Zamkowy, Mastne Brackie
Collapse
X
-
Rozpoczęli warzenie 11 maja i już otrzymali piwo o ciekawej barwie? Tempo lepsze niż w Żywcu .
Dobra, koniec nabijania się. Fajnie, że górna fermentacja.
Leave a comment:
-
-
I to jest właściwy kierunek. Jeszcze małe marzenie aby wróciła klasyczna 13 mocno chmielona (bezpośredni przodek dzisiejszego Brackiego)
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziW efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.
To pisała jakaś kokota albo dewota (bo temat przeszedł na mohery)?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzimoheryLast edited by Rycho_128; 2010-05-12, 08:55.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi...Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku...
Fajnie ale w tym terminie są wybory prezydenckie. Czy czasem nie będzie zarządzona prohibicja?
Leave a comment:
-
-
...Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku...
Fajnie ale w tym terminie są wybory prezydenckie. Czy czasem nie będzie zarządzona prohibicja?
Leave a comment:
-
-
Zamkowy, Mastne Brackie
„Mastne” – historyczne piwo z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie,
nawiązanie do piwowarskich tradycji 1200 letniego Cieszyna.
11 maja, rozpoczęło się warzenie nowego piwa z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie – „Mastne”. „Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów: mazisty, mięsisty, co podkreślało bogactwo jego składników.
Takie jest również współczesne „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody:
trzy słody jęczmienne: jasny typu pilzneńskiego, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji piwowarstwa w Cieszynie, gdzie piwa jęczmienne i pszeniczne przeplatały się przez wieki. Również sposób górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piwa z Cieszyna. Dzięki tej metodzie, rzadko obecnie stosowanej w Polsce, piwo ma niespotykany bukiet zapachowy.
W efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.
„Mastne” o zawartości 13,0% Blg, trafi do sprzedaży w czerwcu. Będzie sprzedawane w beczkach oraz butelkach 0,5 litra, na terenie rodzimego rynku w Cieszynie i okolicach. W całej Polsce będzie dostępne w wybranych sieciach sklepów.
Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku.Tagi: brak
-
Leave a comment: