Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
    Wiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?
    Jest prosta metoda na sprawdzenie jaka jest geneza posmaku metalicznego. Czy są to jony żelaza, czy coś innego (np. chmiel). Otóż zanurzamy palec w piwie i smarujemy na skórze, powiedzmy przedramienia, żeby było łatwo powąchać. Jeżeli wyczuwamy zapach gwoździ, starych monet, krwi to ewidentnie jest to zapach żelazisty. Polega to na tym, że pod wpływem ciepła naszego ciała jony żelaza parują.

    Wracając do browaru w Cieszynie, to wg piwowara problem bierze się stąd, że w Cieszynie nie ma uzdatniania wody, a woda ma żelaza pod górną granicę dopuszczalną dla wody browarniczej. Jeśli dodamy do tego część starych tanków leżakowych, to tego żelaza robi się za dużo.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

      #92
      Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Polega to na tym, że pod wpływem ciepła naszego ciała jony żelaza parują.
        Z punktu widzenia fizyki to dość śmiała teza
        Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #94
          Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo, niestety gdybym nie wiedział że to piwo jest górnofermentacyjne to przy tej niskiej temperaturze serwowania pod browarem w niedzielę nie powiedziałbym sam z siebie że do górniak... czekam na butlę...
          Last edited by ART; 2010-06-26, 12:21.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo,
            Ale w Mastnym czułeś ten metal? Chyba piliśmy z innego kranu.

            Chociaz słyszałem łebków, którzy mówili, że smakuje jak Brackie, może im właśnie chodziło o ten posmak?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #96
              Nooo w Mastnym. O tym Jegomościu ten wątek
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Z punktu widzenia fizyki to dość śmiała teza
                Dobra zbyt precyzyjnie chciałem i wyszły głupoty. Chodzi o to, że związki, żelaza (takie czy inne) pod wpływem ciepła będą odparowywały z próbki rozsmarowanej na skórze, manifestując się w silnym aromacie gwoździ, monet, krwi.

                Jeśli posmak metaliczny pochodzi z chmielu, to takiego efektu nie będzie.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.
                No słuchaj, piwowar to przyznał. Poza tym w literaturze zwraca się uwagę, żeby powłoka (nawet w kadzi warzelnej, a co dopiero w leżaku gdzie piwo może przebywać kilka/naście tygodni) nie była uszkodzona, bo może to skutkować żelazistymi posmakami w piwie.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #98
                  No tak. Niemniej jednak skoro metaliczność pojawia się w Brackim od lat, to jednak logika, zwłaszcza w przypadku Cieszyna, podpowiada, że to powinna to być raczej kwestia wody. Powłoki w leżakach przecież odnawia się co jakiś czas.
                  Co do tego, czy uszkodzenia powłok na warzelni, czy leżaku odpowiadają za metaliczność to bym nie był taki pewien co do wskazania na leżak. Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.
                  Last edited by delvish; 2010-06-26, 20:00.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.
                    No myślę, że piwo jest bardziej agresywne. Współczynnik pH jest niższy.

                    Comment

                    • cieszyniak
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.09
                      • 4

                      zawartość alkoholu

                      widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
                      Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka
                      www.brackibrowar.neostrada.pl

                      Comment

                      • agaslayer
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.06
                        • 219

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cieszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
                        widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
                        Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka
                        a gdzie ja kupiles?
                        Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                        nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                        http://beer.agaslayer.cz

                        Comment

                        • cieszyniak
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.09
                          • 4

                          otrzymałem od pana dyrektora Brackiego Browaru Zamkowego
                          www.brackibrowar.neostrada.pl

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2162

                            Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

                            A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi

                              A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
                              Wiadomość poszła na PW.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • dryx
                                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                                • 2002.04
                                • 1735

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

                                A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
                                Mastne kupisz w sklepach Społem. Ja zapłaciłem 3,90 zł , butelka bezzwrotna. Nie byłem w innych sklepach społemowskich, cena może być wszędzie taka sama lub najwyżej różnica w cenie 10-20 groszy. Tak na dobrą sprawę, szkoda chodzenia i szukania gdzie taniej.

                                Co do sklepu w Czeskim Cieszynie, to duży wybór ma sklep U Kamila na ul. Moskevskiej , tuż przy samym rynku. Tak na oko około 40-50 piw do wyboru.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X