5-6 lat temu to akurat lwowecki browar mial przerwe w produkcji ( zamkniety chyba w 2007 wznowil produkcej zdaje sie ze w 2010) , wiec bardzo ciekawe od czego zaczynales bo lwowek ksiazecy ukazal sie w 2010 ?
Lwówek, Lwówek Książęcy
Collapse
X
-
-
Lwówek Książęcy to jak dla mnie obecnie najlepszy wybór z jasnych piw BRJ.
Zostawia w tyle bezpłciowego Ciechana Wybornego i Bojana Wielkopolskiego czy landrynkowatego Lwówka Ratuszowego.
Oczywiście można trafić na słabszą warkę, ale i tak to najstabilnieszy smakowo lager.
Ładnie zarysowana gorczyka, ziemistość oraz nieco metalu, ale mi to akurat nie przeszkadzaComment
-
Ok kolego masz rację. Pomyliłem się co do czasu, ale zaczynałem właśnie od tego. Myślę, że mi wybaczyszComment
-
Piłem dzisiaj warkę do 4.08. Data ważności nie była długa ale to co "zaoferowało" te piwo skłoniło mnie do napisania tutaj posta.
Zapach: DMS pod wszelkimi postaciami, stary chmiel, nuty utlenienia
Smak: lekko metaliczny, miodowy
Piana: zero od początku do końca
Ogólnie tragedia. Chyba tak złego piwa od BRJ nie piłem. Podobna kategoria jak Belg, który prawie zabił mnie żelazem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: klarowne, złociste [3.5]
Piana: biała, krótkotrwała, bardzo szybko opada [2]
Zapach: słód, alkohol, bardzo delikatny zapach, mocno się trzeba postarać, żeby coś wyczuć [2.5]
Smak: wyczuwalna goryczka chmielowa, trochę alkoholu, słaby słód, dominuje jednak chmiel [3.5]
Wysycenie: słabe, mogłoby być mocniejsze [2.5]
Opakowanie: czytelna etykieta ze wszystkimi najpotrzebniejszymi informacjami, kapsel również ładny [4]
Uwagi: Całkiem niezły lagerek, nic specjalnego, jednak warto wypić chociażby do grilla.
Moja ocena: [2.975]Begonia non omlet.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisty, piękny tradycyjny kolor piwa. [4.5]
Piana: Bardzo obfita. Szybko opada. pozostaje mały kożuszek, osadzający się na szkle w czasie picia. [4]
Zapach: Chmielowo, drożdżowy. Bardzo sympatyczny w czasie picia. [4.5]
Smak: Lekka goryczka, przyjemna. Długo utrzymuje się w ustach. [4.5]
Wysycenie: Średnio wysokie, długo "bąbelkuje". Nawet po dłuższym czasie pije się je z przyjemnymi bąbelkami. [4]
Opakowanie: Ciekawe nowe etykiety. Fajny kapsel. Dane na kontrze pełne i konkretne. [4]
Uwagi: Bardzo przyjemne piwo. Na pewno sięgnę po nie jeszcze nie raz. Dla mnie bardzo smaczne.
Moja ocena: [4.4]Comment
-
Jakoś nikt nie wspomina o tym, że piwo jest znów '' nieutrwalone'', czyli jak parę lat temu.
Tylko dlatego kupiłem, a skoro kupiłem to wypiłem, a skoro wypiłem jedno to i następnych kilka, dlatego chyba mogę obiektywnie ocenić
Najważniejsza to jest etykieta i wstawka ''nieutrwalone''...
Kolor złocisty, piwo jest klarowne.
Piana dosyć trwała, mimo grubych bąbli. Osad na szkle kiepski.
W zapachu sporo landrynek, ale nie tyle co w Ciechanie Mocne. Ogólnie słabo, jakieś zboże, może jęczmień i niestety zero chmielu.
Smakuje już lepiej, jest lekka, ale mimo to wyraźnie odczuwalna goryczka, na poły trawiasta i popiołowa. Mało tu słodu, dlatego w miarę postępu picia goryczka zalega bardziej na podniebieniu.
Później dochodzi trochę kwasku, ale znośnego. Piwo nie ma wad typu gwoździe, diacetyl, czy DMS.
Smaczny lager o nieprzyjemnym zapachu ( słodkie cukierki i już na finiszu nawet karton).Comment
-
W moim prywatnym rankingu lagerów/pilsów z BRJ trafił na 3 miejsce za Strażackim i Toporkiem, spychając z zaszczytnego miejsca na podium Lagerowe.
To piwo jest lepsze niż jeszcze parę miesięcy temu - niewiele się wtedy rózniło od koncernowych produktów,a teraz różnica w smaku jest wyraźna.Comment
-
W moim prywatnym rankingu lagerów/pilsów z BRJ trafił na 3 miejsce za Strażackim i Toporkiem, spychając z zaszczytnego miejsca na podium Lagerowe.
To piwo jest lepsze niż jeszcze parę miesięcy temu - niewiele się wtedy rózniło od koncernowych produktów,a teraz różnica w smaku jest wyraźna.
Lagerowe niestety pogorszyło się, natomiast Strażackie na odwrót.
Lwówek Książęcy idzie do góry w smaku, czyli w tym co najważniejsze.Comment
-
To piwo jest lepsze niż jeszcze parę miesięcy temu - niewiele się wtedy rózniło od koncernowych produktów,a teraz różnica w smaku jest wyraźna.
Kilka miesięcy temu nie miałbym wątpliwości przy wyborze Lagerowe czy Książęce.
W międzyczasie w Lagerowym goryczka zdążyła wyparować, piwo zrobiło się miałkie, za to w Książęcym wróciła zatęchła piwnica w smaku jak za starych dobrych warek po objęciu Lwówka przez Marka Jakubiaka.
W tej chwili z lagerów z BRJ najlepiej wchodzi Książęce i Strażackie (Toporek jednak nieco mniej sesyjny, przyciężkawy, ze słodkimi nutami).Comment
-
Zachęcony ostatnimi pozytywnymi opiniami postanowiłem przypomnieć sobie tego Lwówka. Niestety je nie mogę wpisać się w ten ton. Ogólnie nie jest źle, jest tak jak to piwo zapamiętałem, czyli średnio-niska, jakaś dziwna goryczka w połączeniu z nutą, którą większość określa jako stęchlizna/piwnica. Uwagę zwraca również słaba piana. Żadna rewelacja, nawet jak na zwykłego jasnego lagera. Warka do 01.12, nieutrwalone.Comment
Comment