Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Zamkowy, Mastne Brackie

    „Mastne” – historyczne piwo z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie,
    nawiązanie do piwowarskich tradycji 1200 letniego Cieszyna.

    11 maja, rozpoczęło się warzenie nowego piwa z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie – „Mastne”. „Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów: mazisty, mięsisty, co podkreślało bogactwo jego składników.
    Takie jest również współczesne „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody:
    trzy słody jęczmienne: jasny typu pilzneńskiego, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji piwowarstwa w Cieszynie, gdzie piwa jęczmienne i pszeniczne przeplatały się przez wieki. Również sposób górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piwa z Cieszyna. Dzięki tej metodzie, rzadko obecnie stosowanej w Polsce, piwo ma niespotykany bukiet zapachowy.
    W efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.

    „Mastne” o zawartości 13,0% Blg, trafi do sprzedaży w czerwcu. Będzie sprzedawane w beczkach oraz butelkach 0,5 litra, na terenie rodzimego rynku w Cieszynie i okolicach. W całej Polsce będzie dostępne w wybranych sieciach sklepów.

    Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Brawo.

    I to jest potencjał brackiego browaru.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1144

      #3
      ...Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku...
      Fajnie ale w tym terminie są wybory prezydenckie. Czy czasem nie będzie zarządzona prohibicja?

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
        ...Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w browarze, podczas obchodów „Święta 3 Braci”, 20 czerwca tego roku...
        Fajnie ale w tym terminie są wybory prezydenckie. Czy czasem nie będzie zarządzona prohibicja?
        Nic o tym nie wiadomo chyba, że mohery coś wymyślą. Mastne Brackie będzie miało prapremierę w Żywcu na Festiwalu Birofilia 2010.

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
          mohery
          Nie wydaje mi się, że mohery, bo ewentualnie to Państwowa Komisja Wyborcza decyduje, a tam moherów jak na lekarstwo Zresztą nie pamiętam, czy w czasie wyborów prohibicja obowiązuje - może jest to jakoś ustawowo zapisane? Może ktoś nas autorytatywnie oświeci? A na nowe Brackie już się cieszę...
          Last edited by Rycho_128; 2010-05-12, 09:55.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
            W efekcie otrzymaliśmy opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego, ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokocji.


            To pisała jakaś kokota albo dewota (bo temat przeszedł na mohery)?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

              #7
              I to jest właściwy kierunek. Jeszcze małe marzenie aby wróciła klasyczna 13 mocno chmielona (bezpośredni przodek dzisiejszego Brackiego)
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Rozpoczęli warzenie 11 maja i już otrzymali piwo o ciekawej barwie? Tempo lepsze niż w Żywcu .
                Dobra, koniec nabijania się. Fajnie, że górna fermentacja.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  a na jakich drożdżach?
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Zdrój
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.05
                    • 284

                    #10
                    Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo
                    Teraz fermentuje na US-05.
                    Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
                      Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo

                      I co się z nim stało?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
                        Teraz fermentuje na US-05.
                        No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
                        Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
                          Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...

                          A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

                          Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

                            Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił
                            Primo - to nie dubbel.
                            Secundo - jeśli Heineken zrobi w końcu dobre piwo to będę je pił; teraz sięgam czasem po nie najgorszego Portera jak nie ma w sklepie nic lepszego.
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              Primo - to nie dubbel.
                              Dubbel to był przykład piwa górnej fermentacji.

                              Czy do innych Ale'ów nie dodajesz pszenicznego? Tak zapytam.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...