Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • delvish
    replied
    Mnie nie. Przy wyższych temperaturach ładnie ujawniają się w przypadku dolniaków wszelakie wady. Jęczmienne górniaki na ogół, do pewnej granicy, zyskują wraz ze wzrostem temperatury.
    Last edited by delvish; 2010-07-03, 13:15.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
    Mi każde piwo o temp. 10-12 smakuje lepiej niż przy 8, bo to dla mnie optymalne temperatury.
    A w ogóle przeraża mnie myśl, że mi ktoś poda piwo o temp. 4 stopni, brrr.
    Last edited by Pendragon; 2010-07-03, 12:36.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2
    Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami
    Dobre To ja już wolę metal

    Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały, a że i na dworze ciepło nie było, to ciężko było je rozgrzać do odpowiedniej temperatury spożycia. Może też i dlatego wrażenia takie sobie - takie lekkie piwo górnej fermentacji. "Mastne" wydawało mi się, że będzie pełne w smaku, a tu taki lajcik. Ale poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2 i wtedy ocena będzie rzetelniejsza

    Leave a comment:


  • BBZ
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
    Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
    Tu akurat trafiłeś w 10
    pzdr z Browaru

    P.S.
    co do zawartości żelaza to niestety prędko się tego nie pozbędziemy. Generalnie nie powinno go być więcej niż 0,2 ppm w piwie, - tyle to go jest w samej wodzie jaką mamy z wodociągów, reszta dochodzi niemal na każdym etapie procesu, tak że finalnie może go być w piwie nawet >1ppm. I o takim właśnie pochodzeniu posmaku metalicznego tu mówimy, z cała pewnością nie jest to chmiel.
    jeszcze raz pozdrawiam

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Zapewne moje przeoczenie .

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
    Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.
    Spójrz na informacje napisane na beżowym tle, nie na brązowym

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny.
    Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.

    Dodam, że piwo zakupione w Warszawie.

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny. Piwo pasteryzowane. Ładna etykieta w stylu vintage, kapsel taki sam jak na wcześniejszym cieszyńskim koźlaku. Cena 3,90 zł, może wydawać się że dużo, ale mniej więcej tyle samo kosztują piotrkowskie Corneliusy czy amberowskie Złote Lwy, Koźlak, Żywe.
    Piana gęsta, zbita, tworząca trwały kożuch, po chwili opada, ale w dalszym ciągu się utrzymuje pozostawiając wyraźne ślady na szklance. Ciemno+bursztynowa barwa. Ładny chmielowy aromat. Wysycenia w sam raz, bąbelki cały czas pracują, gaz lekko szczypie w język. W smaku wytrawne, pije się z przyjemnością. Generalnie piwo warte powtórzenia. Na naszym nadal ubogim piwnym rynku piwo oryginalne i jedyne w swoim rodzaju.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
    Mastne kupisz w sklepach Społem. Ja zapłaciłem 3,90 zł , butelka bezzwrotna. Nie byłem w innych sklepach społemowskich, cena może być wszędzie taka sama lub najwyżej różnica w cenie 10-20 groszy. Tak na dobrą sprawę, szkoda chodzenia i szukania gdzie taniej.

    Co do sklepu w Czeskim Cieszynie, to duży wybór ma sklep U Kamila na ul. Moskevskiej , tuż przy samym rynku. Tak na oko około 40-50 piw do wyboru.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
    Wiadomość poszła na PW.

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?

    Leave a comment:


  • cieszyniak
    replied
    otrzymałem od pana dyrektora Brackiego Browaru Zamkowego

    Leave a comment:


  • agaslayer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cieszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
    widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
    Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka
    a gdzie ja kupiles?

    Leave a comment:


  • cieszyniak
    replied
    zawartość alkoholu

    widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
    Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X