„Mastne” – historyczne piwo z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie,
nawiązanie do piwowarskich tradycji 1200 letniego Cieszyna.
11 maja, rozpoczęło się warzenie nowego piwa z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie – „Mastne”. „Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów: mazisty, mięsisty, co podkreślało bogactwo jego składników.
Takie jest również współczesne „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody:
trzy słody jęczmienne: jasny typu pilzneńskiego, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji piwowarstwa w Cieszynie, gdzie piwa jęczmienne i pszeniczne przeplatały się przez wieki. Również sposób górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piwa z Cieszyna. Dzięki tej metodzie, rzadko obecnie stosowanej w Polsce, piwo ma niespotykany bukiet zapachowy.
W efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.
„Mastne” o zawartości 13,0% Blg, trafi do sprzedaży w czerwcu. Będzie sprzedawane w beczkach oraz butelkach 0,5 litra, na terenie rodzimego rynku w Cieszynie i okolicach. W całej Polsce będzie dostępne w wybranych sieciach sklepów.
Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku.
nawiązanie do piwowarskich tradycji 1200 letniego Cieszyna.
11 maja, rozpoczęło się warzenie nowego piwa z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie – „Mastne”. „Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów: mazisty, mięsisty, co podkreślało bogactwo jego składników.
Takie jest również współczesne „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody:
trzy słody jęczmienne: jasny typu pilzneńskiego, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji piwowarstwa w Cieszynie, gdzie piwa jęczmienne i pszeniczne przeplatały się przez wieki. Również sposób górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piwa z Cieszyna. Dzięki tej metodzie, rzadko obecnie stosowanej w Polsce, piwo ma niespotykany bukiet zapachowy.
W efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.
„Mastne” o zawartości 13,0% Blg, trafi do sprzedaży w czerwcu. Będzie sprzedawane w beczkach oraz butelkach 0,5 litra, na terenie rodzimego rynku w Cieszynie i okolicach. W całej Polsce będzie dostępne w wybranych sieciach sklepów.
Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku.
Comment