Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny. Piwo pasteryzowane. Ładna etykieta w stylu vintage, kapsel taki sam jak na wcześniejszym cieszyńskim koźlaku. Cena 3,90 zł, może wydawać się że dużo, ale mniej więcej tyle samo kosztują piotrkowskie Corneliusy czy amberowskie Złote Lwy, Koźlak, Żywe.
    Piana gęsta, zbita, tworząca trwały kożuch, po chwili opada, ale w dalszym ciągu się utrzymuje pozostawiając wyraźne ślady na szklance. Ciemno+bursztynowa barwa. Ładny chmielowy aromat. Wysycenia w sam raz, bąbelki cały czas pracują, gaz lekko szczypie w język. W smaku wytrawne, pije się z przyjemnością. Generalnie piwo warte powtórzenia. Na naszym nadal ubogim piwnym rynku piwo oryginalne i jedyne w swoim rodzaju.
    Attached Files

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
      I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny.
      Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.

      Dodam, że piwo zakupione w Warszawie.
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
        Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.
        Spójrz na informacje napisane na beżowym tle, nie na brązowym

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          Zapewne moje przeoczenie .
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • BBZ
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 25

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
            Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
            Tu akurat trafiłeś w 10
            pzdr z Browaru

            P.S.
            co do zawartości żelaza to niestety prędko się tego nie pozbędziemy. Generalnie nie powinno go być więcej niż 0,2 ppm w piwie, - tyle to go jest w samej wodzie jaką mamy z wodociągów, reszta dochodzi niemal na każdym etapie procesu, tak że finalnie może go być w piwie nawet >1ppm. I o takim właśnie pochodzeniu posmaku metalicznego tu mówimy, z cała pewnością nie jest to chmiel.
            jeszcze raz pozdrawiam

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
              Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami
              Dobre To ja już wolę metal

              Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały, a że i na dworze ciepło nie było, to ciężko było je rozgrzać do odpowiedniej temperatury spożycia. Może też i dlatego wrażenia takie sobie - takie lekkie piwo górnej fermentacji. "Mastne" wydawało mi się, że będzie pełne w smaku, a tu taki lajcik. Ale poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2 i wtedy ocena będzie rzetelniejsza
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2
                Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
                  Mi każde piwo o temp. 10-12 smakuje lepiej niż przy 8, bo to dla mnie optymalne temperatury.
                  A w ogóle przeraża mnie myśl, że mi ktoś poda piwo o temp. 4 stopni, brrr.
                  Last edited by Pendragon; 2010-07-03, 12:36.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    Mnie nie. Przy wyższych temperaturach ładnie ujawniają się w przypadku dolniaków wszelakie wady. Jęczmienne górniaki na ogół, do pewnej granicy, zyskują wraz ze wzrostem temperatury.
                    Last edited by delvish; 2010-07-03, 13:15.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały,
                      No patrz, to pilismy z innego kranu. Moje miało dobrą temperature.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • chitos
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.02
                        • 195

                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Bursztynowy, klarowny. [5]
                        Piana: Drobnopęcherzykowa, utrzymuje się do końca centymetrowa warstwa. [4]
                        Zapach: Wyczuć można słód palony, goździki oraz słabszy chmiel. [4]
                        Smak: Smak to mieszanka słodu palonego oraz chmielu. Może nie zwala z nóg ale pije się w miarę przyjemnie. Posmak metalu dość słaby. [3.5]
                        Wysycenie: Cały czas w kuflu, nie przeszkadza w piciu. [4]
                        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, wszystkie dane podane nawet skład. Teraz czekam jeszcze na zmianę etykiety w Brackim aby pasowała do wzoru etykiet z BKD i Mastnego. [5]
                        Uwagi: Piwo warte uwagi, tylko czekać aż uda im się zwalczyć ten metaliczny posmak a będzie dobrze.

                        Moja ocena: [3.9]

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chitos Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wyczuć można słód palony, goździki oraz słabszy chmiel.
                          Smak to mieszanka słodu palonego oraz chmielu.
                          Palonego? Kolega raczy żartować.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19268

                            Zacne piwo z ciekawą aromą, ale na bank nie od słodu palonego

                            Comment

                            • chitos
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.02
                              • 195

                              Chyba będę zmuszony spróbować jeszcze raz tego piwa, by sprawdzić czym tak na prawdę jest to co ja uważałem za smak i zapach słodu palonego.

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Głęboki, bursztynowy [5]
                                Piana: Kolor ecru. Drobniutka, zbita i wysoka. Utrzymuje się do końca w postaci kożuszka a na ściankach szklanki zostawia solidne ślady [5]
                                Zapach: Niezbyt intensywny ale dają się wyczuć nuty owocowe i karmelowe oraz nieco chmielu. Tuż po nalaniu doszedł mnie aromat jakby mineralny ale z siarkową przewagą [4]
                                Smak: Na czoło wybija się metal A wszystko co potem nie jest na tyle intensywne, żeby pierwsze wrażenia zatrzeć. Nie mniej jest i słodowość, i niezła goryczka. Jak na 13tke pije się bardzo gładko [4]
                                Wysycenie: Pracuje cały czas a bąble wychodzą nosem. Moim zdaniem za duże, nawet o połowę mniejsze by wystarczyło [3.5]
                                Opakowanie: Etykieta nie podoba mi się. Nic nie przekazuje i nie wnosi ale doceniam wszelkie informacje, włącznie z zasygnalizowaniem zasypu ale dlaczego nie ma informacji o górnej fermentacji? Moim zdaniem to jest taki ewenement, że trzeba się tym chwalić a jeśli ktoś uznał inaczej - to minus [4]
                                Uwagi: Bardzo dobre, nieokreślone stylowo piwo górnej fermentacji choć mi najbardziej kojarzyło się z altem. Wypiłem ze smakiem. Niestety obawiam się czy w tej cenie (4,20 zł) jest jakąkolwiek alternatywną ofertą dla (nawet) średnio świadomego piwosza?
                                Jedną butelkę stawiam w piwnicy, zobaczymy co "powie" za pół roku.

                                Moja ocena: [4.125]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X