Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Bez przesady. Receptura jest całkiem fajna. A że nie przystaje do żadnego znanego stylu? Przecież mnóstwo piw domowych to bezstylowce.
    Gdyby przez setki lat piwowarzy trzymali się jakiś stylów, to by nie powstało całe dzisiejsze bogactwo.

    BJCP to nie św. Grall ani jakaś wyrocznia

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania
    Bez przesady. Receptura jest całkiem fajna. A że nie przystaje do żadnego znanego stylu? Przecież mnóstwo piw domowych to bezstylowce.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania
    nooo, jako raczkujący

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Wiedziałem, wiedziałem, wiedziałem.... Heniek już poczuł oddech domowych piwowarów na plecach. Najpierw ulokował agenturalną instytucję w środowisku a teraz "podrabia" domowe piwo


    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania

    Leave a comment:


  • zgroza
    replied
    Prohibicja to była w czasie wizyty papieża, na wybory nie. Z tego co się orientuje, głosować można nawet nawalonym w czarnoziem. Zabronione jest jedynie wchodzenie z bronią.
    Last edited by zgroza; 2010-05-12, 10:43.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Pomysł bardzo mi się podoba i z pewnością wypróbuję to piwo, bo na pewno nie odrzucę go a priori z uwagi na koncernowość.
    Zgadzam się. Bądźmy jak ojcowie - surowi, ale sprawiedliwi...

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Wg mnie powinny być drożdże niemieckie Dżermany, Stefany albo Kolsze. Co nie zmienia faktu, że piwo może wyjść ciekawe (nigdzie nie napisałem, że nie). Tylko zupełnie bezstylowe, coś jak Ale Ale właśnie.
    Ale to nie ma być klon Kelsza czy Alta, a już tym bardziej Stefana, tylko twórcza interpretacja dawnych piw cieszyńskich. US-05 powinny się dobrze sprawdzić jako drożdże o stosunkowo neutralnym (jak na górniaki) profilu.

    Pomysł bardzo mi się podoba i z pewnością wypróbuję to piwo, bo na pewno nie odrzucę go a priori z uwagi na koncernowość.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Wg mnie powinny być drożdże niemieckie Dżermany, Stefany albo Kolsze. Co nie zmienia faktu, że piwo może wyjść ciekawe (nigdzie nie napisałem, że nie). Tylko zupełnie bezstylowe, coś jak Ale Ale właśnie.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...
    A wg Ciebie powinno być na jakich WB-06? Takie Ale Ale?

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Primo - to nie dubbel.
    Dubbel to był przykład piwa górnej fermentacji.

    Czy do innych Ale'ów nie dodajesz pszenicznego? Tak zapytam.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

    Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił
    Primo - to nie dubbel.
    Secundo - jeśli Heineken zrobi w końcu dobre piwo to będę je pił; teraz sięgam czasem po nie najgorszego Portera jak nie ma w sklepie nic lepszego.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...

    A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

    Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
    Teraz fermentuje na US-05.
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo

    I co się z nim stało?

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo
    Teraz fermentuje na US-05.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X