Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
Wyświetlenie odpowiedzi
Zamkowy, Mastne Brackie
Collapse
X
-
No tak. Niemniej jednak skoro metaliczność pojawia się w Brackim od lat, to jednak logika, zwłaszcza w przypadku Cieszyna, podpowiada, że to powinna to być raczej kwestia wody. Powłoki w leżakach przecież odnawia się co jakiś czas.
Co do tego, czy uszkodzenia powłok na warzelni, czy leżaku odpowiadają za metaliczność to bym nie był taki pewien co do wskazania na leżak. Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.Last edited by delvish; 2010-06-26, 20:00.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziZ punktu widzenia fizyki to dość śmiała teza
Jeśli posmak metaliczny pochodzi z chmielu, to takiego efektu nie będzie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziZgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMetaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo,
Chociaz słyszałem łebków, którzy mówili, że smakuje jak Brackie, może im właśnie chodziło o ten posmak?
Leave a comment:
-
-
Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo, niestety gdybym nie wiedział że to piwo jest górnofermentacyjne to przy tej niskiej temperaturze serwowania pod browarem w niedzielę nie powiedziałbym sam z siebie że do górniak... czekam na butlę...Last edited by ART; 2010-06-26, 12:21.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPolega to na tym, że pod wpływem ciepła naszego ciała jony żelaza parują.
Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.
Leave a comment:
-
-
Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziWiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?
Wracając do browaru w Cieszynie, to wg piwowara problem bierze się stąd, że w Cieszynie nie ma uzdatniania wody, a woda ma żelaza pod górną granicę dopuszczalną dla wody browarniczej. Jeśli dodamy do tego część starych tanków leżakowych, to tego żelaza robi się za dużo.
Leave a comment:
-
-
W trzech warkach (mniej więcej) Lubuskiego też wyczułem metaliczne posmaki, przedtem i potem było ok, też mi się to skojarzyło z użytym akurat chmielem.
Leave a comment:
-
-
Wiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziMnie się zawsze zdawało, że ten metaliczny posmak pochodzi ze słabej jakości/użytego gatunku chmielu (a właściwie z jego produktów przetworzonych jak granulat czy izolat)
Leave a comment:
-
-
Mnie się zawsze zdawało, że ten metaliczny posmak pochodzi ze słabej jakości/użytego gatunku chmielu (a właściwie z jego produktów przetworzonych jak granulat czy izolat)
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziMoże piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
Leave a comment:
-
Leave a comment: