziwa, ale ma swój klimat. [4]
Uwagi: Postanowiłem tym piwem wrócić do browaru Konstancin po długiej przerwie. Przyciągało wzrok na półce, więc dałem mu szansę. Nie zawiodłem się, jest to smaczne, nietuzinkowe piwo. Brakuje mu trochę do wzoru stylu, ale otrzymało wysoką ocenę, bo jest po prostu smaczne.
Moja ocena: [4.025]Ostatnia zmiana dokonana przez dreads; 2011-11-21, 01:57.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Nie powinno być filtrowane? To jakieś przegięcie w drugą stronę. Że niby żytnie piwo przestaje być żytnie bo zostało przefiltrowane?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nigdzie nie napisałem, że żytnie filtrowane przestaje być piwem żytnim. Odjąłem punkty w Artomacie za to, że jest idealnie klarowne, tak samo jak bym odjął punkty za to, że piwo, które nazywa się Hefe-Weizen byłoby również przefiltrowane. Mętność, czy mglistość jest pewną cechą charakterystyczną dla tego stylu i jej brak uważam za wadę. Jak widać w powyższym przypadku, owa wada nie okazała się zbyt istotna dla ogólnej oceny piwa. Natomiast kolega Ytzek chyba udaje, że nie rozumie, o co chodziło.Comment
-
A napisali że to piwo jest niefiltrowane? W bawarskich pszenicznych istnieje jako taki podział na hefeweizen (i zazwyczaj są opisane jako hefetrueb, czyli drożdżowo-mętne) i na kristallweizen - w żytnich się nie spotkałem, pewnie dlatego że dostępne piwa żytnie można policzyć na palcach jednej ręki. Jeśli producent nie określił tego co chciał otrzymać, to jednak jest pewną niesprawiedliwością zarzucanie mu niezgodność ze stylem.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-11-23, 03:45.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
Comment
-
Też nie kojarzę, by parametry piwa żytniego były jakoś sprecyzowane. Zakładając już, że istnieje jakiś kanon, mówiący o tym, że piwo żytnie ma być mętne, to nie widziałbym powodu, dla którego browar miałby zmienia ten stan. Na ich miejscu zmieniłbym tylko nazwę, skoro piwo jest oryginalne, dobre i odmienne. Po co kopiować piwa, które już istnieją? (mam na myśli skalę produkcyjną).Comment