Ja oceniałem ostatnio tę sama warkę. Miałem niemal identyczne wrażenia a wystawiłem Mastnemu pozytywna ocenę, właśnie (a może pomimo) z powodu tej pustawości (u mnie) czy wodnistości (u Docenta).
Zamkowy, Mastne Brackie
Collapse
X
-
Naszemu rynkowi piwnemu nic by się nie stało gdyby pojawił się taki lekki, wręcz wodnisty ejl (de facto się to stało ). Protestuję natomiast, jeśli na kontrze widzę 13% wag. w takim cienkuszuPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny herbaciano-bursztynowy. Klarowny. [5]
Piana: Wysoka, czapiasta, zbita, puszysta i trwała. Mocno brudzi szkło. [5]
Zapach: Słodowo-chmielowy. Lekko metaliczny, ale to jest metaliczność Brackiego, którą ja bardzo lubię - kojarzy mi się z wodami zdrojowymi Chmiel w zapachu jest bardzo wyraźny. Również wyczuwalne nuty pszeniczne. Super. [4.5]
Smak: Smaczne i dość treściwe piwko ze świetną chmielową goryczką. Czuć lekki karmel, a także słód pszeniczny. Piwo nie jest ciężkie, pije się je bardzo przyjemnie. Przypomina mi nieco Bursztynowe Zawiercie, choć może troszkę do niego brakuje. [4.5]
Wysycenie: Nieco za wysokie, trochę szczypie, ale da się wytrzymać. [4]
Opakowanie: Bardzo ładne, nawet ładniejsze niż pierwsza wersja. Szczegółowe ingormacje i piękny nowy kapselek. [5]
Uwagi: W ubieglym roku Mastne bylo moim faworytem do Piwa Roku. Nowa warka również jest świetna, choć nieco lżejsza. Może to i dobrze, bo przedtem po jednym miałem już dość, a teraz jest znacznie lżej. Trzymam kciuki za Mastne i mam nadzieję, że na stale zagości na półkach sklepowych.
Moja ocena: [4.575]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
ostatnio piłem to piwo po raz kolejny. Nie wyczułem żadnego żelaza, test skórny Kopyra (wiem, wiem, to nie on go wymyślił ) również go nie wykazał. W porównaniu do poprzedniej degustacji dużo lepiej zharmonizowane z całością owocowe smaczki. Bardzo dobre piwo.
Nie wiem, z czego wynikał brak żelaza, ale jeżeli to kwestia tanków, to liczę na to, że tegoroczny Grand Champion będzie w nich leżakował
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny bursztynowy. [4.5]
Piana: Na początku bardzo ładna i gęsta, jednak szybko opada. [3]
Zapach: Wyczuwalny karmel. [3.5]
Smak: Smak na początku trochę metaliczny, później czuć "głębię". Dla mnie ok. [4]
Wysycenie: Wysycenie bardzo dobre, na początku i na końcu takie samo. [5]
Opakowanie: Ładna etykieta i kapsel [5]
Uwagi: Pierwszy raz jak piłem to bardziej mi smakowało
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny bursztyn. Cieszy oko. [5]
Piana: Podczas nalewania fajnie bzyczy. Dość mięsista. Do samego długo siedzi na powierzchni grubym kożuchem. Szczerze nie pamiętam w ostatnich miesiącach lepszej piany w polskim piwie. [5]
Zapach: Zdominowany wyraźnie przez słody, jednak w tle mocno wyczuwalna metaliczna nuta. [3.5]
Smak: W pierwszej chwili całkiem przyjemny. Głęboka goryczka, co mnie nawet nie zdziwiło. Jednak dalej próżno doszukiwać się owych czterech słodów, o których pisze producent na etykiecie. Finisz to lekkie pieczenie i wyraźna kwaśność. Do tego ten charakterystyczny posmak, spowodowany prawdopodobnie mocno bogatą w żelazo wodą źródlaną, podobnie jak w Brackim...Mnie nie odpowiada. [2.5]
Wysycenie: Z pozoru wydawało się początkowo optymalne, nie szczypało. Dwa intensywne beki zweryfikowały jednak moją ocenę. Zbyt wysokie. [3]
Opakowanie: Nalewane z jubileuszowej butelki z okazji 165-lecia browaru. Dużo ładniejsze niż standardowa etykietka Mastnego. Powiem wprost - mnie urzekło. Świetna kolorystyka, graficzne smaczki, liternictwo nawiązuje do XIX wieku. Stylowa krawatka i piękny dedykowany kapsel. Do tego info na kontrze. Jedna z ładniejszych kreacji na naszym (i nie tylko) rynku piwnym [5]
Uwagi: Wraz z Grupą Żywiec pojawiły się i pieniądze i obawy. Należy tylko wierzyć decydentom koncernowym, którzy deklarują, że Bracki Zamkowy będzie miał nimb i autonomię browaru regionalnego. Mastne to przeciętne piwo, ze względu na specyficzny smak i zapach ubrane w nieprzeciętną kreację... (Spoglądam jeszcze na szklankę - i piwa i piany zostało po dwa cm )
Moja ocena: [3.375]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Wczoraj miałem okazję pić. Żelaza nie wyczułem, ale wszystko zdominował mokry karton. Potwornie utlenione.
Comment
-
-
No to mamy "browar regionalny" po całości, łącznie z huśtawką wad. Jeszcze chyba tylko warzyw w tym piwie nie było.
Comment
-
-
A grzyby już były ?? Dla mnie to piwo to grzyb w płynie. Może lepiej nie ocenie bo mnie powieszą pewnie poniektórzy . To już wole koncerniaka od tego
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz. Półprzezroczyste, mętne. Pod światło miedziane. [4.5]
Piana: Pomimo dobrego schłodzenia piwa, trudna do okiełznania podczas nalewania. Złoto biała. Kożuch utrzymuje się do końca na całej płaszczyźnie. [4.5]
Zapach: Drożdże, miód. W tle niestety metal i ozon. [3.5]
Smak: Delikatne. Smak pełny, zrównoważony. Karmel, ziarna i goryczka - subtelna ale wyczuwalna. Posmak lekko maślany. Żaden ze smaków nie dominuje. [4.5]
Wysycenie: Odrobinkę za duże. Gaz nie zanika do końca, podtrzymuje pianę. Ładnie musuje na języku. Leciutko syci. [4]
Opakowanie: Ładna nie przebajorzona etykieta. Stylowe brązy. Wszystkie informacje na miejscu. Dodatkowo numer bezpłatnej infolinii. Zaprojektowane z gustem i smakiem. [4.5]
Uwagi: Moje drugie podejście. Smakuje równie dobrze. Dla mnie hasłem przewodnim piwa jest "równowaga". Doceniam próbę zrobienia idealnie zbalansowanego piwa.
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziMAstne pojawiło się w płockim PiP w Wiśle. Zakupione czeka na mój powrót do zdrowia. Po ostatnich wpisach trochę się boję.
Comment
-
-
Tendencyjne to jest moczenie blachy w tym piwie- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziTendencyjne to jest moczenie blachy w tym piwie
Comment
-
Comment