Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

    #106
    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny. Piwo pasteryzowane. Ładna etykieta w stylu vintage, kapsel taki sam jak na wcześniejszym cieszyńskim koźlaku. Cena 3,90 zł, może wydawać się że dużo, ale mniej więcej tyle samo kosztują piotrkowskie Corneliusy czy amberowskie Złote Lwy, Koźlak, Żywe.
    Piana gęsta, zbita, tworząca trwały kożuch, po chwili opada, ale w dalszym ciągu się utrzymuje pozostawiając wyraźne ślady na szklance. Ciemno+bursztynowa barwa. Ładny chmielowy aromat. Wysycenia w sam raz, bąbelki cały czas pracują, gaz lekko szczypie w język. W smaku wytrawne, pije się z przyjemnością. Generalnie piwo warte powtórzenia. Na naszym nadal ubogim piwnym rynku piwo oryginalne i jedyne w swoim rodzaju.
    Attached Files

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
      I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny.
      Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.

      Dodam, że piwo zakupione w Warszawie.
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
        Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.
        Spójrz na informacje napisane na beżowym tle, nie na brązowym

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #109
          Zapewne moje przeoczenie .
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • BBZ
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 25

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
            Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
            Tu akurat trafiłeś w 10
            pzdr z Browaru

            P.S.
            co do zawartości żelaza to niestety prędko się tego nie pozbędziemy. Generalnie nie powinno go być więcej niż 0,2 ppm w piwie, - tyle to go jest w samej wodzie jaką mamy z wodociągów, reszta dochodzi niemal na każdym etapie procesu, tak że finalnie może go być w piwie nawet >1ppm. I o takim właśnie pochodzeniu posmaku metalicznego tu mówimy, z cała pewnością nie jest to chmiel.
            jeszcze raz pozdrawiam

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak
              Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami
              Dobre To ja już wolę metal

              Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały, a że i na dworze ciepło nie było, to ciężko było je rozgrzać do odpowiedniej temperatury spożycia. Może też i dlatego wrażenia takie sobie - takie lekkie piwo górnej fermentacji. "Mastne" wydawało mi się, że będzie pełne w smaku, a tu taki lajcik. Ale poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2 i wtedy ocena będzie rzetelniejsza
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2
                Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                  Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
                  Mi każde piwo o temp. 10-12 smakuje lepiej niż przy 8, bo to dla mnie optymalne temperatury.
                  A w ogóle przeraża mnie myśl, że mi ktoś poda piwo o temp. 4 stopni, brrr.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-07-03, 12:36.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #114
                    Mnie nie. Przy wyższych temperaturach ładnie ujawniają się w przypadku dolniaków wszelakie wady. Jęczmienne górniaki na ogół, do pewnej granicy, zyskują wraz ze wzrostem temperatury.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-03, 13:15.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały,
                      No patrz, to pilismy z innego kranu. Moje miało dobrą temperature.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • chitos
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.02
                        • 195

                        #116
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Bursztynowy, klarowny. [5]
                        Piana: Drobnopęcherzykowa, utrzymuje się do końca centymetrowa warstwa. [4]
                        Zapach: Wyczuć można słód palony, goździki oraz słabszy chmiel. [4]
                        Smak: Smak to mieszanka słodu palonego oraz chmielu. Może nie zwala z nóg ale pije się w miarę przyjemnie. Posmak metalu dość słaby. [3.5]
                        Wysycenie: Cały czas w kuflu, nie przeszkadza w piciu. [4]
                        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, wszystkie dane podane nawet skład. Teraz czekam jeszcze na zmianę etykiety w Brackim aby pasowała do wzoru etykiet z BKD i Mastnego. [5]
                        Uwagi: Piwo warte uwagi, tylko czekać aż uda im się zwalczyć ten metaliczny posmak a będzie dobrze.

                        Moja ocena: [3.9]

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #117
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chitos
                          Wyczuć można słód palony, goździki oraz słabszy chmiel.
                          Smak to mieszanka słodu palonego oraz chmielu.
                          Palonego? Kolega raczy żartować.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19292

                            #118
                            Zacne piwo z ciekawą aromą, ale na bank nie od słodu palonego

                            Comment

                            • chitos
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.02
                              • 195

                              #119
                              Chyba będę zmuszony spróbować jeszcze raz tego piwa, by sprawdzić czym tak na prawdę jest to co ja uważałem za smak i zapach słodu palonego.

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #120
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Głęboki, bursztynowy [5]
                                Piana: Kolor ecru. Drobniutka, zbita i wysoka. Utrzymuje się do końca w postaci kożuszka a na ściankach szklanki zostawia solidne ślady [5]
                                Zapach: Niezbyt intensywny ale dają się wyczuć nuty owocowe i karmelowe oraz nieco chmielu. Tuż po nalaniu doszedł mnie aromat jakby mineralny ale z siarkową przewagą [4]
                                Smak: Na czoło wybija się metal A wszystko co potem nie jest na tyle intensywne, żeby pierwsze wrażenia zatrzeć. Nie mniej jest i słodowość, i niezła goryczka. Jak na 13tke pije się bardzo gładko [4]
                                Wysycenie: Pracuje cały czas a bąble wychodzą nosem. Moim zdaniem za duże, nawet o połowę mniejsze by wystarczyło [3.5]
                                Opakowanie: Etykieta nie podoba mi się. Nic nie przekazuje i nie wnosi ale doceniam wszelkie informacje, włącznie z zasygnalizowaniem zasypu ale dlaczego nie ma informacji o górnej fermentacji? Moim zdaniem to jest taki ewenement, że trzeba się tym chwalić a jeśli ktoś uznał inaczej - to minus [4]
                                Uwagi: Bardzo dobre, nieokreślone stylowo piwo górnej fermentacji choć mi najbardziej kojarzyło się z altem. Wypiłem ze smakiem. Niestety obawiam się czy w tej cenie (4,20 zł) jest jakąkolwiek alternatywną ofertą dla (nawet) średnio świadomego piwosza?
                                Jedną butelkę stawiam w piwnicy, zobaczymy co "powie" za pół roku.

                                Moja ocena: [4.125]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • HaJni
                                  Szkło Browaru Zamkowego z Cieszyna.
                                  HaJni
                                  W kolekcji szkiełek z Browaru Zamkowego w Cieszynie, dedykowanych do konkretnego piwa, posiadam: Brackie Mastne, Porter na 170lecie, Bracki Koźlak, Brackie Pale Ale, Bracki Grand Champion, Bracki Rauch Bock, Brackie Imperial IPA, Dubbel Cieszyński, Fruit Wheat, Rye Wine. Część z tych szkiełek...
                                  2020-02-24, 17:09
                                • photek
                                  browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
                                  photek
                                  Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
                                  - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
                                  - jeśli tak to gdzie?
                                  ...
                                  2024-11-01, 20:38
                                • Warzywo
                                  Nadchodzi koniec Brackiego?
                                  Warzywo
                                  Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
                                  Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
                                  Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...
                                  2018-01-22, 12:26
                                • heckler
                                  Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                  heckler
                                  Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                  Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                  ...
                                  2023-03-22, 16:08
                                • darekd
                                  Wrocław, Białowieska 13A, Delikatesy Premium
                                  darekd
                                  Większy samoobsługowy sklep na Popowicach z dość przyzwoitym wyborem polskich kraftów, trochę piw czeskich.
                                  Na uwagę zasługuje natomiast bardzo duży asortyment Browaru Zamkowego w Cieszynie (od Lekkiego Żytniego po trzy rodzaje ich barley wine).
                                  2021-02-10, 21:49
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...